«Du skal holde deg unna henne»

Den ellers så sindige misjonæren ble svært sint, da han ble kjent med at datteren var blitt utsatt for overgrep på internatet i Taiwan. I brevs form krevde han at overgriperen skulle holde seg unna datteren.

Torsdag for­klar­te faren til den over­g­reps­ut­sat­te kvin­nen seg i mi­sjo­nær­barn­retts­sa­ken i Stav­an­ger ting­rett.

Før han star­tet sin for­kla­ring, kom han med en er­klæ­ring der han sa til ret­ten og til­hø­rer­ne «jeg må få pre­si­se­re at jeg er her pri­mært som hen­nes far og mot­vil­lig som tid­li­ge­re mi­sjo­nær».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ad­vo­kat Chris­ti­an Lun­din, som re­pre­sen­te­rer Fri­kir­ken og Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band har i sine spørs­mål til vit­ne­ne vært opp­tatt av å skil­le mel­lom for­eldre­an­sva­ret og an­sva­ret mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne hadde over­for barna på sko­le­ne i ut­lan­det.

I ret­ten tors­dag be­skrev kvin­nens far en si­tua­sjon der de opp­lev­de å bli truk­ket mel­lom for­vent­nin­ger fra mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­nen, kol­le­ga­er og fa­mi­li­ens behov.

- Hva gjor­de dere for å iva­re­ta barna, spur­te mi­sjo­nens ad­vo­kat Chris­ti­an Lun­din?

- Inn­til det mot­sat­te var be­vist, tenk­te vi at barna grei­de seg. Vi fikk for­sik­rin­ger om at mi­sjo­nens sko­ler ville ta an­svar for at barna hadde det bra. Det var reg­ler for hvor ofte de kunne komme hjem. Vi for­eld­re for­søk­te å komme innom sko­len så ofte vi kunne, for­tal­te han til ret­ten.

- I dag ser vi at vi burde ha luk­tet noen lun­ter om at barna ikke hadde det så bra som vi trod­de. Jeg kan ikke si at jeg tenk­te på noe da. Mi­sjo­nen sa de skul­le ta vare på barna, så vi reg­net med det.

Sinne

«Vi vet noe du ikke vet, og nå kla­rer vi ikke holde på det len­ger. Vår søs­ter har be­trodd oss at hun har blitt mis­brukt på in­ter­na­tet. Vi kan ikke si nøy­ak­tig si hva som har skjedd, men vi vet at det har skjedd noe som ikke skul­le ha skjedd.»

Denne be­skje­den fikk faren noen år etter at de var flyt­tet til­ba­ke til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg er ikke snar­sint, men da kjen­te jeg at jeg ble ra­sen­de, for­tal­te den tid­li­ge­re mi­sjo­næ­ren til ret­ten.

- Jeg skrev brev til ham og for­tal­te at vi var blitt kjent med over­gre­pet. Det ble noen saf­ti­ge brev, og etter hvert te­le­fon­sam­ta­ler. Uten å gå i de­tal­jer er­kjen­te han over­gre­pet, men ba­ga­tel­li­ser­te saken, sa faren.

Faren hev­det at den an­sat­te i Fri­kir­ken sa han «for­søk­te å hjel­pe henne».

- Jeg svar­te han at «om hun har kom­met til deg med en byrde, og så har hun kom­met ut med en ti gan­ger så stor byrde».

Kvin­nen selv, som på dette tids­punk­tet var en ung­dom, øns­ket ikke å snak­ke om over­gre­pet, noe faren re­spek­ter­te. Faren krev­de en er­kjen­nel­se fra den an­sat­te, og han gikk til Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band der saken ble lig­gen­de i ett år før de tok saken vi­de­re.

- Jeg fikk først vite at det var en en­gangs­hen­del­se, og tenk­te med meg selv «gjev det var så vel», sa han til ret­ten. Om­fan­get som hun hev­der å ha blitt ut­satt for, ble han først kjent med da retts­sa­ken star­tet.

Mi­sjo­nær­kall

Faren be­skrev hvor­dan hans egen frel­ses­opp­le­vel­se gjor­de at han fikk lyst til å drive mi­sjon. «Det er en men­neske­rett å høre evan­ge­li­et», sa han til ret­ten. Sam­ti­dig var det vans­ke­lig å endre kar­rie­r­evei un­der­veis i livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er ikke så mye annet man kan bruke fire år på mi­sjons­sko­le og to år ki­ne­sisk språk­un­der­vis­ning til, sa han til ret­ten.

I flere ulike pe­rio­der var de ute på mi­sjons­fel­tet. I den siste pe­rio­den ble for­eld­re­ne ofte møtt av over­gri­pe­ren da de kom på besøk. Han for­tal­te, iføl­ge fa­rens for­kla­ring i ret­ten, at dat­te­ren hadde det vans­ke­lig - men at han tok seg av saken.

- I etter­tid ser vi at det hadde vært bedre om han hadde in­volvert oss for­eld­re i stør­re grad.

Dagen

Klikk for å endre tekst

En kvinne som var misjonærbarn på Taiwan på 80-tallet har gått til erstatningssøksmål mot Norsk Luthersk Misjonssamband og Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

Grunnlaget er at hun mener at organisasjonene er ansvarlige for overgrep, omsorgssvikt og måten overgrepet ble håndtert på da det ble kjent.

Organisasjonene erkjenner et moralsk ansvar, men avviser et juridisk ansvar og henviser til foreldreansvaret.

Kravet er på fire millioner kroner. Retten skal i denne omgang ta stilling til om organisasjonene har et erstatningsansvar.

Flere forsøk på forlik har ikke ført frem.

Saken avsluttes i Stavanger tingrett fredag 13. september.

Les også
Smertefullt om misjonærbarn
Les også
- Hun er modig som tør utfordre misjonen
Les også
Overgriper beklager, men mener kvinnen overdriverMisjonærbarnrettssak
Les også
- Vi trodde på internatordningenMisjonærbarnrettssak
Les også
- De mest høylytte barna bestemteMisjonærbarnrettssak