De første syriske flyktningene har fått opphold

De første 300 syriske overføringsflyktningene har nå fått opphold i Norge. Familier der et voksent medlem har kjempet i borgerkrigen, blir avvist.

Ut­len­dings­di­rek­to­ra­tet (UDI) har vært i Li­ba­non og in­ter­vju­et drøyt 300 flykt­nin­ger som har kom­met fra nabo­lan­det Syria.

Noen av­slag

Langt på vei har de fles­te fått opp­hold i Norge, mens noen har fått av­slag eller truk­ket søk­na­den sin, opp­ly­ser UDI.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Mange av dem som opp­hol­der seg i Li­ba­non, vil komme til Norge i løpet av som­mer­en. In­te­gre­rings- og mang­folds­di­rek­to­ra­tet og kom­mu­ne­ne sam­ar­bei­der nå om å finne bo­li­ger til dem, sier av­de­lings­di­rek­tør Hanne Jen­dal i UDI.

I løpet av 2014 skal det komme i alt 1.000 flykt­nin­ger fra Syria til Norge.

Sam­ti­dig opp­lys­te UDI nylig at det så langt i år har kom­met 195 asyl­sø­ke­re fra det bor­ger­krigs­her­je­de lan­det.

700 til

UDI skal in­ter­vjue yt­ter­li­ge­re 300 flykt­nin­ger i Jor­dan i løpet av våren, i til­legg til 400 som opp­hol­der seg i Tyr­kia. Disse vil komme til Norge se­ne­re i år.

Over­fø­rings­flykt­nin­ge­ne fra Syria er en del av kvo­ten på 1.620 flykt­nin­ger som Stor­tin­get har be­stemt for i år. I til­legg kan det komme 200 ut­sat­te, af­ghans­ke kvin­ner fra Iran og 150-200 kon­go­le­se­re fra Ugan­da.

De se­ne­re årene har Norge hatt en prak­sis med at 60 pro­sent skal være kvin­ner eller jen­ter. I 2014 veier hen­sy­net til sik­ker­het tyng­re, fordi mange kom­mer fra den på­gå­en­de kon­flik­ten i Syria, opp­ly­ser UDI.

Tar ikke imot stri­den­de

Norge har gjort det klart av man ikke øns­ker å ta imot per­soner som har vært stri­den­de i kon­flik­ten i Syria eller er kri­mi­nel­le. Av samme grunn tar hel­ler ikke Norge imot fa­mi­li­er hvor et vok­sent fa­mi­lie­med­lem er igjen som stri­den­de i Syria, for­tel­ler av­de­lings­di­rek­tør Jen­dal.

- Det er selv­sagt tøft å gi av­slag til per­soner som har det vans­ke­lig. Men sier vi nei til en fa­mi­lie, gir vi sam­ti­dig rom for en annen, like tren­gen­de fa­mi­lie, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

UDI sam­ar­bei­der med Kripos, Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te og Po­li­ti­ets ut­len­dings­en­het i pro­ses­sen med å hente ut sy­ris­ke flykt­nin­ger.

NTB

Les også
500 markerte Syria med lys på operataket
Les også
PST frykter Syria-krigere fra Hordaland
Les også
Nonner satt fri i Syria