Aktor ber om to og et halvt års fengsel for Øygard

Rune Øy­gards press på jenta for å få henne til å dekke over deres an­gi­ve­li­ge for­hold, er så grovt at det må føre til eks­tra streng straff, mener aktor.

Den tid­li­ge­re ord­fø­re­ren må der­for døm­mes til feng­sel i to år og seks må­ne­der for sek­su­el­le over­grep, kon­klu­der­te stats­ad­vo­kat Thor­bjørn Klund­se­ter da han av­slut­tet sin pro­se­dy­re for Eid­si­va­ting lag­manns­rett tors­dag.

Saken er nå tatt opp til doms. Dom­men fal­ler tors­dag i neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klund­se­ter gikk over det straffe­ni­vå­et han an­ty­det i ting­ret­ten, for den delen post 2 i til­ta­len om­fat­ter; sek­su­ell om­gang med barn mel­lom 14 og 16 år. Han pekte på at det var skjer­pen­de at Rune Øy­gard for­søk­te å dekke over for­hol­det han hadde til jenta, ved å pres­se henne inn i et dekk­for­hold med en jevn­ald­ren­de gutt.

Dette mo­men­tet var ikke oppe i ting­ret­ten, men ble tema i Eid­si­va­ting lag­manns­rett etter at Kripos fant nye SMS-mel­din­ger. Jenta hev­det i sin for­kla­ring at kor­re­spon­dan­sen do­ku­men­ter­te hen­nes på­stand om at Øy­gard ak­tivt for­søk­te å dekke over for­hol­det dem imel­lom.

- Det er vans­ke­lig å tro at dette er sant, men fun­net av SMS-er un­der­byg­ger for­nær­me­des for­kla­ring, sa Klund­se­ter i sin straffe­ut­må­lings­pro­se­dy­re.

Vold­somt grep om jenta

Øy­gard ble ons­dag kjent skyl­dig i sek­su­el­le over­grep mot den nå 17 år gamle jenta fra hun fylte 14 år til an­mel­del­sen snaut to år se­ne­re. Han ble imid­ler­tid fri­kjent for til­tale­punk­tet om ett sam­leie da hun var 13 år gam­mel, noe som vil bidra til å re­du­se­re straf­fen i for­hold til ting­ret­tens dom på fire års feng­sel.

Klund­se­ter po­eng­ter­te at tross fri­kjen­nel­sen på det ene punk­tet, har jury­en fun­net be­legg for det aller meste av det den nå 17 år gamle jenta har for­klart.

Det drei­er seg om jevn­li­ge sam­lei­er over en snau to­års­pe­rio­de, kan­skje så mange som 50, slik jenta selv har an­slått, ar­gu­men­ter­te han.

- Det er ingen tvil om at han har hatt et gans­ke vold­somt grep om for­nær­me­de. Og over­gre­pet ble tatt til eks­tre­me høy­der, ved at han har fått henne til å bli kjæ­res­te med NN (dek­kjæ­res­ten, red.anm.) for å dekke over for­hol­det han selv har hatt til henne, sa Klund­se­ter.

Han fram­holdt at Øy­gard hadde ut­nyt­tet både jenta og til­li­ten han hadde i hen­nes fa­mi­lie på det gro­ves­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Gra­den av ut­nyt­tel­se er så stor at det er vans­ke­lig å tro, sa Klund­se­ter.

En måned per sam­leie

Øy­gards for­sva­rer, ad­vo­kat Mette Yvon­ne Lar­sen, ba om at Øy­gard «anses på mil­dest mulig måte» som kon­klu­sjon på sin pro­se­dy­re. Det er en for­mu­le­ring for­svars­ad­vo­ka­ter ofte bru­ker når de mener kli­en­ten er uskyl­dig, men li­ke­vel må pro­se­de­re på straff. Lar­sen ba ret­ten legge seg på rundt ti må­ne­ders feng­sel.

Hun ar­gu­men­ter­te for at det på langt nær er be­vist sek­su­el­le over­grep av det om­fan­get som den 17 år gamle jenta hev­der, og at Øy­gard bare kan straf­fes for de over­gre­pe­ne ret­ten mener aktor har ført til­strek­ke­lig bevis for.

- Hun har for­talt om ho­tell­over­nat­tin­ger, kan­skje tre til fem gan­ger, og det har vært snakk om sam­lei­er på hyt­te­ne og i Vågå. Skal man legge god­vil­jen til, så snak­ker vi rundt ti for­hold, sa hun.

Bi­stands­ad­vo­kat Nina Braa­then Hjort­dal ba ret­ten ut­må­le en opp­reis­nings­er­stat­ning til jenta på 260.000 kro­ner, og viste til de medi­sins­ke og psy­ko­lo­gis­ke li­del­se­ne jenta er på­ført som følge av saken. Be­vis­kra­vet i en sivil pro­sess er la­ve­re enn i straffe­pro­ses­sen. Der­for kan ret­ten ut­må­le opp­reis­ning på begge til­ta­lens punk­ter, selv om Øy­gard ons­dag ble fri­kjent for det mest al­vor­li­ge av dem. (©NTB)

Les også
Juryen mener Rune Øygard er skyldig