Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen, generalsekretær i organisasjonen Menneskeverd. (Foto: Menneskeverd)

– Dommen understreker verdien av ufødt barn

I abortdommen heter det at den dømte mannen har «tatt livet av deres ufødte barn».

– Det er bra at han får en så streng straff. Det er viktig å statuere et eksempel for å synliggjøre alvorlighetsgraden i saken. Han har skadet en kvinne og avbrutt svangerskapet, sier generalsekretær Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen i Menneskeverd.

Thoresen reagerer sterkt på mannens handlemåte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Ga ekskjæresten abortmidler

En 25-årig mann ble i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag dømt til seks års fengsel for å ha påført ekskjæresten betydelig skade, samt å ha avbrutt et svangerskap under særdeles skjerpende omstendigheter og uten kvinnens samtykke.

Kvinnen var gravid med mannens barn, men nektet å gi etter for hans press om å ta abort.

Da lurte han henne til å ta abortmedikamenter i to omganger. Først under dekke av å være hodepinetabletter. Da kvinnen ikke aborterte, bestilte han nye medikamenter som han blandet i en smoothie slik at hun aborterte. Hun var da gravid i 12. uke.

Abortpress

– Dette er den mest alvorlige form for abortpress som noen kan oppleve. Vi vet at mange kvinner opplever abortpress fra kjæreste og mann. Men det er første gang vi kjenner til i nåtid at han har krenket hennes kropp og at et barn som moren ønsket, døde. Det er ikke vanskelig å tenke seg inn i at det må være en fryktelig fortvilet situasjon, sier Skjeggestad Thoresen.

Dommen mot mannen falt tirsdag. I dommen heter det at «fosteret døde i morens liv» og at han har «tatt livet av deres ufødte barn».

Kvinnen aborterte da hun var i 12. uke. Grensen for selvbestemt abort i Norge er 12. uke. Retten gjør ingen vurdering av om det ufødte barnet har mer eller mindre verdi fordi kvinnen ikke hadde kommet lenger i svangerskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Formuleringen «tatt livet av deres ufødte barn» og at retten ikke skiller på antall uker svangerskapet har kommet, viser at de har behandlet saken på en god måte. Det er med å understreke verdien av det ufødte barnet, uavhengig av hvor langt det har kommet i utviklingen, sier Skjeggestad Thoresen.

Les også
Ga ekskjæresten abortmiddel - dømt til seks års fengsel
Les også
Spent før historisk abortdomAbort-rettssakStraffelov
Les også
Mann ga ekskjæresten abortpiller - aktor krever sju års fengsel
Les også
Fosterfordrivelse for domstolen
Les også
Fire av ti mener at fosteret får sent verdi