RYSTET: Stavanger-biskop Erling Pettersen er rystet over vedtaket om å sende den kristne konvertitten Reza ut av landet. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Biskop: – En skandaløs avgjørelse

– Mulla Krekar tar vi vare på fordi det vil være farlig å sende ham ut av landet. Men en ung konvertitt sender vi ut. Det er forferdelig trist, sier Stavanger-biskopen.

Stavanger-biskop Erling Pettersen er rystet over vedtaket.

– Det er en skandaløs avgjørelse. Jeg kan ikke skjønne at dette er en rettsstat verdig. Jeg er rystet over at rettssikkerheten ikke er bedre ivaretatt, sier Pettersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han trekker parallellen til at Oslo tingrett gav grønt lys for å sende mulla Krekar til Sør-Trøndelag.

Mulla Krekar tar vi vare på fordi det vil være farlig å sende ham ut av landet. Men en ung konvertitt sender vi ut. Det er forferdelig trist.

LES: Reza-saken avvist - sendes ut i ettermiddag

Fikk ikke fortelle troshistorie

Reza har fått avslag på asylsøknaden fordi UNE mener han har konvertert til kristen tro bare for å få opphold. Hadde han blitt trodd på at konverteringen var reell, hadde han fått asyl i Norge.

– Er det ikke logisk av UNE å sende ham ut så lenge de ikke tror at konverteringen er reell?

– Den avgjørelsen baserer seg på tidlige intervjuer med ham og skriftlig korrespondanse. De har aldri møtt ham ansikt til ansikt og hørt hans troshistorie, slik vi har hørt. Han har en lang troshistorie frem til han ble døpt. Han har funnet et helt nytt feste i livet sitt. Han skulle hatt mulighet til å fortelle sin historie i retten i mars. Det er en stor risiko å sende konvertitter tilbake til Afghanistan.

Bispemøtet ba i februar i fjor regjeringen om å stille i bero alle aktuelle saker som involverer konvertering inntil rapporten om konvertitter kommer. Rapporten er en del av samarbeidsavtalen mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene. Den skal gjennomgå hvordan utlendingsmyndighetene behandler konvertittsaker. Rapporten er ventet i midten av februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mellomkirkelig Råd anbefalte i november i fjor overfor UNE at alle saker der troverdighet er avgjørende for utfallet, må avgjøres i full nemnd med personlig oppmøte. De anbefalte også at UNE i økende grad må vektlegge referanser, faglige vurderinger og vitneutsagn fra menighetene som konvertittene oppgir å ha en tilhørighet til.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Les også
UNE vurderer Reza-saken nå
Les også
Konvertitt-retur kan være i strid med ny instruks
Les også
Kristen-ledere kjemper for konvertitt timer før utsendelse
Les også
Reza-saken avvist - sendt tilbake til Afghanistan