HAMAR: Juryen i ankesaken for Eidsivating lagmannsrett i overgrepssaken mot Rune Øygard. (Foto: Geir Olsen / NTB scanpix)

Juryen mener Rune Øygard er skyldig

Jury­en fri­kjen­ner Rune Øy­gard for over­grep mot barn under 14 år, men mener han for­grep seg på jenta før hun fylte 16 år.

Rune Øy­gard skjul­te an­sik­tet i hen­de­ne etter at jury­en hadde av­sagt sin kjen­nel­se. Han ba om å få for­la­te salen og gikk raskt ut sam­men med sin for­sva­rer Mar­tin Ei­e­bak­ke.

Fag­dom­mer­ne i Eid­si­va­ting lag­manns­rett hadde an­led­ning til å sette til side jury­ens kjen­nel­se, men valg­te å god­kjen­ne den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fem timer

Kjen­nel­sen betyr at jury­en ikke har fes­tet litt til den nå 17 år gamle jen­tas for­kla­ring om at tid­li­ge­re ord­fø­rer i Vågå, Rune Øy­gard, førs­te gang gjen­nom­før­te sam­leie med henne under en hytte­tur da hun var 13 år gam­mel. Der­imot synes jury­en å ha trodd henne på at de to var i et kjær­lig­hets­for­hold som hadde en be­ty­de­lig sek­su­ell kom­po­nent.

Øy­gard er der­med fri­kjent for det de­si­dert al­vor­ligs­te punk­tet i til­ta­len; sam­leie med barn under 14 år. Han må li­ke­vel for­be­re­de seg på å sone straff for sek­su­ell om­gang med det samme bar­net mens hun var mel­lom 14 og 16 år gam­mel.

Jury­en avsa kjen­nel­sen etter fem ti­mers drøf­ting av be­vi­se­ne. Den må ikke be­grun­ne sin av­gjø­rel­se, og opp­gir hel­ler ikke hvor mange som stem­te for fri­kjen­nel­se og mot­satt.

Grunn­leg­gen­de ueni­ge

Før jury­en trakk seg til­ba­ke i 9.30-ti­den ons­dag holdt ho­ved­dom­me­ren i saken, kon­sti­tu­ert lag­mann Ørn­ulf Røhne­bæk, sin retts­be­læ­ring, som er en vei­led­ning til jury­en. Han un­der­stre­ket at jury­en skal vur­de­re Øy­gards be­vi­ser mot på­tale­myn­dig­he­tens be­vi­ser - og at saken ikke drei­er seg om en kamp mel­lom jen­tas og Øy­gards tro­ver­dig­het satt opp mot hver­and­re.

De enes­te be­vi­se­ne han fram­he­vet var Skype- og SMS-kom­mu­ni­ka­sjo­nen, og at den måtte sam­men­hol­des med for­kla­rin­ge­ne til til­tal­te og for­nær­me­de.

De to par­te­ne i saken har vært grunn­leg­gen­de ueni­ge i både spørs­mål om tro­ver­dig­het, tolk­nin­gen av kom­mu­ni­ka­sjon på Skype og mo­bil­te­le­fon, samt be­tyd­nin­gen av vitne­for­kla­rin­ger på sen­tra­le punk­ter.

Anke­sa­ken i Eid­si­va­ting lag­manns­rett på Hamar har på­gått siden 22. april. Fire av lag­rette­med­lem­me­ne blir nå truk­ket ut og skal av­gjø­re straffe­ut­må­lin­gen sam­men med de tre fag­dom­mer­ne. Før det skal det tors­dag hol­des straffe­ut­må­lings­pro­se­dy­rer. Det er ven­tet å ta en til to uker før dom­men er klar.(©NTB)