Benkow begraves på den jødiske gravlunden

Tidligere stortingspresident og leder i Høyre, Jo Benkow, blir begravet på Den jødiske gravlund på Helsfyr i Oslo 22. mai.

Josef Elias Ben­kow døde pinse­af­ten på Dia­kon­hjem­met Syke­hus etter at han den siste tiden har bodd i en al­ders­bo­lig til­knyt­tet Det Mo­sa­is­ke Tros­sam­funn i Berg­sti­en i Oslo. Ben­kow ble 88 år gam­mel.

Fo­to­graf­mes­te­ren fra Bærum som var den førs­te jøde inn­valgt på Stor­tin­get, blir be­gra­vet i tråd med jø­dis­ke skik­ker og ri­tua­ler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les Da­gens le­der­ar­tik­kel: Ved Ben­kows båre

Fritt fram

I følge en presse­mel­ding fra Høyre vil ikke fa­mi­li­en legge noen be­grens­nin­ger på fil­ming eller fo­to­gra­fe­ring under be­gra­vel­sen. Den enes­te be­grens­nin­gen er at det er liten plass i ka­pel­let.

Se­re­mo­ni­en i ka­pel­let varer i 30 mi­nut­ter og det vil ikke være taler under se­re­mo­ni­en. Etter se­re­mo­ni­en føl­ger man kis­ten til gra­ven.

Taler blir det der­imot under minne­sam­væ­ret som Høyre, i sam­ar­beid med fa­mi­li­en, in­vi­te­rer til umid­del­bart etter be­gra­vel­sen. På Ho­tell Bris­tol vil blant andre Høyre­le­der Erna Sol­berg og Stor­tin­gets andre vise­pre­si­dent, Per Kris­ti­an Foss tale.

Åtte år som pre­si­dent

Jo Ben­kow var i åtte år stor­tings­pre­si­dent, ran­gert som num­mer to i riket etter kon­gen.

Han fikk til sam­men 12 år som folke­valgt og fikk også etter hvert stor suk­sess som for­fat­ter. Både er­ind­rings­bo­ken «Fra Sy­na­go­gen til Løve­bak­ken», og bio­gra­fi­en om Kong Olav ble be­ty­de­li­ge salgs­suk­ses­ser.

Ben­kow var i årene 1995-96 gjeste­pro­fes­sor i stats­vi­ten­skap ved Bos­ton Uni­ver­sity, USA, der han også ble kre­ert til æres­dok­tor 1995.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ved Benkows båre