- Hun er modig som tør utfordre misjonen

- Jeg beundrer henne for at hun tør å gå til sak mot misjonsorganisasjonene, sier filmskaper Grete Salomonsen Hynnekleiv. Hun har selv opplevd seksuelle overgrep ved en av norsk misjons internatskoler i utlandet.

STAV­AN­GER TING­RETT: Grete Sa­lo­mon­sen Hynne­kleiv sit­ter på til­hø­rer­ben­ken i ret­ten. Hun er best kjent som ma­nus­for­fat­ter til fil­me­ne Ka­mil­la og Tyven og Yohan barne­vand­re­ren.

Det siste halve året har Hynne­kleiv hatt nær kon­takt med kvin­nen som har reist er­stat­nings­søks­mål mot Fri­kir­ken og Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hynne­kleiv var selv elev ved en internatsko­le i sin barn­dom, og opp­lev­de over­grep da hen­nes for­eld­re var mi­sjo­næ­rer i Japan.

Hun har laget en do­ku­men­tar­film som har vært sendt på NRK om om­sorgs­svik­ten hun opp­lev­de fra for­eld­re og mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ner.

Ven­ter flere retts­sa­ker

- Denne saken er ikke over, uan­sett ut­fal­let, sier Hynne­kleiv som for­ven­ter at det vil komme flere mi­sjo­nær­barn­retts­sa­ker.

Denne uken går en en slik sak i Stav­an­ger ting­rett. En vok­sen kvin­ne har sak­søkt Fri­kir­ken og Mi­sjons­sam­ban­det for sek­su­el­le over­grep hun opp­lev­de på in­ter­nat­sko­le mens for­eld­re­ne var mi­sjo­næ­rer. Hun har også sak­søkt mi­sjo­nen for om­sorgs­svikt og hvor­dan de hånd­ter­te over­g­reps­sa­ken da den ble kjent.

- Disse sa­ke­ne med over­grep og om­sorgs­svikt blir ikke borte før mi­sjo­nen tar skik­ke­lig tak i saken. De må ta grep over­for alle som har opp­levd sek­su­el­le over­grep, un­der­stre­ker Hynne­kleiv.

Førs­te søks­mål

Søks­må­let som fra kvin­nen i Stav­an­ger ting­rett er det førs­te søks­mål som er reist mot nors­ke mi­sjons­or­ga­ni­s­as­sjo­ner av mi­sjo­nær­barn som har opp­levd om­sorgs­svikt. Saken har mer eller mind­re rul­let siden 1988, da det ble kjent at det hadde vært over­grep ved internatskolen.

- Hun er modig og vel­dig sterk. Jeg be­und­rer henne for at hun våger, sier Hynne­kleiv om sak­sø­ker, og fort­set­ter:

- Hun har alle odds mot seg, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hynne­kleiv for­tel­ler at hun kjen­ner minst et ti­talls per­soner som har vært ut­satt for over­grep og aldri har gått til sak mot mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne.

- Nå får de kan­skje mot. Dette søks­må­let kan in­spi­re­re andre til å tørre å gå til sak. Jeg hadde turt for noen år siden, men ble da hen­vist til at saken min var for­el­det, sier Hynne­kleiv.

Hun mener et skik­ke­lig er­stat­nings­opp­gjør til of­re­ne ikke vil ta knek­ken på mi­sjo­nens øko­no­mi, og hen­vi­ser til at mi­sjo­nen har solgt mange av sko­le- og in­ter­nat­byg­nin­ge­ne med stor for­tje­nes­te.

- Kvin­nen gjør fak­tisk mi­sjo­nen en stor tje­nes­te. Nå har de en mu­lig­het til å rydde opp, og de bør be­nyt­te seg av den mu­lig­he­ten. Og selv om det skul­le vise seg at de ikke har et ju­ri­disk an­svar, har de et mo­ralsk an­svar, og en mu­lig­het til å rydde opp her, sier Grete Sa­lo­mon­sen Hynne­kleiv til Dagen.

Les også
Overgriper beklager, men mener kvinnen overdriverMisjonærbarnrettssak
Les også
- Vi trodde på internatordningenMisjonærbarnrettssak
Les også
Smertefullt om misjonærbarn