- Snowden, Assange og Manning foreslått til fredspris

Den tid­li­ge­re etter­ret­nings­man­nen Ed­ward Snow­den, WikiLe­aks' grunn­leg­ger Juli­an As­san­ge og den ame­ri­kans­ke sol­da­ten Brad­ley Man­ning er iføl­ge WikiLe­aks fore­slått til No­bels freds­pris.

Det fram­går avmel­din­ger som WikiLe­aks har sendt ut på Twit­ter.

- Nå er Man­ning, As­san­ge og Snow­den alle for­melt no­mi­nert til Nobel, heter det i en Twit­ter-mel­ding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I flere mel­din­ger sies det sam­ti­dig at no­bel­pri­sen er kor­rum­pert fordi den do­mi­ne­res av den po­li­tis­ke eli­ten i Sve­ri­ge og Norge og er blitt et in­stru­ment i lan­de­nes uten­riks­po­li­tikk. WikiLe­aks peker på at Norge er med­lem av NATO, mens Sve­ri­ge kon­kur­re­rer medIs­rael om å være USAs nær­mes­te al­li­er­te.

- Der­for har tid­li­ge­re pris­vin­ne­re kri­ti­sert in­sti­tu­sjo­nen som kor­rupt, og den sak­sø­kes for å ha øde­lagt sin for­måls­pa­ra­graf, på­stås det i Twit­ter-mel­din­ge­ne fra nett­ste­det.

Den svens­ke No­bel­stif­tel­sen vur­der­te i fjor om No­bel­ko­mi­te­en har holdt seg til ved­tek­te­ne slik de er ned­felt i No­bels tes­ta­men­tet. Og det har den, iføl­ge stif­tel­sen.

- Etter vår be­døm­mel­se har ikke freds­pri­sen blitt delt ut i strid med ved­tek­te­ne, sier di­rek­tør Lars Hei­ken­sten for No­bel­stif­tel­sen til NTB.

No­bel­ko­mi­te­en vur­de­rer for øvrig alle kan­di­dat­for­slag som er post­stemp­let innen 1. fe­bru­ar det ak­tu­el­le året. For­slag som kom­mer sei­ne­re, blir nor­malt tatt med ved neste års be­døm­mel­se. (©NTB)