UD tar sterk avstand fra Dubai-dommen

Dom­men mot Marte De­borah Da­l­elv (24) i Dubai stri­der mot norsk retts­opp­fat­ning. Den er dess­uten pro­ble­ma­tisk fra et men­neske­ret­tig­hets­per­spek­tiv, sier uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide (Ap).

Da­l­elv ble tirs­dag dømt for al­ko­hol­bruk, sex uten­for ek­te­ska­pet og for å ha av­gitt falsk for­kla­ring, etter at hun an­meld­te en vold­tekt i Dubai og ikke ble trodd.

Dom­men kom som en over­ras­kel­se på både Eide og Uten­riks­de­par­te­men­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette stri­der kraf­tig mot vår retts­opp­fat­ning. Det frem­står som svært un­der­lig at man an­mel­der en vold­tekt og der­etter blir dømt selv for for­bry­tel­ser som i vår del av ver­den ikke en­gang er for­bry­tel­ser, sier Eide til NTB.

- Som et slag i magen

24-årin­gen, som opp­rin­ne­lig er fra Tøns­berg, er dømt til feng­sel i ett år og fire må­ne­der. Man­nen hun hadde an­meldt fikk også feng­sels­straff, men er ikke dømt for vold­tekt.

- Det var som å få et slag i magen, for det hadde vi ikke tenkt, vi hadde ikke trodd det kunne bli så strengt. Det hadde vi aldri sett for oss, sier Da­l­elv til VG.

Da­l­elv har fått pas­set sitt be­slag­lagt og må bli væ­ren­de i Dubai fram til anke­sa­ken kom­mer opp i sep­tem­ber. Uten­riks­de­par­te­men­tet vil fort­set­te med å gi kvin­nen kon­su­lær bi­stand.

24-årin­gens mor Eve­lyn Da­l­elv be­skri­ver dom­men som et nytt sjokk.

- Vi hadde ven­tet på denne da­to­en, og tenk­te kan­skje at hun ville få en bot eller noen dager i feng­sel, og at de så kan­skje ville ha henne ut av lan­det. Nå må vi vente på en ny hø­ring 5. sep­tem­ber. Det vir­ker som alt hun har for­talt er snudd mot henne, sier Da­l­elv til avisa.

- Dy­pe­re pro­ble­mer

Uten­riks­mi­nis­te­ren mener dom­men mot Da­l­elv viser at kvin­ners rett­stil­ling står svakt i Dubai og el­lers i re­gio­nen.

- Det er høyst pro­ble­ma­tisk, også fra et men­neske­ret­tig­hets­per­spek­tiv. Saken il­lust­re­rer dy­pe­re pro­ble­mer som ram­mer mange kvin­ner rundt om i ver­den, for det førs­te at det er vans­ke­lig å bli trodd i vold­tekts­sa­ker, og for det andre at man kan bli straf­fet for så­kalt usøm­me­lig opp­før­sel, sier Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uten­riks­de­par­te­men­tet øns­ker ikke å kom­men­te­re dom­men i de­talj, da den ble anket på ste­det og der­med ikke er retts­kraf­tig ennå.

Les også
Norsk kvinne dømt for sex utenfor ekteskapet