Dekkhistorien kan gi Øygard streng straff

Aktor mener Rune Øygards press på jenta for å få henne til å dekke over deres angivelige forhold, bør føre til ekstra streng straff. Torsdag faller dommen i saken.

Aktor, stats­ad­vo­kat Tor­bjørn Klund­se­ter, ba i sin pro­se­dy­re før straffe­ut­må­lin­gen om at Eid­si­va­ting lag­manns­rett døm­mer den tid­li­ge­re Vågå-ord­fø­re­ren til feng­sel i to år og seks må­ne­der.

Øy­gard er kjent skyl­dig i sek­su­el­le over­grep mot en nå 17-årig jente fra hun var 14 år. Han ble imid­ler­tid fri­kjent for til­tale­punk­tet som gjaldt ett over­grep mens jenta fort­satt var under 14 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For­sva­rer: Ti må­ne­der

Øy­gards for­sva­rer, ad­vo­kat Mette Yvon­ne Lar­sen, ba om at Øy­gard «anses på mil­dest mulig måte» som kon­klu­sjon på sin pro­se­dy­re. Det er en for­mu­le­ring for­svars­ad­vo­ka­ter ofte bru­ker når de mener kli­en­ten er uskyl­dig, men li­ke­vel må pro­se­de­re på straff. Lar­sen ba ret­ten legge seg på rundt ti må­ne­ders feng­sel.

Hun ar­gu­men­ter­te for at det på langt nær er be­vist sek­su­el­le over­grep av det om­fan­get som den 17 år gamle jenta hev­der, og at Øy­gard bare kan straf­fes for de over­gre­pe­ne ret­ten mener aktor har ført til­strek­ke­lig bevis for.

- Hun har for­talt om ho­tell­over­nat­tin­ger, kan­skje tre til fem gan­ger, og det har vært snakk om sam­lei­er på hyt­te­ne og i Vågå. Skal man legge god­vil­jen til, så snak­ker vi om rundt ti for­hold, sa hun.

SMS-mel­din­ger

Aktor Klund­se­ter gikk over det straffe­ni­vå­et han an­ty­det i ting­ret­ten for den delen som post 2 i til­ta­len om­fat­ter; sek­su­ell om­gang med barn mel­lom 14 og 16 år. Han pekte på at det var skjer­pen­de at Rune Øy­gard for­søk­te å dekke over for­hol­det han hadde til jenta, ved å pres­se henne inn i et for­hold med en jevn­ald­ren­de gutt.

Dette mo­men­tet var ikke oppe i ting­ret­ten, men ble tema i Eid­si­va­ting lag­manns­rett etter at Kripos fant nye SMS-mel­din­ger. Jenta hev­det i sin for­kla­ring at kor­re­spon­dan­sen do­ku­men­ter­te hen­nes på­stand om at Øy­gard ak­tivt for­søk­te å dekke over for­hol­det dem imel­lom.

- Et vold­somt grep

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er ingen tvil om at han har hatt et gans­ke vold­somt grep om for­nær­me­de. Og over­gre­pet ble tatt til eks­tre­me høy­der, ved at han har fått henne til å bli kjæ­res­te med NN for å dekke over for­hol­det han selv har hatt til henne, sa Klund­se­ter.

- Det er vans­ke­lig å tro at dette er sant, men fun­net av SMS-er un­der­byg­ger for­nær­me­des for­kla­ring, sa stats­ad­vo­ka­ten.

Er­stat­nings­krav

Også kra­vet om opp­reis­nings­er­stat­ning til jenta blir av­gjort tors­dag, og bi­stands­ad­vo­kat Nina Braa­then Hjort­dal har lagt fram et krav på 260.000 kro­ner. Siden be­vis­kra­vet i en sivil pro­sess som dette er la­ve­re enn i straffe­pro­ses­sen, kan ret­ten ut­må­le opp­reis­ning på begge til­ta­lens punk­ter, selv om Øy­gard ble fri­kjent for det mest al­vor­li­ge av dem.

Sør-Gud­brands­dal ting­rett dømte i fjor høst Øy­gard til feng­sel i fire år, etter å ha fun­net ham skyl­dig også i over­grep mens jenta var under 14 år. Øy­gard anket dom­men på ste­det, og anke­sa­ken har siden 22. april vært til be­hand­ling i Eid­si­va­ting lag­manns­rett.

Det er tre fag­dom­me­re og fire av jury­med­lem­me­ne som av­gjør straffe­ut­må­lin­gen.

NTB

Les også
Aktor ber om to og et halvt års fengsel for Øygard
Les også
Juryen mener Rune Øygard er skyldig