Atomprogrammet forener Irans håpefulle

De åtte pre­si­dent­kan­di­da­te­ne i Iran kan være ueni­ge om mye, men når det gjel­der lan­dets om­strid­te atom­pro­gram, er de skjønt enige: Det skal bestå.

Uan­sett hvem som vin­ner pre­si­dent­val­get i lan­det 14. juni, er det svært lite sann­syn­lig at han kom­mer til å stan­se pro­gram­met.

Irans kjerne­fy­sis­ke pro­gram har ført lan­det på kol­li­sjons­kurs med Ves­ten, som fryk­ter at lan­det skal ut­vik­le atom­vå­pen. Men ira­ner­ne mener de har all mulig rett til å ut­vik­le kjerne­kraft til si­vi­le for­mål og sier de ikke har noen pla­ner om å lage atom­vå­pen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er Irans øvers­te leder aya­tol­la Ali Kha­menei som har siste det siste ordet også i atom­spørs­må­let. Både han og sen­tra­le tje­neste­menn har flere gan­ger sagt at å lage, bruke eller eie atom­vå­pen er «haram» - for­budt i hen­hold til islam.

- Vil ikke endre noe

Én av dem som kan bli lan­dets nye pre­si­dent, Saeed Ja­li­li, har de siste årene ledet Irans atom­for­hand­lin­ger med stor­mak­te­ne.

- Uan­sett hvem som blir valgt i juni, kom­mer ura­nan­rik­nin­gen til å fort­set­te uten frykt for fien­den. Pre­si­den­ten må de­mon­stre­re dette på en prak­tisk måte over­for den øvers­te le­de­ren, sier Ja­li­li.

An­rik­ning av uran er vik­tig for å ut­vik­le atom­kraft.

- Ut­fal­let av pre­si­dent­val­get vil de­fi­ni­tivt ikke ha noen be­tyd­ning for atom­spørs­må­let, sier Fe­re­ydoun Da­vani, som leder atom­pro­gram­met.

Ver­ken USA eller Is­rael har ute­luk­ket bruk av mi­li­tær­makt for å stan­se pro­gram­met. Stri­den om det har nådd sin fore­lø­pi­ge topp under pre­si­dent­pe­rio­de­ne til Mah­moud Ah­ma­dine­jad.

Stram­mer gre­pet

Sam­ti­dig hard­ner det til i den irans­ke valg­kam­pen. Flere valg­med­ar­bei­de­re knyt­tet til den mo­de­ra­te kan­di­da­ten Has­san Ro­ha­ni er blitt på­gre­pet av po­li­ti­et, iføl­ge et op­po­si­sjons­venn­lig nett­sted.

På­gri­pel­se­ne ble gjort lør­dag etter et møte der Ro­ha­ni kri­ti­ser­te at sik­ker­hets­til­ta­ke­ne i lan­det er blitt skjer­pet. Under møtet ble det også ropt slag­ord til støt­te for den fengs­le­de op­po­si­sjons­le­de­ren Mir­hossein Mou­s­avi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kri­tik­ken som er fram­ført av Ro­ha­ni kan fort vekke ster­ke fø­lel­ser blant irans­ke vel­ge­re i for­kant av val­get.

Myn­dig­he­te­ne gjør alt for å unngå en gjen­ta­kel­se av masse­pro­tes­te­ne etter val­get i 2009. Mou­s­avi, kona hans, og den re­form­venn­lig po­li­ti­ke­ren Mehdi Kar­rou­bi har alle sit­tet i hus­ar­rest de to siste årene.

Kao­tisk TV-du­ell

Den førs­te TV-de­bat­ten mel­lom pre­si­dent­kan­di­da­te­ne endte i kaos da flere av dem be­gyn­te å krang­le med ord­sty­re­ren om de­bat­tens for­mat.

Ord­veks­lin­gen fre­dag kveld skul­le hand­le om øko­no­mi. Den be­gyn­te med at hver kan­di­dat la fram sine syns­punk­ter på den irans­ke øko­no­mi­en, som er hardt ram­met av in­ter­na­sjo­na­le sank­sjo­ner, ar­beids­løs­het og in­fla­sjon.

Men da kan­di­da­te­ne se­ne­re ble stilt spørs­mål som bare kunne be­sva­res med ja eller nei, eller ga dem et valg mel­lom flere al­ter­na­ti­ver, kalte flere av dem de­batt­for­men for en farse og nek­tet å svare.

Den enes­te re­form­venn­li­ge kan­di­da­ten, tid­li­ge­re vise­pre­si­dent Mo­hammad Reza Aref, var blant dem som nek­tet å delta i denne delen av de­bat­ten.

- Denne måten å or­ga­ni­se­re de­bat­ten på og stil­le spørs­mål på er en for­nær­mel­se mot alle de åtte kan­di­da­te­ne og det irans­ke fol­ket, sa han.

Kri­tik­ken ble lør­dag slått stort opp på for­si­den av den re­form­venn­li­ge avi­sen Shar­gh. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Økt press i iransk valginnspurt