De foreldede arabiske emirater

En tilbakestående nasjon som kun har oljen å takke for sin velstand.

Marte De­borah Da­l­elvs ma­re­ritt i De for­en­te ara­bis­ke emi­ra­ter ble av­slut­tet man­dag da Emi­ren av Dubai til slutt grep inn og be­nå­det den nors­ke kvin­nen.

Det var ikke ett se­kund for tid­lig. 24-årin­gen fra Tøns­berg har blitt ut­satt for en dypt for­ned­ren­de be­hand­ling i gulf­sta­ten. Etter å ha an­meldt en vold­tekt i mars ble hun kas­tet i feng­sel i to døgn uten mat og vann. Hun ble fra­tatt pas­set og der­med for­hind­ret fra å for­la­te lan­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til slutt ble Da­l­elv dømt til feng­sel i ett år og fire må­ne­der for sex uten­for ek­te­ska­pet og for å ha druk­ket al­ko­hol.

I denne mus­lims­ke sta­ten på den ara­bis­ke halv­øy skal ty­de­lig­vis vold­tekts­of­re­ne straf­fes har­de­re enn gjer­nings­man­nen. Iføl­ge den gjel­den­de islams­ke retts­prak­si­sen i lan­det må det føres fire mann­li­ge vit­ner for å få noen dømt for vold­tekt. Kvin­ners vit­nes­byrd tel­ler ikke. Re­sul­ta­tet blir selv­føl­ge­lig at den for­nær­me­de part ender opp som retts­løs.

I Marte De­borah Da­l­elvs til­fel­le ble re­sul­ta­tet enda verre. Den an­meld­te vold­tek­ten ble reg­net som sex uten­for ek­te­ska­pet, noe som er straff­bart etter de mid­del­al­ders­ke mus­lims­ke sha­rialo­ve­ne som lan­det sty­res etter.

De for­en­te ara­bis­ke emi­ra­ter liker å mar­keds­føre seg som et mo­der­ne fe­rie­pa­ra­dis og fi­nans­sen­trum. I rea­li­te­ten er det en til­bake­stå­en­de na­sjon som kun har sine pe­tro­le­ums­fore­koms­ter å takke for sin vel­stand. Dette er for øvrig olje som ara­ber­sta­ten neppe hadde klart å fått pum­pet opp uten vest­lig tek­no­lo­gi og eks­per­ti­se. I denne mer­ke­li­ge lille­putt­na­sjo­nen lever stats­bor­ger­ne på et slags na­sjo­nalt NAV-sys­tem, mens im­por­tert ar­beids­kraft gjør alle de kre­ven­de job­be­ne.

Dob­belt­mo­ral er et frem­tre­den­de trekk ved kul­tu­ren i emi­ra­te­ne. Al­ko­hol er for­budt i lan­det på grunn av Mu­ham­meds påbud. Li­ke­vel ser­ve­res vin og sprit åpen­lyst på lan­dets ho­tel­ler. Det skjer med myn­dig­he­te­nes vel­sig­nel­se for ikke å skade tu­rist­in­du­stri­en.

Men de samme myn­dig­he­te­ne mener seg altså be­ret­ti­get til å dømme en norsk kvin­ne til feng­sels­straff for å ha druk­ket al­ko­hol. Mens ho­tel­let som skjen­ket gjes­ten fritt kan fort­set­te ser­ve­rings­prak­si­sen sin.

Bak den til­syne­la­ten­de tu­rist­venn­li­ge fa­sa­den skju­ler i vir­ke­lig­he­ten en av ver­dens mest kvinne­un­der­tryk­ken­de na­sjo­ner seg. Det førs­te som møter en be­sø­ken­de som kom­mer ut av den hy­per­mo­der­ne fly­plass­ter­mi­na­len i Dubai, er en egen taxi­kø for kvin­ner. De er selv­føl­ge­lig ikke ver­di­ge til å vente på dro­sje sam­men med menn.

Sys­te­met med kjønns­a­part­heid på taxi­holde­plas­ser er bare et av mange ek­semp­ler på en sys­te­ma­tisk kvinne­fiendt­lig prak­sis som gjen­nom­sy­rer hele sam­fun­net. De aller al­vor­ligs­te ut­sla­ge­ne gjør seg gjel­den­de i for­bin­del­se med sek­su­el­le over­grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Marte De­borah Da­l­elv er ikke alene. I 2010 ble en bri­tisk kvin­ne ut­satt for det samme. Hun an­meld­te en vold­tekt, men endte opp med å selv bli be­hand­let som en kri­mi­nell. I fjor ble en kvin­ne gjeng­vold­tatt. Re­sul­ta­tet av møtet med Du­bais retts­sys­tem var at kvin­nen ble straf­fet for å ha druk­ket al­ko­hol.

Hel­dig­vis fikk nors­ke Marte hjelp. Men mange andre er ikke like hel­di­ge. Ara­bis­ke kvin­ner eller kvin­ner fra land der uten­riks­mi­nis­te­ren ikke gri­per inn for å bistå dem, kjem­per som of­test en håp­løs kamp.

De er i sha­ria-lov­giv­nin­gens vold. I de for­el­de­de ara­bis­ke emi­ra­ter.

Les også
Avis i Dubai: Dalelv dømt fordi hun trakk voldtektsanmeldelsen
Les også
Marte Dalelv benådet - får reise fra Dubai
Les også
UD tar sterk avstand fra Dubai-dommen
Les også
Norsk kvinne dømt for sex utenfor ekteskapet