KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hareide: - Kan ikke huske sist klima ble droppet

De bor­ger­li­ge sam­ar­beids­part­ner­ne skry­ter av Erna Sol­bergs førs­te nytt­års­tale, men er skuf­fet over at hun ikke nevn­te kli­ma­kam­pen.

- Jeg kan ikke huske sist en nytt­års­tale ikke inne­holdt klima, sier KrF-leder Knut Arild Ha­rei­de til NTB etter å ha hørt Erna Soberg tale til folket 1. januar.

- Jeg var nær å gi ter­ning­kast seks, men det kan jeg ikke når hun ikke tar med klima. Det synes jeg er vel­dig rart at hun ikke gjør, etter at det var det hun ble mest kri­ti­sert for da hun la fram re­gje­rings­platt­for­men. Hun må vise et reelt klima­en­ga­sje­ment, sier Ha­rei­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener Sol­berg holdt en varm og nær tale, og at ut­tryk­ket «Jern-Erna» nå er kraf­tig svek­ket i be­folk­nin­gen. Ha­rei­de vil ikke uten vi­de­re gå med på at ute­la­tel­sen av klimavi­sjo­ner betyr at dette er en sak re­gje­rin­gen ikke bryr seg om.

- Vi må løfte klima hele tida

- Men den står nok ikke på top­pen av Erna Sol­bergs pri­va­te liste. Det er ut­ford­rin­gen KrF og Venst­re har sam­men. Vi er nødt til å løfte kli­ma­et hele tida, sier Ha­rei­de.

Han leg­ger til at han har egen­er­fa­ring med at ikke alt får plass i nytt­års­ta­ler. Men både hans tid­li­ge­re sjef Kjell Magne Bon­de­vik og Jens Stol­ten­berg pas­set of­test på å få med klima­pro­ble­met i sine taler.

Venst­res nest­le­der Ola Elve­stu­en er i lik­het med Ha­rei­de skuf­fet over at kli­ma­et mang­let og tar det som nok et sig­nal om at klima­sa­ken ikke er blant de vik­tigs­te for re­gje­rin­gen.

- Det var det hel­ler ikke i re­gje­rings­er­klæ­rin­gen eller i bud­sjett­for­sla­get. Vi mer­ker oss at de hel­ler ikke nå nev­ner det, sier Elve­stu­en til NTB og un­der­stre­ker vik­tig­he­ten av at Venst­re og KrF er klima­vakt­hun­der i Stor­tin­get.

- Stol­ten­berg sa mye, gjor­de lite

- Men selv om de la fram et bud­sjett uten am­bi­sjo­ner, så ble det en­de­li­ge ved­ta­ket bra. Re­sul­ta­te­ne vi har sett etter at vi har vært i for­hand­lin­ger har vært gode. Dette må for­ster­kes i år, sier Elve­stu­en.

Han min­ner også om at selv om det tid­li­ge­re har vært store ord om klima i nytt­års­ta­le­ne, er det for­skjell på ord og hand­ling.

- Stol­ten­berg-re­gje­rin­gen sa kan­skje mye, men det må vises til kon­kre­te re­sul­ta­ter som sva­rer til ut­ford­rin­ge­ne, sier Elve­stu­en.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(©NTB)

Les også
Solberg trekker fram skole og psykisk helse