Åpent om Kjøde søker rektorjobb

I morgen går fristen ut for å søke på stillingen som rektor ved NLA Høgskolen. Normisjons avtroppende generalsekretær, Rolf Kjøde, vil ikke si om han har søkt på jobben eller ikke.

Mens tre andre mu­li­ge sø­ke­re, sier de ikke vil ha job­ben, vil ikke Nor­mi­sjon-ge­ne­ral Kjøde svare.

Det knyt­ter seg be­ty­de­lig pre­sti­sje til rek­tor­job­ben ved NLA Høg­sko­len med sine 2000 stu­den­ter, 200 an­sat­te og av­de­lin­ger i tre byer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lars Dahle, Bård Mæ­land og Odd­var Johan Jen­sen er navn som duk­ker opp om man spør seg fram til mu­li­ge kan­di­da­ter til å over­ta stil­lin­gen etter Bjar­ne Kvam som går av 1. ja­nu­ar 2015. Men Dahle, Mæ­land og Jen­sen sier de ikke har søkt på job­ben.

Be­nek­ter ikke

Rolf Kjøde (54) er ikke like klar. Han er av­trop­pen­de ge­ne­ral­sek­re­tær i Nor­mi­sjon - på over­tid og har tid­li­ge­re sagt til Dagen at han alt har fått en annen stil­ling ved NLA Høg­sko­len i Ber­gen, som leder for kurs- og opp­drags­virk­som­he­ten.

På di­rek­te spørs­mål om han har søkt rek­tor­stil­lin­gen, sva­rer han imid­ler­tid:

- Sva­ret er vel at jeg ikke har for vane å kunn­gjø­re of­fent­lig hva jeg måtte tenke å søke på eller ikke. Slik blir avisa uten kunn­skap og kan spe­ku­le­re fritt.

Kjøde går 1. april noe for­sin­ket fra topp­job­ben i Nor­mi­sjon etter vans­ke­ne med å få på plass hans etter­føl­ger. Kjøde var tid­li­ge­re in­ter­na­sjo­nal leder i or­ga­ni­sa­sjo­nen og har rek­tor­er­fa­ring fra La­gets Bi­bel- og Evan­ge­li­se­rings­sen­ter på Hald i Man­dal.

Han har også vært stu­dent­prest i Laget og bi­bel­skole­læ­rer på Bild­øy.

Etter det Dagen for­står spe­ku­le­res det på en­kel­te hold i at Kjø­des rolle som kurs- og opp­drags­sjef er en mel­lom­sta­sjon på veien mot rek­tor­sto­len i Ber­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ikke mo­ti­vert

Et annet rek­to­remne er 51-åri­ge Lars Dahle, an­satt på Gim­le­kol­len siden 1991 og rek­tor der fra 2008 til sko­len ble fu­sjo­nert inn i NLA Høg­sko­len 1. ja­nu­ar 2013. Han er teo­log fra Me­nig­hets­fa­kul­te­tet, med dok­tor­grad i apo­lo­ge­tikk fra Ox­ford i Eng­land.

- Er du blant sø­ker­ne til stil­lin­gen?

- Nei, det er jeg ikke, sva­rer Dahle i en tekst­mel­ding og ut­fyl­ler pr. e-post.

- Jeg søker ikke på den ut­lys­te rek­tor­stil­lin­gen, av flere grun­ner. For det førs­te er jeg ikke per­son­lig mo­ti­vert. For det andre har jeg ak­ku­rat gått inn i en ny le­der­rol­le, som pro­rek­tor for sam­funns­kon­takt for hele NLA Høg­sko­len i kom­bi­na­sjon med fort­satt vise­rek­tor­rol­le ved NLA Medie­høg­sko­len Gim­le­kol­len. Dette gir meg også mu­lig­het til å vi­dere­ut­vik­le Medie­høg­sko­lens Kurs- og Kom­pe­tanse­sen­ter, tids­skrif­tet The­ofi­los og rand­sone­virk­som­he­ten Da­ma­ris Norge. For det tred­je svar­te jeg i fjor høst ja til et fem­årig in­ter­na­sjo­nalt medie­opp­drag for Lau­san­ne­be­ve­gel­sen, noe som na­tur­lig lar seg for­ene med mine nå­væ­ren­de le­der­rol­ler, skri­ver han.

Han vil ikke navn­gi andre kan­di­da­ter «hver­ken bak eller på sce­nen».

