Russisk sabelrasling - dramatisk på Krim

Ukrainas nye regjering tar fatt på jobben mens Krim-halvøya er på kokepunktet. Eksperter tror ikke Russland vil gripe inn militært i nabolandet.

Tors­dag tok væp­ne­de menn kon­troll over re­gio­nal­myn­dig­he­te­nes kon­to­rer på Krim-halv­øya, hvor kon­flik­ten mel­lom pro-rus­sis­ke de­mon­stran­ter og til­hen­ge­re av de nye makt­ha­ver­ne i Kiev der­med nådde et fore­lø­pig kli­maks.

Sam­ti­dig set­ter Russ­land i gang en mi­li­tær­øvel­se på gren­sen til Ukrai­na, og si­tua­sjo­nen er spent mel­lom de to lan­de­ne som inn­til 1991 begge var med i Sov­jet­unio­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Li­ke­vel har ikke eks­per­te­ne noen tro på at Russ­land vil bruke mi­li­tær­makt i Ukrai­na, fordi rus­ser­ne ikke er in­ter­es­sert i at nabo­lan­det de­sta­bi­li­se­res.

- Jeg håper det fort­satt er snakk om re­to­rikk og litt vis­ning av mi­li­tæ­re musk­ler uten at de tas i bruk, sier se­nior­fors­ker Jakub Go­d­zi­mir­ski ved Norsk Uten­riks­po­li­tisk In­sti­tutt (NUPI) til NTB.

Mi­li­tær ag­gre­sjon

Go­d­zi­mir­ski tror mi­li­tær­øvel­sen ble satt i gang enten for å øve press på Ukrai­na, eller som en re­ak­sjon på at si­tua­sjo­nen er tur­bu­lent i nabo­lan­det. Han vil li­ke­vel ikke ute­luk­ke at det fin­nes grup­per på begge sider i kon­flik­ten som kan frem­pro­vo­se­re en opp­trap­ping.

Russ­land har vars­let at lan­det kom­mer til å be­skyt­te de mange rus­sis­ke inn­byg­ger­ne øst og sør i Ukrai­na. Russ­land har dess­uten sin Svarte­havs-flå­te på Krim-halv­øya og be­kref­tet tors­dag at de vil over­hol­de av­ta­len med Ukrai­na om basen.

Men Ukrai­nas fun­ge­ren­de pre­si­dent Olek­sandr Turt­sjy­nov ber om sam­ta­ler på topp­nivå med Russ­land.

- Alle troppe­be­ve­gel­ser vil bli be­trak­tet som mi­li­tær ag­gre­sjon, sier han.

Også NATOs ge­ne­ral­sek­re­tær An­ders Fogh Ras­mus­sen er be­kym­ret og ber Russ­land unngå hand­lin­ger som øker spen­nin­gen eller ska­per mis­for­stå­el­ser.

Nor­ges for­svars­mi­nis­ter Ine Erik­sen Sørei­de (H) mener «det ikke er spe­si­elt klokt og hjelp­somt å gjøre øvel­sen der nå, selv om Russ­land har rett til å øve mi­li­tæ­ret sitt».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke i Russ­lands in­ter­es­se

Stats­vi­ter Gwen­do­lyn Sasse ved Ox­ford-uni­ver­si­te­tet peker på at det ikke er i Russ­land in­ter­es­se å bidra til at kon­flik­ten i Ukrai­na trap­pes opp.

- Russ­land har trap­pet opp re­to­rik­ken mot Kiev. Men det er sna­re­re for å vise sin mis­nøye og for å på­vir­ke den po­li­tis­ke pro­ses­sen i Ukrai­na enn for å an­ty­de pla­ner om å gripe inn mi­li­tært, ta til­ba­ke Krim og split­te lan­det, sa hun til NTB ons­dag.

Også Geor­gias for­svars­mi­nis­ter Irak­lij Ala­san­ja sier det er «et høyst usann­syn­lig sce­na­rio» at Putin gri­per inn mi­li­tært i Ukrai­na. Geor­gia ut­kjem­pet en kort krig med Russ­land i 2008.

Tre må­ne­der med de­mon­stra­sjo­ner mot Vik­tor Ja­nu­k­o­vitsjs re­gi­me kul­mi­ner­te da pre­si­den­ten av­satt og op­po­si­sjo­nen kunne feire en nær­mest total seier sist helg. Det er fort­satt uklart hvor Ja­nu­k­o­vitsj er, men Russ­land ga­ran­te­rer nå at han vil være trygg på rus­sisk ter­ri­to­ri­um.

Ny re­gje­ring på plass

Tors­dag inn­sat­te na­sjo­nal­for­sam­lin­gen pro­test­le­de­ren Ar­senij Jat­senjuk som ny stats­mi­nis­ter.

- Lan­det vårt er på ran­den av øko­no­misk og po­li­tisk kol­laps, sier Jat­senjuk.

Lan­dets va­lu­ta har svek­ket seg kraf­tig de siste ukene, og Ukrai­na er etter alt å dømme av­hen­gig av snar­lig krise­hjelp for å unngå kon­kurs.

Jat­senjuk står over­for en nes­ten umu­lig opp­ga­ve, tror Søren Ri­is­høj ved Syd­dansk Uni­ver­si­tet. Han må ta upo­pu­læ­re be­slut­nin­ger for å hind­re at lan­dets øko­no­mi bry­ter sam­men, men han vil tro­lig få store pro­ble­mer med å for­ene det split­te­de lan­det, på­pe­ker lek­to­ren over­for Rit­zau.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den nye re­gje­rin­gen be­står av de tre sen­tra­le op­po­si­sjons­par­ti­ene Bat­kiv­sjtsjy­na (fedre­lan­det), Udar (slag) og Svo­bo­da (fri­het).

(©NTB)