Assange starter politisk parti

Nett­ste­det WikiLe­aks' grunn­leg­ger Juli­an As­san­ge har grunn­lagt et po­li­tisk parti som skal stil­le til valg i Au­st­ra­lia.

WikiLeaks-partiet ble offisielt grunnlagt torsdag og vil stille kandidater til det australske senatet i valget senere i år.

Assange vil selv stille som kandidat i delstaten Victoria, til tross for at han har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London i over ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Å stemme WikiLeaks-partiet inn i senatet vil si å sende Australias beste gravejournalister dit, skriver Assange i en kronikk i avisa The Australian.

Frykter utlevering

Årsaken til at Assange har søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden, er at han frykter utlevering til Sverige, hvor han er mistenkt for seksuelle overgrep.

WikiLeaks har offentliggjort mye hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan. Assange frykter at han kan bli sendt videre til USA hvis han uteleveres til Sverige.

Han har fått innvilget politisk asyl i Ecuador, men britiske myndigheter nekter ham fritt leide ut av Storbritannia.

WikiLeaks-partiet vil stille kandidater i de australske delstatene Victoria, New South Wales og Western Australia. Valget skal holdes innen slutten av november, og meningsmålinger tyder på at høyresiden vil vinne en knapp seier.

Les også
- Snowden, Assange og Manning foreslått til fredspris