Den norske kirke: Halvor Nordhaug er biskop i Bjørgvin.

Biskoper ber Gud om tilgivelse for miljøsynder

«Tilgi oss at vi ikkje bryr oss når naturen blir øydelagt», heter det i et nytt ressurshefte fra biskopene i Den norske kirke. - Ikke ny liturgi, sier Halvor Nordhaug.

Bispemøtet i folkekirken lanserer i disse dager et ressursmateriell, der målet er å løfte ansvaret for forvaltningen av skaperverket inn i kjernen av menighetslivet.

Hvert ledd i gudstjenesten, for eksempel syndsbekjennelse, kyrie, gloria, dåp, nattverd og utsendelse, knyttes opp mot ulike aspekter ved miljø, natur og klima. Ansvaret for å ta vare på naturens mangfold og hindre global oppvarming er to stikkord i heftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Biskopene knytter blant annet det sentrale begrepet synd til vår forvaltning av naturen og har laget dette - som kan minne om utkast til en ny syndsbekjennelse:

«Tilgi oss at vi ikkje bryr oss når naturen blir øydelagt, men vil hauste overdriven profitt utan respekt for livet. Lær oss, ved din nåde, å elske alle dine skapningar, våre systrer og brør, og ta vare på livet i alt sitt mangfald.»

– Er dette ment som et ledd til bruk i gudstjenesten?

– Nei, det er ikke ment som utkast til alternativ liturgi. Det er snarere betraktninger over vårt ansvar for skaperverket og klimakrisen med refereranse til de ulike ledd i gudstjenesten. Slik vil vi vise at dette ansvaret er forankret i vår kristne tro, sier biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin.

Til hvert del i liturgien har biskopene laget formuleringer som kan minne om utkast til nye ledd i gudstjenesten.

Les også
Gelius langer ut om biskopenes «aborttaushet»: – Direkte skuffende

– Hva skal disse brukes til når det ikke er ment som utkast til ny liturgi?

– De kan passe i en temagudstjeneste, men er ikke ment som alternativ til den faste grunnordningen, svarer Nordhaug.

BISKOPER: Biskopene i Den norske kirke samlet utenfor Nidarosdomen i fjor. Nå ønsker de sterkere engasjement for natur og klima i menighetene.

– Den største utfordringen

Biskop Nordhaug mener klimakrisen er den største utfordringen menneskeheten står overfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi forsøker å si noe i Bispemøtet om disse utfordringene ut fra vår kristne tro, forklarer han i en video laget av Bjørgvin bispedømme.

Her anbefaler han heftet «Guds skaperverk - vårt hjem» for sine menigheter.

– Jeg håper det vil bli lest av mange, diskutert og mest av alt at det kan bli inspirerende og skape handling, sier Nordhaug.