ISRAEL: Elizabeth var lærer på Hedmarktoppen folkehøgskole da hun i 1995 traff Robert Muren fra Volda. Etter at de giftet seg i 1999, gikk ferden ganske umiddelbart til Israel. Her er de sammen med den yngste sønnen, David.

«Den gamle pakt» ble suksess, nå lanseres «den nye»

Rundt 130.000 mennesker har sett musikalen som handler om jødenes historie. Nå lanserer Elizabeth og Robert Muren planene om en ny musikal som handler om Jesus.

Siden 1999 har Robert og Elizabeth Muren bodd i Israel. Først og fremst har de jobbet med musikalen «The Covenant – The Story of My People», og dette arbeidet fortsetter. Men nå går arbeidet også over i en ny fase i og med den nye musikalen «The New Covenant – The Story of Jesus». Like før jul besøkte ekteparet sammen med sine tre barn en rekke norske menigheter og presenterte den nye cd'en som inneholder lydsporet til Jesus-musikalen. Muren forteller at de lenge har ønsket å gi folk en ekte opplevelse av hvem Jesus er, og de siste to årene har mye tid gått med til å lage det som skal bli en «opplevelsesreise i Jesu liv, sett gjennom øynene til de menn, kvinner og barn han møtte, og som fikk livene sine forvandlet av ham». Drømmen er en storslått og spektakulær multimedieproduksjon med kombinasjon av scene og film.



Sett av 130.000

Siden premieren i september 2001 har den første musikalen, «The Covenant», blitt sett av ikke færre enn 130.000 mennesker i 13 land.

– Har du glemt folket ditt, Gud? Husker du løftene du gav til oss? Vi er døtrene og sønnene til mannen du kalte Abraham.

Bibelens fortelling om de bortførte jødene i Egypt er langt fra det eneste eksemplet på at jødene har stilt disse spørsmålene til sin Gud, og slik begynner også musikalen.

De første seks årene har den blitt fremført i regi av Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem. Til våren satser Elizabeth og Robert Muren på ukentlige visninger i samarbeid med The Jerusalem Pavilion, et flott auditorium midt i hjertet av Jerusalem.

I første omgang vil det bli visninger i turistsesongen i mars og oktober-november. Målgruppen er dermed besøkende i Israel, men Muren håper selvsagt også at israelere fortsatt vil strømme til musikalen.



David og Ben-Gurion

Allerede i femårsalderen begynte norsk-cubanske Elizabeth Muren å tenke på Israel. Etter å ha hørt faren fortelle om jødenes historie, og spesielt om grusomhetene under Holocaust, vokste en lengsel frem i barnehjertet om engang å kunne gjøre noe godt tilbake mot jødene.

Elizabeth var lærer på Hedmarktoppen folkehøgskole da hun i 1995 traff Robert Muren fra Volda, og etter at de giftet seg i 1999 gikk ferden ganske umiddelbart til Israel.

I «The Covenant» får publikum blant annet høre Guds løfter til Abraham, de får møte kong David og de bortførte jødene i Babylon. De får dessuten se glimt fra den romerske okkupasjonen på Jesu tid før historien beveger seg over i moderne tid ved å skildre både Holocaust og David Ben-Gurions berømte tale i forbindelse med den israelske statens opprettelse i 1948. Dermed er grunnen beredt for å gjenta Guds løfte til Abraham om at slekten hans skulle bli tallrik som stjernene på himmelen.

– Vi har valgt ut viktige hendelser fra bibelhistorien, blant annet eksempler på hvordan israelsfolket snudde seg bort fra Gud for så å bli oppfordret til å vende tilbake, for eksempel av Josva og Kaleb, fortalte Robert til Dagen i 2005.



Brobygging

Blant dem som har sett musikalen allerede, er omkring 10.000 israelske skolebarn.

– Det er mange i Israel i dag som ikke kjenner så godt til sin egen historie, og med det fortsatt anstrengte forholdet mange jøder har til kristendom, var det ikke selvsagt at så mange av dem har fått se musikalen, forteller Robert.

– Det er ikke rart at jødene kan være skeptiske til kristne etter århundrer med forfølgelser fra den kristne kirke, legger Elizabeth til.

– Derfor er det fantastisk å se tilliten og responsen vi har fått fra alle hold og publikum i alle aldre, fortsetter hun.

Dette er i stor grad takket være Ehud Manor som oversatte musikalen til hebraisk. Han var en av Israels store poeter i moderne tid og har skrevet over 1.000 sanger, blant annet vinnersangen da Israel vant Melodi Grand Prix på 1970-tallet.

– Det er ingen i Israel som ikke vet hvem han er. Når hans navn kunne knyttes til musikalen, innebar det en anerkjennelse av produktet, med tanke på kvalitet og innhold, forteller Robert.

Også en kvinne som så hva musikalen gjorde med hennes datter, bestemte seg for å promotere musikalen i Israel.

– Hennes datter sa at hun ikke lenger ville være jøde, hun kalte seg ateist og ville helst flytte til et annet land. «Hvorfor bor vi her, i vår siste ghetto, omgitt av bare fiender»? spurte hun moren sin. Dette var like før hun skulle i militæret. Men etter at hennes militærbase fikk se en forestilling av «The Covenant», forandret dette seg, forklarer Elizabeth.

– Jeg vil tro på dette, sa hun til moren sin. Og Elizabeth understreker at dette er langt fra det eneste eksemplet på at skepsis har blitt snudd til både tårer og glede. Etter dette drog moren til ordførere over hele landet og fikk kommunene med som medarrangører for «The Covenant».



Jesus-musikal

Senere ble Muren kontaktet av kristne i Kina som ønsket å vise musikalen i forbindelse med en lokal kulturfestival, men som mente at myndigheten ikke ville godkjenne den orginale versjonen med sin presentasjon av staten Israels opprettelse i 1948.

– Vi kom til at det ville være mye bedre å heller lage en helt ny Jesus-musikal, og det ble begynnelsen til «The New Covenant», forklarer Robert.

I den nye musikalen møter vi blant annet Peter som gammel mann i fengselet i Roma, som forteller en medfange om sitt liv med Mesteren. Dette åpner et vindu til Jesu liv, og vi får gjenoppleve kjente og kjære fortellinger fra evangeliene.

– Det er fantastisk å se hvordan Jesus-musikalen rører hjertet til folk i alle aldre, og hvordan det skaper et levende bilde av Jesus. Det gjør at tekstene blir levende på en ny måte, sier Elizabeth Muren.


VH