HAUGE: Slik gikk de kledd, en del av pastorene jeg møtte i Nairobi i 2008. Etter hvert droppet de t-skjortene med henvisningen til Hans Nielsen Hauge, fordi haugianisme ble oppfattet som en kult. Men inspirasjonen fra Hans Nielsen Hauge lever videre, både når det gjelder interesse for Bibelen og samfunnsutvikling.
Tarjei Gilje
Dette er de moderne haugianerne
«Haugianerne i Nairobis slum» stod det på forsiden av Dagen en novemberdag i 2008. Siden da har jeg ofte tenkt tilbake på den mest spesielle reportasjereisen jeg har vært på.
Når vi i år feirer 250-årsdagen for Hans Nielsen Hauges fødsel, kan det passe å hente frem historien om hvordan kallstanken og forvalteransvaret faktisk hjelper fattige mennesker i en hverdag som vi knapt klarer å forestille oss, selv etter å ha sett slummen med egne øyne.
Det er langt fra Hans Nielsen Hauges hjemtrakter til det sørlige Afrika. Men ikke lenger enn at Hauges åndsopplevelse på et jorde i Østfold for godt over 200 år siden også har blitt kjent der.
På forsidebildet denne lørdagen i 2008 så vi en mann som gikk rundt i Kibera-slummen i den kenyanske hovedstaden. Veien var ikke dekket av asfalt. Renovasjonssystemet, hvis det kan kalles det, lå der helt åpent.