Dårlig tid for mannen som skal gi landet et budsjett

Det blir ikke ame­ri­kans­ke til­stan­der i Norge - lan­det vil få et bud­sjett. Det lover man­nen som skal lose pro­ses­sen i havn etter re­gje­rings­skif­tet, Hans Olav Syv­er­sen.

Som leder av den nye fi­nans­ko­mi­te­en på Stor­tin­get og parlamentarisk leder i Kris­te­lig Folke­par­ti, har Syv­er­sen en nøk­kel­rol­le på flere fron­ter når lan­dets nye re­gje­ring skal få ved­tatt sitt førs­te stats­bud­sjett.

Han er ikke i tvil om at tids­fak­to­ren er det størs­te pro­ble­met. End­rin­ge­ne i bud­sjet­tet som den av­trop­pen­de rødgrøn­ne re­gje­rin­gen la fram man­dag, må nem­lig på plass i løpet av to-tre uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har i rea­li­te­ten vel­dig kort tid. Sam­ti­dig har vi den for­de­len at bud­sjet­tet lig­ger her. Grunn­lags­ma­te­ria­let gjør vi oss kjent med. Men kan­skje man må drop­pe disse run­de­ne rundt grø­ten i år og komme til kjer­nen så fort som mulig, sier Syv­er­sen til NTB.

- Jeg kan i hvert fall love at vi skal få et bud­sjett og slå kol­le­ge­ne våre i USA, sier han.

An­ner­le­des og kre­ven­de

Så snart Erna Sol­bergs re­gje­ring er klar ons­dag, går re­gje­rings­par­ti­ene Høyre og Frem­skritts­par­ti­et i gang med å sette et blå­ere stem­pel på bud­sjet­tet. Når disse to par­ti­ene er blitt enige, går de til sam­ar­beids­par­ti­ene Venst­re og KrF for å enes om et bud­sjett som får fler­tall i Stor­tin­get.

Pro­ses­sen blir an­ner­le­des enn den har vært under det rødgrøn­ne fler­talls­sty­ret, hvor Stor­tin­get i rea­li­te­ten bare har fått et fer­dig bud­sjett det ikke har hatt mu­lig­het til å på­vir­ke.

- Det blir flere ledd i bud­sjett­be­hand­lin­gen. Før har man gjort opp dette før bud­sjet­tet er lagt fram. Nå skal man gjen­nom en runde - eller to eller tre eller fire - her i Stor­tin­get, sier Syv­er­sen.

I teori­en hol­der det med støt­te fra enten Venst­re eller KrF. Men det vil være svært opp­sikts­vek­ken­de om den nye re­gje­rin­gen og de to sen­trums­par­ti­ene ikke blir enige.

- Jeg har som et klart ut­gangs­punkt at det skal være fire par­ti­er bak dette bud­sjet­tet, sier Syv­er­sen.

Mer olje­pen­ger?

Et stort spen­nings­mo­ment når Høyre/Frp-re­gje­rin­gen leg­ger fram sine end­rin­ger i bud­sjet­tet, er om de fin­ner det for­svar­lig å bruke mer olje­pen­ger enn de rødgrøn­ne leg­ger opp til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyre åpnet man­dag både for om­dis­po­ne­rin­ger og en viss øk­ning i bru­ken av olje­pen­ger.

Også Syv­er­sen hol­der døren på gløtt for å øke far­ten i norsk øko­no­mi ved å bruke mer pen­ger. Han viser til fers­ke pro­gno­ser fra Nor­ges Bank om at veks­ten i øko­no­mi­en brem­ser mer enn re­gje­rin­gen sier.

- Her kan det ligge et lite mu­lig­hets­vin­du for den nye re­gje­rin­gen hvis de ser på tal­le­ne på nytt, og at det kan være rom for litt mer pen­ger i bud­sjet­tet hvis de leter etter det. Det blir også spen­nen­de å se hva de nye makt­ha­ver­ne gjør med for­slag som økt stu­die­støt­te, in­ves­te­rin­ger i ny­bygg, fjer­ning av skatte­klas­se 2 og øk­ning i an­tal­let barne­hage­opp­tak. Dette er kost­ba­re til­tak, og flere av dem vil i til­legg ikke slå inn før i 2015-bud­sjet­tet. (©NTB)

Les også
Syversen (KrF) blir leder i finanskomiteen