SKATTER LITE: Audun og Sarah Tøsse er begge stab på Ungdom i Oppdrags base på Grimerud. Her med sønnen Jonathan på syv uker.

Bekymret for skattekrav på gaver

Sarah Tøsse ofret ikke pensjonspoeng en tanke da hun begynte å jobbe full tid i Ungdom i Oppdrag. Det gjorde ektemannen.

– Når du jobber frivillig i UiO har du ingen sikkerhet, inntekt eller sykepenger. Det er et valg mellom to ulike livsstiler, sier Audun Tøsse.

Sammen med kona Sarah Tøsse har han de siste fire-fem årene vært frivillig medarbeider på fulltid i staben på Ungdom i Oppdrags hovedkontor på Grimerud i Hedmark fylke. Han som økonomisjef, hun i senterlederteamet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sarah er for tiden i mammaperm med Jonathan på syv uker, uten noen form for lønn. De valgte å bruke tiden sin i Ungdom i Oppdrag fordi de er opptatt av misjon og har lurt på å bli utsendinger selv.

– Tenkte dere over om dere fikk samlet pensjonspoeng?

– Nei, sier Sarah.

– Jeg har tenkt litt på det, sier Audun.

Som siviløkonom hadde han valget mellom en jobb med en halv million kroner i lønn, og å leve på gaver i Ungdom i Oppdrag.

LES: Sandberg utfordrer Hareide til duell

Skuffende svar

Denne helgen møter familien over 800 UiO-ere samlet på GoFest i Stavern. Ungdom i Oppdrag opplever for tiden positiv, svak vekst i tallet på medarbeidere, utsendinger og studenter. Men det nye skattekravet fra Skattedirektoratet lurer i bakgrunnen.

Etter å ha opplevd ulik praksis rundt i Norge på hva som skal skattelegges av gaver og ikke, fikk Ungdom i Oppdrag i juni svar fra Skattedirektoratet hvor skapet skal stå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var skuffende. Skattedirektoratet fattet avgjørelsen uten å lytte til oss. Men vi er glad for at vi faktisk fikk en avklaring, sier UiO-leder Andreas Nordli.

For nå må medarbeidere som lever på gaver også skatte på gaver fra venner. De skatter allerede på gaver fra menigheter. Gaver fra nær familie er fortsatt skattefritt.

– Ikke avgjort

De store konsekvensene har foreløpig uteblitt for medarbeiderne. Avklaringen kom for sent til at det vil ha noe å si for medarbeidere som fikk skatteligningen i juni, men for dem som får ligningen i oktober, gjenstår det å se om de må skatte for fjoråret. Det kan gå hardt utover sårbare familieøkonomier.

Men UiO-sjefen er optimist. Han tror ikke skattekravet vil få de store konsekvensene for UiO-medarbeiderne.

– Vi tenker at saken ikke er avgjort, sier Nordli.

Han peker på at gavenivået er relativt lavt og at medarbeiderne lever nøkternt.

LES: Ingebjørg og Bjarne er de typiske giverne

Tungvint

Det kan likevel få noe å si for enkelte. Familien Tøsse lever på rundt 13.000 kroner i måneden av pengegaver fra venner, familie og menighet. Audun har også jobbet litt ved siden av.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når frikort-beløpet er regnet fra, kan de med det nye skattekravet måtte betale 2-3000 kroner i skatt i måneden.

– Da må vi enten få flere gaver eller slutte. Vi er akkurat på grensa nå, sier Audun.

Han synes det er rettferdig at de skal betale skatt, men mener at de da burde få sykepenger og pensjon. Det har ikke organisasjonen lagt til rette for i dag, fordi ingen er ansatte.

– Det vil ødelegge veldig mye for fleksibiliteten til UiO om vi endret på det. Det er tungvint om alle må opprette enkeltmannsforetak.

– Hvor lett er det å samle inn 20-30.000 ekstra i året?

– Det er jo en jobb å gjøre, sier Sarah.

Audun anslår at de måtte ha skaffet rundt åtte givere til, siden de er en liten familie. Folk med stor familie og hus må kanskje få 20 nye givere. Det er vanskelig, mener han.

Skattlegge frivillige

UiO-leder Nordli sier det er mest skummelt at Skattedirektoratet «har bestemt seg for å skattelegge frivilligheten». Han frykter at andre frivillige organisasjoner eller volontører må begynne å skatte av gaver.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De har trådd over en grense vi ikke ser rekkevidden av når det gjelder prinsipielle beslutninger, sier Nordli.

– Det er et paradoks at Frp i regjering skal beskatte frivillighet, de som ønsker lavere skatt og mindre statlig innblanding. Staten vil få mindre skatteinntekter enn det de bruker på byråkratiet på oss, tror Nordli.

Bekymringen deles av Hans Olav Syversen (KrF), som er leder for Finanskomiteen på Stortinget. Neste uke skal han ta opp saken med statssekretær i Finansdepartementet, Jørgen Næsje (Frp) for å høre om den politiske ledelsen sier seg enig i vurderingen.

Næsje sier til Dagen at han er åpen for å diskutere hvilke gaver som skal skattes på. Han avviser at regjeringen vil skattlegge frivillighet.

– Denne saken handler om grensedragningen mellom reell frivillig innsats, som ikke bør skattlegges, og situasjoner der det reelt sett er snakk om arbeid mot vederlag eller lønn, sier Næsje.

GoFest

Sommerstevne for Ungdom i Oppdrag (UiO) er 6.-9. august på Stavern folkehøgskole Fredtun og i Stavernhallen.

Rundt 830 deltakere pluss dagsgjester.

Årets tema er «and I say: here I am…». Talere er Joseph Avakian, Merete Knutsson, Jeff Fountain, Lone Jaks og Andreas Nordli.

Rundt 830 deltakere pluss dagsgjester.

Les også
Advarer mot svindel-epost før skatteoppgjøret
Les også
Født med sølvskje i munnen
Les også
Pengemakt mot samvittigheten
Les også
Kristen debattkultur
Les også
En av tre nordmenn gir bort feriepengerGAVEGALLUP