Bygget katedral av plast fra havet – nå innvies den av Mette-Marit

Søppel er blitt til fargerike takplater i Håpets katedral.

Lørdag 5. juni er verdens miljødag. Da innvies Håpets katedral på Isegran i Fredrikstad.

Det skjer etter at frivillige i tre år har jobbet sammen. Katedralbyggerne har ulike bakgrunn og ulik tro, heter det i en nyhetsmelding om saken på Den norske kirkes nettside.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange menigheter i Den norske kirke feirer Skaperverkets dag i forbindelse med verdens miljødag, og i år markeres også åpningen av et helt spesielt og symboltungt byggverk.

Asker 20210517. Kronprinsesse Mette-Marit er en av flere prominente gjester når Håpets katedral blir innviet i helgen. Bildet er tatt 17. mai på Skaugum. Foto: Terje Pedersen, NTB

Prominente gjester

Innvielsen finner sted lørdag klokken 14. Her deltar H.K.H. kronprinsesse Mette-Marit, statsråd Nikolai Astrup, WWFs generalsekretær Karoline Andaur, biskop Atle Sommerfeldt og artist Helene Bøksle.

Åpningen vil være på engelsk og deles på FN Miljøs internasjonale flater. Den strømmes også på Håpets Katedrals Facebook-side.

Taket er kledd med plast som er plukket opp fra strender og er i 50 forskjellige farger. Foto: Håpets Katedral / kirken.no

Trosopplæring

Den norske kirke ser gjerne at menigheter deler begivenheten på nettsider og i sosiale medier. I forbindelse med prosjektet er det utarbeidet materiell til trosopplæring om forvaltning av skaperverket, for eksempel hvordan man kan lage insekthotell og kombinere sin egen strandrydding med bygging av minikatedral.

Les også
Koronaens år er over. Blir 2021 klimaets år?
Symbolet for FNs bærekraftsmål har en sentral plass i prosjektet. Foto: Håpets Katedral / kirken.no

Interreligiøst prosjekt

Håpets katedral har sitt utspring i Borg bispedømme, men har ifølge kirken.no blitt til et interreligiøst prosjekt som har fått internasjonal oppmerksomhet. FN Miljø er partner i prosjektet og deler strømmingen og informasjon om katedralen i sine kanaler. I FN blir katedralen omtalt som en «game changer at a global level» – en begivenhet som «forandrer spillet på globalt nivå».

Les også
Alle sitter vi i båten kalt «Økokrisa»

Fraktet med hest

For tre år siden var det sterkt fokus på forsøplingen av enorme mengder plast i havet. Da begynte den spesielle byggingen i Fredrikstad. Det startet med en pram på 20 tonn, laget av tre og røtter og tuftet på gammel håndverkstradisjon. Trær ble felt på gamlemåten med øks og sag og fraktet til byggestedet med hestekraft. Inspirert av stavkirken er bygningen reist rundt åtte kraftige tresøyler.

Håpets Katedrald er bygget på en pram av tre som veier 20 tonn. Dette er også «Havets katedral», heter det i presentasjonen av prosjektet. Foto: Håpets Katedral / kirken.no

FNs bærekraftsmål

Taket er kledd med plast som er plukket opp fra strender. Over tusen fiskekasser er vasket, granulert og støpt om til takplater i 50 forskjellige farger. Mye av symbolikken er knyttet til FNs bærekraftsmål, som også Norge har forpliktet seg på.

Dette er FNs bærekraftsmål.