Biskop regner med avskalling i kirken

Selv har Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug fått melding fra én av sine prester som vurderer å slutte.

Bare timer etter atKirkemøtet mandag vedtok å åpne for at homofile og lesbiske par skal kunne vie seg i kirken,meldte den profilerte presten Dag Øivind Østereng at han kommer til å melde seg ut avDen norske kirke og slutte som prest.

Flere andre kirkemedlemmer sier også fra i sosiale medier at de kommer til å gjøre det samme. Det er betydelig uro på grasrota iKristen-Norge etter det omstridte vedtaket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Avskalling

Bjørgvin-biskopHalvor Nordhaug har også merket uroen.

– Jeg har fått henvendelse fra en prest som vurderer sin fremtid som prest i kirken.

– Tror du det kommer mange utmeldinger?

– Jeg tror noen som har vært i ventemodus og vil melde seg ut nå. Noen har i realiteten meldt seg ut allerede ved at de har gått over i bedehusforsamlinger. Nå formaliserer de dette. At det blir en avskalling er jeg selvfølgelig lei meg for, men jeg tror ikke helt vi kan unngå det, sier Nordhaug, som tror avskallingen først og fremst vil komme på Vestlandet.

Samtidig påpeker han at båndene tilDen norske kirke er sterke.

– Det handler om tilknytning til en kirke hvor man er døpt, konfirmert og viet. Det er sterke bånd, ikke minst ute i bygdene, sier han.

Les også:Preses inviterer prester til dialog

Inviterer prester

Like etter vedtaket ble fattet i Kirkemøtet mandag,inviterte Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien de 200 prestene som har skrevet brev til dialog.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nordhaug vil invitere de prestene som har signert brevet i hans bispedømme til eget møte.

– Med en gang jeg kommer tilbake til Bergen, vil jeg ta initiativ til møte, slik at de kan legge frem sine vurderinger og vi kan møtes i dialog.

– Hva har du å gi dem i en dialog?

– Jeg har ikke noen kaniner i hatten ut over det som ligger i vedtaket. Det har vært hovedmotivasjonen i hele prosessen å ivareta mindretallets plass, legitimitet og frihet i Den norske kirke. Ikke bare til å bruke den opprinnelige liturgien, men også til å kunne hevde sitt syn i den kirkelige samtalen, forkynnelse og undervisning.

– Så prester i Bjørgvin kan fremdeles stå på talerstolen og si at homofilt samliv er synd?

– Det vil man alltid kunne mene hvis det er på den måten man vil si det. Dette vedtaket endrer ikke presters frihet og ansvar når det gjelder forkynnelse.

Les lederartikkel:Kampen fortsetter

– Mange er frustrert

Helga Haugland Byfuglien er leder av Bispemøtet. Tirsdag formiddag ber hun frustrerte kirkemedlemmer om å tenke seg om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vet at mange er skuffet nå og vil understreke alvoret i det. Mange er i tenkeboksen og er frustrert, sint, lei seg og har behov for å artikulere det. Det har jeg forståelse for.

Hun ber folk tenke seg om.

– Det er svært beklagelig at noen melder seg ut. Jeg vil be alle ta inn over seg alvoret det er å melde seg ut av en kirke. Så sterkt jeg kan vil jeg understreke at det skal være rom for å hevde og praktisere sitt syn. Jeg vil oppfordre folk til å være med å utgjøre mangfoldet i kirken vår.

Les også:

– Eg ser ingen grunn til å juble

– Vi har et rom

BiskopStein Reinertsen i Agder og Telemark har et tradisjonelt syn på ekteskap mellom mann og kvinne, men valgte å stemme for kompromissforslaget for å ivareta enhet i kirken. Han sier at han har forståelse for at folk synes vedtaket er vanskelig.

– Samtidig trekker jeg en annen konklusjon. Jeg vil stå i kirken, og jeg mener at vi har et rom som vi skal bruke. Jeg håper mange vil bli stående i kirken, sier han og minner om et råd han pleier å gi om å ikke ta store beslutninger når man er langt oppe eller dypt nede.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.