Drept da de forsøkte å hjelpe

Sørsudanere på flukt har søkt tilflukt i kirkene. Opprørerne drepte kirkens folk da de forsøkte å hjelpe.

Flyktningene trodde de at de endelig var i sikkerhet, da de kom frem til den anglikanske kirken St. Andrews i Bor i Sør-Sudan, men marerittet var ikke over.

I slutten av januar ble minst 14 kvinnelige, frivillige medarbeidere drept. En representant fra Human Rights Watch beskriver synet som møtte ham inne i kirken som «ubeskrivelig».

Brudd med lang tradisjon

Sist fredag besøkte erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, den hardt rammede kirken i Bor. Erkebiskopen oppsøkte stedet der de var gravlagt og beskrev angrepet på kirken som «veldig, veldig bekymringsfullt».

- Angrepet bryter med en lang tradisjon med å beskytte dem som forsøker å hjelpe, sa han.

Erkebiskopen understreket sterkt behovet for tilgivelse, fred og forsoning.

Stadige trusler

I den katolske kirken St. Josephs i Malakal har 9000 flyktninger søkt ly. Antony Achuil Arop, som arbeider i kirken, forteller at lederne stadig blir truet og angrepet.

- Jeg er blitt truet mange ganger. En soldat som selv hadde søkt tilflukt i kirken, truet med å skyte meg, forteller han til australske SBS.com.

- Kirkene har vært tilfluktssted for mennesker som har flyktet for livet. Samtidig finnes det grupper som tror de finner lette ofre her. Det har skjedd at folk har gått inn i kirkene og forsøkt å dra flyktninger med seg ut for å drepe dem, sier kardinal Gabriel Zubier Wako i Malakal sogn til SBS.dagen