VIL INN: Reid Arne Teigen ser ikke bort fra at han vil satse på en taburett på Stortinget. KrFU-lederen i Telemark synes flere unge burde engasjere seg politisk. FOTO: Stein Gudvangen.

Drømmer om plass på Tinget

Reid Arne Teigen (16) er leder for Telemark KrFU og langt over gjennomsnittet opptatt av politikk.

Reid Arne Teigen (16) tenker mer på politikk enn tenåringer flest. Og han begynte tidlig.

Alt som fireåring måtte den nåværende lederen for Telemark KrFU ha med seg TV-nyhetene, og like lenge har han stilt spørsmål til omgivelsene om svært mye mellom himmel og jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når fireåringer flest er på skogstur med pappa, spør de ikke hva en velferdsstat er. Reid Arne gjorde det.

Tidlig var han også frampå for å få vite hvordan man utvider aksjekapital, og i 12-13-åsalderen tok han opp om tid kan eksistere i det absolutte vakuum.

Pappa Arne Helge Teigen forteller om en svært vitebegjærlig yngstesønn. Han var ganske «altetende» i tidlige år, og med PC som redskap har han trålet utallige nettsider etter stoff om naturvitenskap, økonomi og samfunn. Han sugde til seg kunnskap og ville til bunns i ting.

Statsrådbesøk

Den sommeren regjeringskontorene ble terrorrammet vant han en tekstkonkurranse i Aftenposten og fikk som premie for sitt brev til verdens statsledere møte forsvarsminister Grete Faremo. Det var en stor opplevelse.

Til A-magasinet fortalte Reid Arne at han kanskje kunne tenke seg å bli statsråd selv en gang. Nå har han i alle fall tatt de første stegene i politikken.

Politiker selv

Som leder av et fylkeslag i Kristelig Folkepartis Ungdom er ikke Reid Arne bare den lille, søte gutten som forbløffer omgivelsene med avanserte spørsmål lenger, men en aktør med potensiell innflytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reid Arne var bare 13 da han ble med i organisert politisk arbeid. Som 14-åring var han på sitt første landsmøte i KrFU.

– På den tiden, også før jeg involverte meg i politikken, var jeg veldig samfunnsengasjert. Jeg leste aviser og holdt meg orientert på nettet, sier Reid Arne.

Han var svært engasjert i det som skjedde under den såkalte arabiske våren, særlig i Egypt.

– Jeg satte meg veldig inn i det og så egypternes kamp for en bedre hverdag. Det var ikke så vanskelig å gjette at dette kom til å gå fryktelig galt, siden det var så ustabilt og så mange fraksjoner, sier han og mener det er mange likhetspunkter mellom det som før har skjedd i Libanon, det som fant sted i Egypt og det som senere har skjedd i Syria.

– Jeg skal ikke påstå at jeg forutså alt sammen. Men det er noenlunde plausibelt det som har skjedd.

Fint på Fjellhaug

Fylkesleder i Telemark ble han for snart et år siden, og han må i grunnen takke sine foreldre for det. Har man vokst opp i Misjonssambandet, sågar i selve høyborgen Fjellhaug i Oslo, er veien nemlig kort til Kvitsund Gymnas etter grunnskolen. Og er man flasket opp med bibel og eksegese, som misjonær- og teologsønnen Reid Arne, er det heller ikke usannsynlig at man velger et parti med uttrykt kristen verdibase.

– Hva har denne oppveksten hatt å si for deg?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tenker at det er en veldig fin bakgrunn å ha. Den gir en del perspektiver i politikken. Jeg ser det som en styrke. Selve misjonshandlingen er en selvoppofrelse for å gjøre livet bedre for dem som bor langt unna og som ikke berører oss direkte. Det handler om å gjøre noe for folk man ikke har et forhold til. Det er noe av det samme med politikken, sier Reid Arne.

Han har stor sans for den kristne fellesskapstanken og likeverdet som ligger i den.

– Den har jeg fått med meg fra min kristne bakgrunn. Den er et fundament.

Makt?

Vi tar bilder til intervjuet en flott sommerdag i Oslo. Det er mest relevant å velge Stortingets silhuett som bakgrunn. Tanken om en fremtid på Tinget er ikke helt fremmed for unge Teigen. Når vi først er i gang, rusler vi opp til regjeringskvartalet hvor høyblokka danner et mer dystert riss bak det politiske talentet fra Sinsen.

Bygningen er ribbet for all «innmat» og vitner ikke om stor makt. Ikke nå. Vi kan jo leke med tanken på at Reid Arne skal få sin svært tidlige statsrådsdrøm realisert her en gang.

Trenger flere

Mellom fotopunktene snakker vi om at veien til makt i politikken kanskje ikke er all verdens lang. Møter man på nominasjonsmøter og er aktiv i lokale lag, er det sjanser for posisjoner og innflytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er heller ikke mengder av ungdom som følger Reid Arnes eksempel, melder seg inn i politiske partier eller som bruker helgene på å kna fram radikale endringskrav til moderpartiet – som at KrF bør godta loven om likekjønnede ekteskap. Der var Reid Arne medskyldig.

– Ja, rekrutteringen er ikke helt fantastisk.

– Du er en sjelden plante?

– Jeg er ikke den eneste under 25 i ungdomspolitikken, og jeg opplever ikke at samfunnsengasjementet er lite blant ungdom. På sosiale medier gir folk ofte synlig utrykk for sine meninger. Engasjementet er der, men vi politikere har gjort en for dårlig jobb med å vise hvordan det kan transformeres til virkelig innflytelse, mener Reid Arne.

– Hvis du nå ikke skulle komme til å satse politisk, men gjøre noe annet, hva skjer med din samfunnsinteresse da?

– Den vil jeg ha uansett. Hvis ikke må noen riste meg hardt. Makt og posisjoner handler om å påvirke, men partipolitikk er bare en av mange måter å jobbe for sine samfunnsinteresser på.

– Forresten, fikk du noen gang svar på spørsmålet om tid i det absolutte vakuum?

– Ikke av min far, nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
KrFU-lederen kastet ut av Hviterussland
Les også
Å lyve seg inn i et land
Les også
Kjære diktator!