- Bedre med «biip» enn banning

NRK har fått rekordmange klager på banning i radio og tv i år. Barnevakten tror at «biip» kan være en løsning. Kringkastingsrådets leder er villig til å diskutere det.

Ban­ning i NRK-pro­gram­mer var ett av te­ma­ene i Dags­nytt 18 på NRK P2 den 11. de­sem­ber.

Språk­pro­fes­sor Finn Erik Vinje møtte Jarle Haug­land, Dag­lig leder i Fa­mi­lie og Medi­er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Du kan høre debatten i opptak her (spol frem til 50:17)

«Biip» som idé

Barne­vak­ten hol­der ak­ku­rat nå på å vur­de­re kan­di­da­ter til årets fa­mi­lie­pro­gram, men det har vist seg å være en vans­ke­lig opp­ga­ve fordi det som nor­malt ville vært gode pro­gram, inne­hol­der for mye ban­ning.

In­ternt i Barne­vak­ten har «biip» vært dis­ku­tert som en idé, den lille lyden som er­stat­ter bann­ord og som blir brukt blant annet i USA.

Dag­lig leder Me­rethe Clau­sen Moe mener i så fall at det kan være ak­tu­elt i det som er rene fa­mi­lie­pro­gram, og før klok­ka 21.00 på kvel­den.

Grethe Gyn­nil John­sen, dis­trikts­di­rek­tør i NRK og leder for be­drif­tens språk­sty­re, synes idéen vir­ker litt søkt, men sier at den kan godt dis­ku­te­res.

Selv tror John­sen at inn­fø­ring av «biip» bare vil skape unø­dig støy. Vi­de­re fryk­ter hun at folk vil bli så opp­tatt av lyden at de ikke får med seg inn­hol­det.

John­sen ten­ker at det vil være mer ak­tu­elt å gjøre opp­merk­som på at det kan fore­kom­me ban­ning i et pro­gram. Det er sær­lig ak­tu­elt i for­bin­del­se med pro­gram de har kjøpt inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det nye språk­re­gi­met

John­sen har tatt ini­tia­tiv til å ta opp ban­ning på den førs­te stra­tegi­sam­lin­gen i det hun om­ta­ler som det nye språk­re­gi­met i fe­bru­ar.

- NRK har ingen ned­fel­te reg­ler for bann­skap, bort­sett fra noen ret­nings­lin­jer og ting som lig­ger i rygg­mar­gen.

Hun er ty­de­lig på at ban­ning i ut­gangs­punk­tet ikke bør til­la­tes.

- Bann­skap har flere sider. Det ene er at det tar opp­merk­som­he­ten fra bud­ska­pet. Når det kom­mer noen glo­ser vi ikke liker, blir folk mer opp­tatt av det enn det som blir sagt. NRK-folk er ge­ne­relt flin­ke til å ikke banne, men det duk­ker li­ke­vel opp i noen si­tua­sjo­ner. Her mener jeg at vi må være vel­dig ty­de­li­ge på hvor vi ikke vil ha bann­skap, sier hun.

Hun nev­ner kon­kret drama og in­ter­vju på di­rek­ten, der det er vans­ke­lig å sikre seg mot ban­ning.

- Noe må vi tåle, men hvor skal vi sette gren­sen? spør hun.

Mange hen­ven­del­ser

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Barne­vak­ten mot­tar mange hen­ven­del­ser fra folk som kla­ger på ban­ning i medie­ne.

Det samme gjør Fa­mi­lie og Medi­er. Dag­lig leder Jarle Haug­land synes det er vel­dig po­si­tivt at ban­ning skal opp som egen sak i Kring­kas­tings­rå­det og at det blir tema på stra­tegi­sam­lin­gen i fe­bru­ar.

Han spør seg hvil­ke grep NRK vil ta for å få bort ban­nin­gen slik at det gjen­spei­les i prak­sis og ikke bare i hold­nin­ger.

- Ty­de­li­ge­re språk­reg­ler vil være ett red­skap for å få det til, tror han.

Haug­land er der­imot spør­ren­de til hvil­ken ef­fekt «bi­i­ping» vil ha. Han tror det vil være mye vik­ti­ge­re å bygge en for­stå­el­se for hvor­for ban­ning er en ukul­tur.

- «Bi­i­ping» kan lett bli en an­svars­fra­skri­vel­se. Her må det job­bes med hold­nin­ger hos NRK-an­sat­te. Det gjør man ikke hvis de fort­set­ter å banne. Da sig­na­li­se­rer man at ban­ning er greit så lenge man skjer­mer folk fra å høre det. Hold­nin­gen bør hel­ler være at ban­ning ikke er greit.

Han un­der­stre­ker at mot­stand mot ban­ning i medie­ne ikke er noe spe­si­fikt kris­tent ini­tia­tiv og at de har fått mange hen­ven­del­ser fra læ­re­re som opp­le­ver at de mot­ar­bei­des av medie­ne.

May-He­len Mol­vær Grim­stad, leder for Kring­kas­tings­rå­det, mener NRK må ta noen skik­ke­li­ge språk­grep og synes det er flott at så mange rea­ge­rer. Hun viser til et pro­gram der en pro­gram­le­der ut­brøt «å, satan!», og der­etter sa unn­skyld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Slikt språk er helt uak­sep­ta­belt, sier hun.

- Hva ten­ker du om å inn­føre «biip»?

- Det må i alle fall kunne dis­ku­te­res løs­nin­ger. Det er bedre å sende et «biip» enn «å, satan». Jeg har ingen klar opp­fat­ning av om det er en løs­ning. Først og fremst hand­ler det om å vur­de­re pro­gram­le­de­re, og se om de er i stand til å gjen­nom­føre et pro­gram uten å banne. Kan de ikke det, bør det vur­de­res om de skal bru­kes, sier hun.

Dagen

Dette er «biip»

Bleep sensor har blitt brukt i mange år som et verktøy for å fjerne upassende innhold i språk på radio og tv.

Bleeping har vært et middel til å sensurere TV-programmer ved å fjerne innhold som ikke anses som egnet for familien. Det kan for eksempel dreie seg om personlig informasjon og personvern.

Bleep blir vanligvis brukt i Storbritannia, Canada, USA, Australia, New Zealand, Brasil, Tyrkia, Hong Kong, Japan og Taiwan.

Les også
«Bannskap og griseprat på NRK»Kringkastingsrådet
Les også
NRK til motangrep i korssaken
Les også
Programserien Fylla - skivebom av NRK
Les også
Kringkastingsrådet støtter NRKs korsnektKringkastingsrådet