Én ting gir han dog ut­trykk for: - Det fin­nes ikke noen A4-kan­di­da­ter til stil­lin­gen, og det kan være gode både in­ter­ne og eks­ter­ne kan­di­da­ter.

- In­ter­es­sant

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bård Mæ­land (43) har vært rek­tor ved Mi­sjons­høg­sko­len i Stav­an­ger siden 2010, er pro­fes­sor i sys­te­ma­tisk teo­lo­gi samme sted og har vært prest samt fors­ker i For­sva­ret. Dok­tor­av­hand­lin­gen hans hand­let om islam, og han har job­bet en del med mi­li­tære­tikk.

Hel­ler ikke han har søkt rek­tor­stil­lin­gen, men sier:

- Dette er en in­ter­es­sant stil­ling.

Mæ­land med­gir å ha fått spørs­mål om dette ikke ville være en pas­sen­de stil­ling for ham, men ingen for­mel­le hen­ven­del­ser.

Han leg­ger til at det er vik­tig ikke bare for NLA Høg­sko­len å velge rett per­son til å lede sko­len, men også for sko­len han er rek­tor for. Mi­sjons­høg­sko­len er del­eid av en av NLAs ei­er­or­ga­ni­sa­sjo­ner, Det Nors­ke Mi­sjons­sel­skap, og sam­ar­bei­der med NLA Høg­sko­len. Der­for er det in­ter­es­sant i Stav­an­ger hva man gjør i Ber­gen.

- Det er for­fer­de­lig vik­tig med en per­son som er godt kjent i uni­ver­si­tets- og høg­skole­sek­to­ren, som har tro­ver­dig­het som fag­per­son, og gjer­ne har fors­ker­kom­pe­tan­se, mener Mæ­land.

- Ho­ved­valg

- Det er et ho­ved­valg for sty­ret ved NLA nå om man gjør en ut­pre­get ideo­lo­gisk an­set­tel­se eller leg­ger vekt på fag­li­ge kva­li­fi­ka­sjo­ner og får en rek­tor med tro­ver­dig­het innen un­der­vis­ning og forsk­ning. Det er slikt mange eks­ter­ne in­ter­es­sen­ter i uni­ver­si­tets- og høg­skole­sek­to­ren vil være opp­tatt av og som man ikke bør ta lett på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vil du nevne kan­di­da­ter?

- Jeg vil ikke ut­ta­le meg om det, men val­get av rek­tor er vik­tig for oss. Og det er mange flin­ke folk i NLA Høg­sko­lens egne rek­ker, noen med le­der­po­ten­si­al. Øns­ker sty­ret å være litt fris­ke, fin­nes det folk der, sier Mæ­land.

- Hva med kan­di­da­ter fra ei­er­or­ga­ni­sa­sjo­nen?

- Man skal passe seg litt for å pluk­ke noen der­fra, bare fordi man har farts­tid som leder, sier Mæ­land.

Ikke ak­tu­ell

Odd­var Johan Jen­sen (63) er pro­fes­sor i kirke­his­to­rie ved NLA Høg­sko­len i Ber­gen og kunne vært en in­tern kan­di­dat. Han har or­ga­ni­sa­sjons og le­der­er­fa­ring gjen­nom po­li­tis­ke verv i Horda­land, og fri­idrett­sen­tu­si­as­ten ble i 2011 valgt inn i sty­ret i Nor­ges Idretts­for­bund.

- Har du søkt på rek­tor­job­ben?

- For å si det sånn: Hvis jeg hadde søkt, hadde jeg ikke sagt det til deg. Men nei, jeg har ikke le­vert noen søk­nad, sier Jen­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

NLA Høgskolen

NLA Høgskolen er en av Norges største og mest betydningsfulle kristne, akademiske institusjoner med omkring 2000 studenter og 200 ansatte.

NLA Høgskolen er en norsk privat kristen høgskole med på tre studiesteder: NLA Høgskolen Bergen, NLA Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand og NLA Høgskolen Staffeldtsgate i Oslo.

Studistedet i Bergen er størst og har hovedrektorposisjonen.

NLA Høgskolen er et resultat av en fusjon av Mediehøgskolen Gimlekollen, Høgskolen i Staffeldtsgate i Oslo og NLA. Den fant 1. januar 2013.

Les også
Eier vil ha tydeligere bibelsyn ved NLA
Les også
En unik anledningLars Dahle
Les også
Kirkefedrene og skriftsynetAlf Danbolt
Les også
Skriftprinsippet på NLA