CHARIE HEBDO: Etter terroren i Paris for et år siden var det mange som ville være Charlie. Men hvor ble det av religionsfriheten i all kampen for ytringsfrihet?

«Du mener det bare fordi du er kristen»

– Man kan oppleve å bli ekskludert fra debatten fordi man har et kristent eller misjonsfaglig ståsted, sier daglig leder Anne Lise Søvde i Norme. Hun tenker spesielt på debatten før den nye ekteskapsloven ble innført i 2008.

– Da opplevde vi en holdning blant enkelte at stemmen din har mindre slagkraft hvis den er forankret i et kristent verdisyn. «Dette mener du bare fordi du er kristen», sier Søvde.

Frankrike er fremdeles i en særstilling på sekularitetstoppen i Europa, mener Søvde. Det er langt større rom for offentlig tro i Norge enn i Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Trangere for troen etter Charlie Hebdo

Nylig tok Norme i et høringssvar kraftig til motmæle mot en rekke forslag til innstramminger i asylpolitikken. Det samme gjorde Den norske kirke. Det ble møtt med kritikk om at kirken ikke skal være politisk.

– Jeg synes det er overraskende at noen mener at andre ikke skal ha en mening, sier Søvde.

– Handler ikke det om at man var uenig i det man mener?

– Jo, det er nettopp det det handler om. Når man er uenig, kan enkelte hevde at «du bør ikke ha en mening». Da må man etterlyse det prinsipielle tankegodset, sier hun.

– Opplever du at man trenger en kampanje om trosfrihet også i Norge?

– I Skandinavia ser vi to parallelle trender. På den ene side er det mer aksept for å snakke om tro, gjerne med en personlig vri. På den andre side er Gud veldig sterkt skjøvet inn i den private sfære, slik at den ikke får samfunnsmessige konsekvenser.

På Normes misjonskonferanse Link i september er det nettopp sekularisering som skal være tema. Bakgrunnen er at antallet misjonærer går ned og misjon er blitt mer fremmed for folk flest. Norme stiller spørsmål om sekulariseringen er et vinn eller forsvinn for norsk misjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Skartveits skumle skivebom
Les også
Hege Storhaug og islamkritikk
Les også
Foreslo koran-klipping for å starte en debatt
Les også
Setter sin lit til Listhaug i konvertittsaken
Les også
Vår troverdighet som kristen nasjon
Les også
Frykt ikke