– Begår et overgrep mot Folkekirken

Skal staten ha rett til å blande seg inn i Folkekirkens indre anliggender? Det prinsippspørsmålet er akkurat reist for dansk rett.

Arenaen er Østre Landsret i København og temaet innføring av vielse av homofile par iFolkekirken. Saken har sin bakgrunn i loven som ble vedtatt i det danske Folketinget i 2012 og som åpner for kirkelig vielse av samkjønnede par.

Det var smekkfullt i rettslokalene da saken ble behandlet torsdag 31. mars, og man måtte finne en større rettssal for at flest mulig skulle få plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til kamp

En hvithåret eldre mann er sentral i saken. Han har gått i bresjen for en juridisk kamp mot den danske stat etter folketingsvedtaket.

80 år gamle Johnny Noer er formann for foreningen «Med Lov Skal Land Bygges» som har gått til søksmål mot staten.

Men han var langt fra alene om å komme til orde under den eneste dagen i rettssal 1 i landsretten. Både homoseksuelle aktivister og kristne motstandere av loven framførte sitt syn, melder den kristne danske ukeavisa Udfordringen.

Foreningens advokat, Nikolaj Nikolajsen, hadde innkalt tidligere kirkeminister Manu Sareen for å spørre ham ut om framstillingen av innføringen av loven som Sareen har gitt i sin selvbiografi.

Den tidligere kirkeministeren skriver i boka at han med «en genistrek» lokket biskopene i Folkekirken til at gå med på å støtte den nye vielsesloven. Sareen sa i retten at det var hans og ikke biskopenes ønske at den nye ekteskapsloven skulle gjennomføres.

– Et overgrep

Advokat Nikolajsen viste i sitt innlegg til Folkekirkens lutherske bekjennelsesskrifter for å vise at vielser av to mennesker av samme kjønn er klart i strid med kirkens læregrunnlag og Bibelen.

– Kirkeministerens og Folketingets innføring av loven er et overgrep mot kirkens uavhengighet og grunnlovens ord om religionsfrihet, sa Nikolajsen og minnet om at noen lignende statlig innblanding i kirkens indre anliggende aldri hadde funnet sted siden innføringen av grunnloven.

I sin fulle rett

Kammeradvokaten – den danske regjeringens prosessfullmektig – talte på statens vegne og argumenterte for at staten var i sin fulle rett til å lovregulere Folkekirken så lenge den oppebæres økonomisk av staten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dermed har regjeringen og kirkedepartementet anledning til å regulere Folkekirkens indre anliggender, sa kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen. Dette kan staten gjøre selv om deler av bispekollegiet har motsatt seg lovendringen, mener han.

– Det kreves ikke at biskopene er enige for at en politisk beslutning om Folkekirken skal kunne gjennomføres. De har ingen formell rolle i beslutningsprosessen, sa Hagel-Sørensen.

Han påpekte at beslutningen om innføring av homofile vielser derfor ikke kan annulleres.

Det er ifølge Udfordringen ikke planlagt flere rettsmøter i saken før dommen faller 31. mai.

– Uholdbart

Udfordringens redaktør, Henri Nissen, er lite optimistisk med tanke på rettens avgjørelse. Han regner med at staten vinner. Om dette skriver han følgende på lederplass:

– Det er naturligvis helt uholdbart for en kirke som jo selvsagt må være forpliktet mer på hva «Gud siger» – altså sitt eget grunnlag i form av Bibelen og sine bekjennelsesskrifter – enn hva tilfeldige makthavere og en folkestemning måtte mene fra tid til annen. Man kan jo ikke stemme over hva som er sant.

Norge har størst frihet

ProfessorHarald Hegstad vedMenighetsfakultetet minner om at Folkekirken i Danmark ikke har noe kirkemøte slik som Den norske kirke.

– Derfor er Folketinget øverste lovgivende myndighet i Folkekirken, og vedtaket om ny vielseslov er derfor ikke gjort i kirkelige organer. Men kirkeministeren ba biskopene lage en liturgi for vielse av par av samme kjønn, og det gjorde de, sier Hegstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han påpeker imidlertid at biskopene lagde en liturgi for det danskene kaller «livsfæller» og at de dermed ikke anså det som en ekteskapsliturgi.

Hegstad er kandidat til vervet som ny leder avKirkerådet som skal velges underKirkemøtet i Trondheim som starter i dag. Han legger sterk vekt på at Den norske kirke har utviklet demokratiske kirkelige beslutningsorganer som Folkekirken helt mangler.

– De har et helt annet statsstyre av kirken i Danmark enn vi har, sier han og viser til atDen norske kirke også har større indre frihet enn Svenska kyrkan.

– Det er i Norge vi har størst selvbestemmelse, og det er positivt at vi ikke kan påtvinges en bestemt ordning i slike spørsmål, men at det er kirkens egne organer som avgjør, sier han.