Baptistpastor skal lede Ukraina

Oleksandr Turtsjynov (50) er Ukrainas nye interimpresident og pastor i en av Kievs baptistkirker.

Ukrai­na har på få dager vært gjen­nom store om­velt­nin­ger som kan for­and­re den tid­li­ge­re sov­jet-sta­ten på en dra­ma­tisk måte.

Pre­si­dent Vik­tor Ja­nu­k­o­vitsj flyk­tet fra Kiev fre­dag kveld etter to av de blo­digs­te da­ge­ne i Ukrai­nas mo­der­ne his­to­rie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På lør­dag ble han av­satt av den ukrains­ke na­sjo­nal­for­sam­lin­gen. Fengs­le­de Julia Ti­mo­sjen­ko ble løs­latt fra feng­sel og meld­te straks at hun er klar til å stil­le som pre­si­dent­kan­di­dat.

Det gjør også den tid­li­ge­re bok­se­mes­te­ren og op­po­si­sjons­le­de­ren Vi­ta­lij Klitsj­ko. I mel­lom­ti­den må noen styre lan­det, og val­get falt på Ti­mo­sjen­kos høyre hånd, Olek­sandr Turt­sjy­nov. De to har sam­ar­bei­det siden midt­en av 1990-tal­let.

- Så vidt jeg for­står er han en al­de­les ut­mer­ket mann, men han har ikke noe makt­ap­pa­rat til å holde styr på mot­set­nin­ge­ne i lan­det, sier Jahn Otto Jo­han­sen, tid­li­ge­re NRK-kor­re­spon­dent. Han har be­søkt Ukrai­na gjen­tat­te gan­ger siden be­gyn­nel­sen av 1960-tal­let.

- Rent tøv

Jo­han­sen peker på at op­po­si­sjo­nen er split­tet. Han rea­ge­rer på at Julia Ti­mo­sjen­ko om­ta­les som «dron­ning» i en­kel­te nors­ke medi­er.

- Det er rent tøv. Selv om saken mot henne var en pa­ro­di, var det ikke tvil om at hun var in­volvert i spe­si­el­le kor­rup­sjons­sa­ker i sin tid, sier Jo­han­sen, som tror nett­opp kor­rup­sjon er lan­dets størs­te ut­ford­ring.

- Jeg har så mange ukrains­ke ven­ner som for­tel­ler at de mest enkle ting, som å komme inn på skole, få en ek­sa­men, gå til tann­lege eller til en or­dent­lig lege, alt kre­ver be­stik­kel­ser. Det er dette unge men­nes­ker har rea­gert på.

Jahn Otto Jo­han­sen tror bap­tist­pas­tor Turt­sjy­nov kan få en ba­lan­se­ren­de rolle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Han kan for­sø­ke å holde det gå­en­de. Det mest op­ti­mis­tis­ke an­sla­get går ut på at det hol­der til val­get i mai. Det mest pes­si­mis­tis­ke og sann­syn­li­ge er at alt bry­ter sam­men og at Ukrai­na split­tes opp, sier han.

- Står uten­for

At in­ter­im­pre­si­den­ten er bap­tist og der­med til­hø­rer en kris­ten mi­no­ri­tet i lan­det tror Jo­han­sen kan være et gode. Lan­det fikk re­li­gions­fri­het i 1990. De fles­te tro­en­de i Ukrai­na er med­lem­mer av den ukrainsk-or­to­dok­se kirke som i 1992 brøt ut av den rus­sisk-or­to­dok­se kirke. Det fin­nes imid­ler­tid også en stor mi­no­ri­tet ka­to­lik­ker i lan­det.

- Turt­sjy­nov står uten­for dette, på­pe­ker Jo­han­sen, og viser til at ver­ken den or­to­dok­se eller ka­tols­ke kirke er be­geist­ret for pro­tes­tan­ter.

Den euro­pe­is­ke bap­tist­fø­de­ra­sjon ser på val­get av in­ter­im­pre­si­den­ten som en seier, ikke bare for bap­tis­ter i Ukrai­na, men også for kris­ten­fol­ket som hel­het i lan­det, mel­der Huf­fing­ton Post. Etter at han ble valgt skrev or­ga­ni­sa­sjo­nen føl­gen­de i en presse­mel­ding:

«Vår bror i Kris­tus og pas­tor i en av Kievs bap­tist­me­nig­he­ter, Dr. Olek­sandr Turt­sjy­nov, en le­den­de op­po­si­sjons­po­li­ti­ker ble valgt som pre­si­dent i Par­la­men­tet.

Gjen­nom disse da­ge­ne med pro­test og kon­fron­ta­sjo­ner har det krist­ne fel­les­ska­pet i Ukra­nia vært lys og salt for begge par­ter. Leger, syke­plei­ere, kok­ker, stu­den­ter og andre krist­ne grup­per har hjul­pet der det har vært et behov. Si­tua­sjo­nen har ført til at kir­ke­ne og kirke­sam­fun­ne­ne har for­enet seg i bønn og faste for fred og Guds inn­gri­pen».

Psyko­thril­ler

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ser man bort fra troen, er Turt­sjy­nov frem­de­les ingen gjen­nom­snitt­lig po­li­ti­ker. Iføl­ge BBC har han for­fat­tet flere psyko­thril­le­re som hand­ler om kor­rup­sjon, svart øko­no­mi og to­ta­li­tæ­re re­gi­mer.

En av bø­ke­ne dan­net grunn­lag for en film som ble fore­slått som lan­dets Os­car-kan­di­dat i ka­te­go­ri uten­landsk film i 2008. Turt­sjy­nov har også ledet et av Ukrai­nas førs­te selv­sten­di­ge ny­hets­by­rå­er.

DAGEN

Oleksandr Turtsjynov/Ukraina

Baptistpastor Oleksandr Turtsjynov (50) er valgt som interimpresident frem mot presidentvalget som skal gjennomføres innen 25 mai.

Turtsjynov har ledet en av Ukrainas første selvstendige nyhetsbyråer og har også etablert en politisk «tenke-tank».

Ukraina ble selvstendig da Sovjetunionen ble oppløst i 1991.

I 1993 ble han økonomisk hjelper for statsminister, senere president, Leonid Kuchma og etablerte Hromada-partiet med Pavlo Lazarenko. Partiet brøt sammen da sistnevnte rømte til USA etter anklager om pengerot.

Etablerte Fedreland-partiet med Timosjenko som ble en viktig opposisjon til Kuchma og etterhvert Janukovitsj. I oktober 2011 ble hun dømt til sju års fengsel for maktmisbruk.

I november 2013 besluttet Janukovitsj seg for ikke å undertegne en samarbeids- og frihandelsavtale med EU. Beslutningen utløste store demonstrasjoner.

Etter en uke med blodige gatekamper tok demonstrantene 22. februar kontrollen i Kiev. Presidenten ble avsatt av nasjonalforsamlingen og Timosjenko ble satt fri.

Les også
Konkurstruet Ukraina ber om krisehjelp
Les også
Russisk sabelrasling - dramatisk på Krim
Les også
Anspent mellom Ukraina og Russland
Les også
- Janukovitsj etterlyst for massedrap