PST frykter Syria-krigere fra Hordaland

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at de har navn på flere personer som er reist fra Hordaland til Syria de siste månedene for å krige.

En rekke per­soner har reist fra Horda­land til bor­ger­kri­gen i Syria, skri­ver Ber­gens Ti­den­de.

- En­kel­te har for­and­ret seg etter at de kom til­ba­ke. Det gir grunn til å tro at de er inne i en ra­di­ka­li­se­rings­pro­sess, sier Øy­vind Te­nold, leder for PST i Horda­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De som har reist er ho­ved­sa­ke­lig menn i 20-åre­ne med ulik et­nisk bak­grunn, iføl­ge Te­nold.

- Vår jobb nå er å un­der­sø­ke hvor­for de reis­te, hvil­ke ak­ti­vi­te­ter de har dre­vet med, og hvor­dan opp­hol­det har på­vir­ket dem. Dette for å av­kla­re om noen av dem kan ut­gjø­re en trus­sel mot Norge. Vi har in­di­ka­sjo­ner på at en­kel­te kan ha reist til Syria flere gan­ger, og kan ikke ute­luk­ke at noen av dem er der frem­de­les. Andre ser ut til å plan­leg­ge å reise, sier PST-le­de­ren.

Iføl­ge PSTs åpne trus­sel­vur­de­ring , som ble lagt fram i for­ri­ge uke, har minst 40-50 per­soner fra et isla­mis­tisk miljø på Øst­lan­det reist til bor­ger­kri­gen i Syria. Flere av dem skal ha slut­tet seg til mi­li­tan­te isla­mis­tis­ke grup­per.

De fles­te er unge menn uten noen tid­li­ge­re til­knyt­ning til Syria. Også kvin­ner, mindre­åri­ge og kon­ver­tit­ter har reist til om­rå­det. I trus­sel­vur­de­rin­gen slås det fast at det er det multi­et­nis­ke, eks­tre­me isla­mis­tis­ke mil­jø­et på Øst­lan­det som ut­gjør den størs­te ter­ror­trus­se­len mot Norge i dag.

(©NTB)

Les også
PST: - Terrortrusselen mot Norge har økt