«I dag vil han nok hjem­søke oss med en av sine taler»

Eidsvollsmann og prest Nicolai Wergeland ble sett på som en møteplager på grunn av sine lange, retoriske og krasse taler.

- Det kunne være et slit å høre på ham, for­tel­ler his­to­ri­ke­r Tor­leif Hamre ved mu­se­et Eids­voll 1814.

Han viser fram riks­sa­len i Eids­voll­byg­nin­gen der Grunn­lo­ven ble ved­tatt for 200 år siden av de 112 men­ne­ne i riks­for­sam­lin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fles­te av de 14 pres­te­ne i for­sam­lin­gen tok ikke ordet i de­bat­te­ne, men Ni­co­lai Wer­ge­land fra Vest-Ag­der gjor­de mye ut av seg.

Sam­ti­dig som Wer­ge­land er en av de mest lærde og best for­be­red­te de­le­ga­te­ne, om­ta­les han som «møte­pla­ge­ren». Han har nem­lig en tendens til å holde re­to­ris­ke, grun­di­ge og lang­tek­ke­li­ge taler med ster­ke ut­fall mot dem som støt­ter Chris­ti­an Fre­de­rik.

Prost og de­le­gat Fre­de­rik Schmidt skri­ver føl­gen­de i dag­bo­ken sin når han ser Wer­ge­land i riks­sa­len: «I dag vil han nok hjem­søke oss med en av sine taler».

- Wer­ge­land blir satt litt på side­lin­jen og får fler­tal­let mot seg. Han er så krass at han nær­mest blir lagt for hat av andre re­pre­sen­tan­ter, sier Hamre.

På slut­ten av for­hand­lin­ge­ne kre­ver noen et opp­vask­møte der Wer­ge­land må stå til rette for de han har for­nær­met i for­sam­lin­gen. Men det glir over, andre re­pre­sen­tan­ter mener at det får da være gren­ser - de kan ikke av­slut­te riks­for­sam­lin­gen slik.

Pres­tens lave po­pu­la­ri­tet hen­ger sam­men med at han er i mindre­tal­let som støt­ter en union med Sve­ri­ge.

På Eids­voll står nem­lig ho­ved­kon­flik­ten mel­lom de som kjem­per for et selv­sten­dig Norge og de som mener at det er uunn­gåe­lig å gå i union med Sve­ri­ge.

Selv om de geist­li­ge re­pre­sen­tan­te­ne før riks­for­sam­lin­ge­ne hadde vir­ket som konge­mak­tens lo­ja­le un­der­såt­ter, frem­står de ikke som en en­het­lig grup­pe på Eids­voll.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ti av pres­te­ne hol­der med Selv­sten­dig­hets­par­ti­et og prins Chris­ti­an Fre­de­rik, mens fire står på Unions­par­ti­ets side.

Under inn­kal­lel­sen til grunn­lovs­for­hand­li­ge­ne spil­ler preste­stan­den en vik­tigere rolle.

Etter en be­stem­mel­se av re­gent Chris­ti­an Fre­de­rik og 21 inn­fly­tel­ses­rike nord­menn på stor­manns­mø­tet 16. fe­bru­ar, sam­ler kir­ke­ne hele det nors­ke folk til en eks­tra­or­di­nær bede­dag. Det skjer fra fe­bru­ar 1814 og langt ut på våren, alt etter hvor i lan­det kir­ke­ne er.

Geist­lig­he­ten er på denne tiden vant med å opp­tre som konge­mak­tens for­len­ge­de arm. På bede­da­gen får pres­te­ne fol­ket til å sver­ge en ed om å «hevde Nor­ges selv­sten­dig­het og våge liv og blod for det els­ke­de fedre­land».

- Det sver­ger vi, så sant hjel­pe oss Gud og hans hel­li­ge ord, sva­rer nord­men­ne­ne.

Men noen har ljuge­kors når de av­leg­ger eden. Unions­par­tiet mener jo at det ikke er rea­lis­tisk med selv­sten­dig­het.

Under bede­da­ge­ne vel­ger hvert sogn også to valg­menn som se­ne­re ut­pe­ker re­pre­sen­tan­ter til riks­for­sam­lin­gen. Nord-Nor­ge rek­ker ikke å sende de­le­ga­ter før møtet er over.

