Bli med inn i Eidsvollsbygningen

Lurer du på hvordan Eidsvollsmennene hadde det?

Eids­volls­byg­nin­gen ble res­tau­rert denne vin­te­ren til hvor­dan byg­get skal ha sett ut i 1814.

Her de­bat­ter­te og ut­for­met 112 menn fun­da­men­tet for den nors­ke selv­sten­dig­he­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det meste av inn­bo­et i Eids­volls­byg­nin­gen ble solgt på tvangs­auk­sjon, men noen ori­gi­na­le møb­ler er på plass ved grunn­lovs­ju­bi­le­et.

- Her har vi fak­tisk det ori­gi­na­le bor­det som Grunn­lo­ven i sin tid ble ut­ar­bei­det på, sier his­to­ri­ker Tor­leif Hamre.

Han peker på et brunt, lak­kert bord i flamme­bjørk med seks sto­ler rundt, som står i et av side­væ­rel­se­ne til riks­sa­len i andre eta­sje i Eids­volls­byg­nin­gen.

Ved dette bor­det satt deler av kon­sti­tu­sjons­ko­mi­te­en, et ut­valg med 15 med­lem­mer av riks­for­sam­lin­gen, og be­ar­bei­det de fore­slåt­te­ne ut­kas­te­ne til Grunn­lo­ven.

Vik­tigst var bi­dra­get til Chris­ti­an Mag­nus Fal­sen og Johan Gun­der Adler.

Også pres­ten Ni­co­lai Wer­ge­land hadde et godt for­be­redt ut­kast, men det holdt han for seg selv og bruk­te som bak­grunn for sine inn­spill.

Ma­lings­spru­ting

Selve bor­det er et av få ori­gi­na­le møb­ler igjen i det nylig res­tau­rer­te byg­get. Inn­bo­et ble solgt på tvangs­auk­sjon i 1823 fordi ei­e­ren Cars­ten Anker gikk kon­kurs. Fors­ker­ne vet hvor­dan rom­me­ne så ut på den tiden fordi alt ble no­tert i tvangs­auk­sjons­pro­to­kol­len.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Andre eta­sje i Eids­volls­byg­nin­gen var egent­lig ikke helt fer­dig, men ble gjort pre­sen­ta­bel i all hast før Eids­volls­men­ne­ne kom hit i april 1814.

Ma­lings­sprut

Riks­sa­len, det størs­te rom­met i huset, fikk grov­høv­le­te bord spik­ret til veg­gen, før det ble hvit­malt og stenk­malt - mørk­prik­ket dekor som blir til ved at man dyp­per en pen­sel i ma­lin­gen og spru­ter på veg­ge­ne. Så heng­te de opp pynt og ma­le­ri­er fra An­kers sam­ling.

- Det ble som en fest på låven - «vi pyn­ter så godt vi kan», smi­ler his­to­ri­ker Tor­leif Hamre ved mu­se­et Eids­voll 1814.

Prin­sens him­mel­seng

Hamre går rundt med oran­sje tøf­ler uten­på sko­ene for å be­skyt­te gul­ve­ne. Hele huset er res­tau­rert til 1814-ti­dens til­stand. I kjel­le­ren er kjøk­ke­net til­ba­ke i all sin prakt, og kjøk­ken­ut­styr og mat­va­rer vises fram til skue­lyst­ne be­sø­ken­de og skole­klas­se­ne som be­sø­ker huset.

Him­mel­sen­gen

I førs­te eta­sje lig­ger tre mer sta­se­li­ge rom på rekke og rad, der re­gent Chris­ti­an Fre­de­rik opp­holdt seg mens lan­dets ut­sen­din­ger dis­ku­ter­te pa­ra­gra­fer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han styr­te Norge her­fra i den tiden, og hadde re­gje­ring og sta­ben sin her. I et side­rom sov prin­sen under him­mel­seng. Et annet rom huset stor­manns­mø­tet 16. fe­bru­ar 1814 som be­stem­te at Norge skul­le ut­ro­pes til et selv­sten­dig rike.

DAGEN

Les også
«I dag vil han nok hjem­søke oss med en av sine taler»Hva skjedde i 1814?
Les også
Grunnloven 200 årHarald Hegstad
Les også
Grunnlovsjubileet - eit vitnemål om Gud i Noreg