Konkurstruet Ukraina ber om krisehjelp

Ukrainas regjering ber om IMF-hjelp for å holde økonomien flytende fram til valget i mai. Med politisk uro og en valuta i fritt fall kan det bli vanskelig nok.

Nøk­kel­spørs­må­let er om Ukrai­nas nye makt­ha­ve­re er mer vil­li­ge til å godta de harde kra­ve­ne fra Det in­ter­na­sjo­na­le penge­fon­det (IMF) enn for­gjen­ger­ne var.

Re­gje­rin­gen må ha solid støt­te fra hele be­folk­nin­gen for å klare å gjen­nom­føre smerte­ful­le re­for­mer. Det kan føre til at en hjelpe­pak­ke blir ut­satt til etter pre­si­dent­val­get 25. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­ti­dig er den øko­no­mis­ke si­tua­sjo­nen så pre­kær at det ikke er sik­kert Ukrai­na kan vente til mai med å få krise­hjelp, skri­ver ny­hets­by­rå­et Reu­ters.

Ukrai­nas fun­ge­ren­de pre­si­dent Olek­sandr Turt­sjy­nov an­slår at Ukrai­na tren­ger 210 mil­li­ar­der kro­ner i krise­hjelp de neste to årene.

Det førs­te den nye stats­mi­nis­te­ren Ar­senij Jat­senjuk gjor­de etter at han ble god­kjent tors­dag, var å in­vi­te­re eks­per­ter fra IMF på besøk. Når de kom­mer neste uke, kom­mer Ukrai­na til å be om krise­hjelp på 90 mil­li­ar­der kro­ner.

- I rett ret­ning

Ana­ly­ti­ker Dea­nie Marie Hau­gaard Jen­sen ved Nor­dea Mar­kets i Kø­ben­havn mener ut­vik­lin­gen de siste da­ge­ne har gått i rett ret­ning. En ny re­gje­ring er på plass, og sen­tral­ban­ken ser ut til å endre kurs ved å la Ukrai­nas va­lu­ta flyte mer fritt.

- Ukrai­na har al­le­re­de tatt skritt i rik­tig ret­ning, men det blir en lang og seig bit for å få ret­tet opp øko­no­mi­en, sier hun til NTB.

Jen­sen tror faren for et så­kalt bank­run - at folk i pa­nikk tar ut pen­ge­ne sine fra Ukrai­nas ban­ker, som der­etter fal­ler sam­men - har av­tatt denne uken. Det skyl­des tro­lig at den po­li­tis­ke kri­sen har dem­pet seg fra sist uke.

- Men ri­si­ko­en for stats­kon­kurs er fort­satt der. Det er år­sa­ken til at man har skyn­det seg med å få på plass en ny re­gje­ring som IMF kan sam­ar­bei­de med om en låne­pak­ke, for­kla­rer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Po­li­tisk kost­nad

Nor­dea-ana­ly­ti­ke­ren ser det som over­vei­en­de sann­syn­lig at IMF blant annet vil kreve at Ukrai­na kut­ter kraf­tig i gas­sub­si­die­ne for å gi lan­det krise­hjelp.

- Jeg tror ikke det kom­mer til å gå lang tid etter pre­si­dent­val­get 25. mai før det blir par­la­ments­valg. Denne re­gje­rin­gen må ta noen tunge be­slut­nin­ger og blir neppe vel­dig po­pu­lær, sier Jen­sen om den mid­ler­ti­di­ge re­gje­rin­gen.

Se­nior­fors­ker Jakub Go­d­zi­mir­ski ved NUPI sier re­for­me­ne blir smerte­ful­le.

- Alle er klar over at lan­det er på ran­den av øko­no­misk sam­men­brudd. Men alle er også klar over at en im­ple­men­te­ring av disse kra­ve­ne vil ha en po­li­tisk kost­nad for de nye makt­ha­ver­ne, sier han til NTB.

- Vi kan våkne en dag om et par år hvor Ja­nu­k­o­vitsj og hans krets kom­mer til­ba­ke etter et de­mo­kra­tisk valg på grunn av denne kost­na­den, leg­ger han til.

- Godt tids­punkt

Øko­no­men An­ders Ås­lund, som tid­li­ge­re var råd­gi­ver for Ukrai­nas re­gje­ring, mener tids­punk­tet for re­for­mer er godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Lan­det er be­redt, alle kan se ka­ta­stro­fen Ja­nu­k­o­vitsj etter­lot seg, skri­ver han i Fi­nan­ci­al Times.

- For å eli­mi­ne­re kor­rup­sjon og un­der­slag tren­ger Ukrai­na et ra­di­kalt, stor­stilt og raskt øko­no­misk re­form­pro­gram med om­fat­ten­de in­ter­na­sjo­nal fi­nan­sie­ring.

Jat­senjuk an­kla­ger det av­sat­te re­gi­met for å ha for­synt seg med flere hund­re mil­li­ar­der kro­ner fra stats­kas­sen og over­ført store beløp til kon­to­er i ut­lan­det.

- Stats­kas­sen har blitt ranet og er tom. Si­tua­sjo­nen er så al­vor­lig at vi ikke har noe annet al­ter­na­tiv enn å ta svært upo­pu­læ­re grep, sier han.

Sveits vars­ler at lan­det er rede til å sper­re kon­to­er den av­sat­te pre­si­den­ten even­tu­elt måtte ha i sveit­sis­ke ban­ker.

NTB

Les også
Russisk sabelrasling - dramatisk på Krim
Les også
Regjeringskontorer okkupert på Krim-halvøya
Les også
- Janukovitsj etterlyst for massedrap