Selv om han er upo­pu­lær, får Wer­ge­land satt sitt preg på Grunn­lo­ven som en av fire pres­ter i kon­sti­tu­sjons­ko­mi­te­en. Det er en komité som i side­væ­rel­se­ne til riks­sa­len skri­ver ut­kas­tet til Grunn­lo­ven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han får blant annet på plass jøde­pa­ra­gra­fen, sam­men med Georg Sverd­rup og Chris­ti­an Mag­nus Fal­sen - Grunn­lo­vens far (ikke pres­ter). Se­ne­re skal søn­nen Hen­rik Wer­ge­land kjem­pe lenge for å få jøde­for­bu­det fjer­net.

- Dess­ver­re var jøde­for­bu­det like mye mo­der­ne anti­se­mit­tis­me fra strøm­nin­ge­ne i opp­lys­nings­ti­den, som det var av de eld­gam­le krist­ne for­dom­me­ne mot jø­de­ne. Eids­voll­men­ne­ne var like mye forut for sin tid, som etter sin tid, suk­ker his­to­ri­ker Hamre.

Noen av Wer­ge­lands po­li­tis­ke mot­stan­de­re er sogne­prest Hans Chris­ti­an Mi­del­fart fra Nord-Trøn­de­lag og Jonas Rein fra Horda­land.

Mi­del­fart er noe aktiv og står fram som en li­be­ral re­pre­sen­tant. Han vil ha re­li­gions­fri­het og slett ikke ute­sten­ge jø­de­ne i pa­ra­graf 2.

Jonas Rein er po­le­misk og skarp mot Unions­til­hen­ge­re. «Hel­ler dø i fri­het enn å bli sla­ver under svens­ke­ne» var slag­or­det.

En annen sak som en­ga­sje­rer pres­te­ne er bøn­de­nes krav om å gi kirke­go­des til sta­ten og kir­kens ei­en­dom­mer til bøn­de­ne. Pres­te­ne burde hel­ler få lønn av sta­ten, mener bonde­re­pre­sen­tan­te­ne.

Da er det flere av pres­te­ne som våk­ner og for­sva­rer at kirke­god­set skal for­bli kir­kens ei­en­dom.

I til­legg til re­pre­sen­tan­te­ne er det to bis­ko­per som van­ker i ku­lis­se­ne. De er råd­gi­ve­re for prins Chris­ti­an Fre­de­rik. Den ene, Ni­dar­os-bis­kop Peter Oli­va­ri­us Bugge, blir av noen kalt prin­sens hoff­narr fordi han ar­gu­men­te­rer for re­gen­tens stand­punk­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pres­te­ne på Eids­voll er opp­lys­te menn, og flere er ut­dan­net i Dan­mark der de møtte opp­lys­nings­ti­dens ideer om folke­su­ve­re­ni­tet og makt­for­de­ling. Li­ke­vel er det ingen dis­ku­sjon om den lu­thers­ke stats­kir­kens he­ge­mo­ni.

- Det er ingen som fore­slår noen annet. Det vir­ker som det er helt na­tur­lig for nord­menn å vi­dere­føre stats­kir­ken. Pres­te­nes rolle i 1814 er et ut­trykk for det, sier his­to­ri­ker Tor­leif Hamre.

DAGEN

Hva skjedde i 1814?

Etter det danske nederlaget i Napoleonskrigene, stilte Sverige krav om at Danmark måtte gi Norge fra seg. Det ble til fredsavtalen i Kiel i starten av 1814.

At Norge skulle bli gitt til Sverige skapte stor misnøye blant nordmennene.

Danskeprins og stattholder i Norge, Christian Frederik, samlet den norske eliten til stormannsmøte på Eidsvoll 16. februar. De bestemte å avslå Kiel-avtalen og erklære Norge som selvstendig stat.

Riksforsamlingen (112 menn) var samlet på Eidsvoll fra 10. april til 20. mai 1814 for å vedta Norges grunnlov.

Den endelige Grunnloven ble vedtatt 16. mai, men ble signert og datert 17. mai. Da valgte riksforsamlingen også Christian Frederik til konge.

Over sommeren gjorde svenske Karl Johan krav på Norge og presset den norske hæren. Det endte med union med Sverige.

En ny grunnlov tilpasset unionen ble vedtatt i november.

Les også
Bedre med Gud i Grunnloven
Les også
Den usynlige kristenarven
Les også
Forsvarer Guds plass i Grunnloven«Gud i Grunnloven»
Les også
Glede og skuffelse i Stortinget over ny grunnlovFakta om grunnlovsendringer