UTBRENT: Flere kirker i hovedstaden Niamey ble plyndret og satt i brann. Til sammen ble mer enn 70 kirker flammenes rov i Niger forrige helg.

Branner og plyndring sjokkerer kristne i Niger

Mer enn 70 kirker skal ha blitt brent ned i Niger, 30 kristne hjem plyndret. Nå kommer historiene fra de berørte.

– Jeg løp ut og ba mine kolleger i kirken om å få seg og sin familie bort fra stedet. Jeg gjorde det samme selv. Da jeg kom tilbake, var alt borte. Det var ingenting igjen, hverken i huset vårt eller i kirken, sier pastor Zakaria Jadi til BBC.

Han skulle i møte med menighetens eldsteråd da opptøyene nådde ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge myndighetene i landet ble 45 kirker brent ned i løpet av helgens opptøyer. Men det kristne nyhetsbyrået World Watch Monitor (WWM), som følger med på situasjonen for forfulgte kristne i verden, sitter på tall som er mye høyere.

70 kirker, en rekke skoler og institusjoner, samt et barnehjem skal ha blitt mobbens rov i forskjellige byer i Niger.

Barnehjemmet «The good samaritan» gav et hjem til 40 barn. Nå er bygningene brent ned og barna spredd rundt og tatt hånd om av politiet.

Stort angrep

99 prosent av Nigers befolkning er muslimer. Den siste prosenten er kristne. Forholdet mellom den svære majoriteten og de kristne har vært god i landet. Derfor rister mange på hodet av helgens angrep, som var et hardt slag for den kristne minoriteten.

– Dette er det største tap av kirker som har rammet nigerske kristne i nyere historie, sier en medarbeider for Open Doors International til WWM.

– En stor andel av lokale kristne har mistet alt de eier, alt de har jobbet for hele livet. Angrepene har også skapt stor frykt blant de kristne.

WWM anslår at rundt 30 kristne hjem ble plyndret og brent ned. De som er rammet sier de står igjen «med klærne vi har på oss».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hovedstaden

Søndag hadde opptøyene nådd Niamey, og 1.000 muslimer samlet seg ved den store moskeen i byen. Den rasende mobben ble guidet gjennom byen av menn på motorsykler. De satte fyr på offentlige bygninger, blant annet hovedkvarteret til presidentens parti, et bordell og flere barer.

– På to timer var det meste gjort. Guidene visste nøyaktig hvor målene lå, og etter angrepet sjekket de om alt faktisk var ødelagt, sier medarbeider i Åpne Dører til WWM.

President-protest

Flere nyhetskilder bekrefter at guider ledet mobben. Radio France International (RFI) mener dette tyder på at opptøyene var planlagt. Kommentatoren mener også at det ikke var spesifikt de kristne mobben var ute etter, men at president Issoufou gav dem en lissepasning da han gikk i støttedemonstrasjon for Charlie Hebdo i Paris.

– De kristne ble offer for et politisk spill, skriver RFIs kommentator.

Majoriteten av Nigers befolkning likte dårlig at presidenten «var Charlie». Selv om presidenten både gikk ut mot blasfemi og trykking av krenkende karikaturer, og gikk ut mot benning av kirker, var skaden allerede skjedd. Niger har hatt et politisk betent klima i mange måneder. Opposisjonen beskylder sittende president for å være Frankrikes stråmann.

Les også
45 kirker påtent i Nigers hovedstad
Les også
Karikaturbråk i Niger rammer norsk pinsemisjon
Les også
Diskuterer felles front mot Boko Haram
Les også
Når røyken har lagt seg
Les også
Tre drept i Niger-angrep