Arktisk kulde tar grep om USA

Mil­lio­ner av ame­ri­ka­ne­re luk­ket seg inne søn­dag mens de ven­tet på en livs­far­lig ark­tisk kulde­bøl­ge som siger ned over store deler av lan­det nord­fra.

Til og med i Min­ne­so­ta, som er vant til kulde om vin­te­ren, ga gu­ver­nør Mark Da­yton be­skjed om at alle sko­ler skul­le sten­ge man­dag for å be­skyt­te skole­ele­ve­ne fra den is­nen­de kulda.

Hele det sen­tra­le og nord­øst­li­ge USA har siden nytt­år vært ram­met av uvan­lig kraf­tig vin­ter­vær, med store snø­meng­der og mange kulde­gra­der. Vin­ter­væ­ret har nådd helt ned til At­lan­ta i Sør­sta­te­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I da­ge­ne som kom­mer ven­tes imid­ler­tid enda kal­de­re for­hold, med de la­ves­te tem­pe­ra­tu­re­ne på flere tiår, og eks­per­te­ne ad­va­rer folk mot frost­ska­der etter bare få mi­nut­ter uten­dørs, siden kraf­tig vind vil gjøre at kulde­gra­de­ne føles enda mye kal­de­re.

Kan­sel­lert

Is og snø har de siste da­ge­ne ført til at tu­se­ner av fly­av­gan­ger er blitt kan­sel­lert eller for­sin­ket i Midt­ves­ten og på Øst­kys­ten, og regn som fry­ser har skapt far­li­ge kjøre­for­hold i Sør­sta­te­ne og New Eng­land.

En fly­ulyk­ke i Aspen i Co­lo­ra­do søn­dag der an­nen­fly­ge­ren mis­tet livet og to andre ble skadd, kan iføl­ge myn­dig­he­te­ne ha vært som følge av glat­te rulle­ba­ner.

I New York ble JFK-fly­plas­sen stengt i over to timer etter at et fly fra Delta Air Lines skled av rulle­ba­nen og endte i snø­fon­na. Ingen av de 35 om bord ble skadd.

Ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter mener at minst 10-12 men­nes­ker har dødd på grunn av kulda, blant dem en mann som fikk en mange meter høy haug med salt over seg i Phi­ladel­phia, og en 71 år gam­mel kvin­ne som gikk seg bort uten­dørs i del­sta­ten New York..

Det falt mer snø i byer som Chi­ca­go, De­troit og Saint Louis natt til søn­dag, og det ven­tes så mye som 30 centi­me­ter til i da­ge­ne som kom­mer.

Fot­ball i kulda

Også i Chi­ca­go sten­ger alle sko­ler man­dag, men i Wis­con­sin gjen­nom­før­te fot­balla­get Green Bay Pack­ers sin kamp mot San Fran­cis­co 49ers til tross for kulda. Grade­stok­ken falt helt til 18 kulde­gra­der.

Pack­ers-la­get støt­tet opp under sine fans ved å dele ut gra­tis kaffe, kakao og van­ter, og pub­li­kum fikk for en gangs skyld lov å ta med seg tep­per og sove­po­ser på tri­bu­ne­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Me­teoro­lo­ge­ne sa søn­dag at Chi­ca­go kunne vente seg tem­pe­ra­tu­rer helt ned til 24 kulde­gra­der natt til man­dag, mens det var ven­tet 34 kulde­gra­der i Min­nea­po­lis og 31 is­nen­de blå i Fargo. I Nas­hvil­le ven­tes 13 kulde­gra­der.

Det kal­des­te som ble målt søn­dag, var 40 kulde­gra­der på to ste­der i Min­ne­so­ta. (©NTB)

Les også
Hareide: - Kan ikke huske sist klima ble droppet
Les også
Stoltenberg blir FNs spesialutsending for klima
Les også
Skråsikre på at klimaendringene er menneskeskapt