- Denne nye TV-serien er banebrytende med sin balanserte tilnærming. Her vektlegges livssynsmessig åpenhet, balanse mellom talsmenn for ulike livssyn, samt på å få frem sentrale argumenter i debatten, skriver Lars Dahle.

En unik anledning

«Det utfordrende spørsmålet til hver enkelt av oss: Bruker vi den unike anledningen som denne TV-serien gir til gode dialoger og debatter om selve Guds- spørsmålet, i åpenhet, tydelighet og respekt?»

I dag sen­des tred­je og siste delen av den bri­tis­ke TV-se­ri­en «Gud og vit­ska­pen» på NRK2.

Mens de to førs­te pro­gram­me­ne satte fokus på uni­ver­set og li­vets ut­vik­ling, er te­ma­et for kvel­dens pro­gram men­nes­kets be­visst­het. Be­teg­nen­de nok er se­ri­ens ori­gi­nal­tit­tel «The God Ques­tion».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er flere grun­ner til at NLA Høg­sko­len og høg­sko­lens rand­sone­virk­som­het Da­ma­ris Norge sat­ser inn mot denne fa­sci­ne­ren­de do­ku­men­tar­se­ri­en, som ble pro­du­sert som en mot­vekt til flere høyst uba­lan­ser­te TV-se­ri­er fra et ny-ate­is­tisk per­spek­tiv.

Denne nye se­ri­en er bane­bry­ten­de med sin ba­lan­ser­te til­nær­ming. Her leg­ges vekt på livs­syns­mes­sig åpen­het, ba­lan­se mel­lom tals­menn for ulike livs­syn, samt på å få frem sen­tra­le ar­gu­men­ter i de­bat­ten. Der­med il­lust­re­rer se­ri­en også sen­tra­le an­lig­gen­der i det livs­syns­åpne sam­funn. Det syn­lig­gjø­res ved at også krist­ne fag­per­soner og et kris­tent livs­syns­per­spek­tiv in­klu­de­res på en na­tur­lig og ba­lan­sert måte.

Der­med re­pre­sen­te­rer se­ri­en en unik an­led­ning til å sette spørs­må­let om Gud på dags­or­de­nen. En slik serie kan nem­lig bidra til å gi oss som krist­ne fri­mo­dig­het til å være åpne og ty­de­li­ge om vår over­be­vis­ning, vårt stå­sted og vårt per­spek­tiv.

Dette gjel­der i of­fent­lig sam­funns­de­batt og på so­sia­le medi­er, in­nen­for våre ulike fag­felt og yr­kes­om­rå­der, og i våre fa­mi­lie- og venne­kret­ser.

Vi kan alle tren­ge hjelp til å snak­ke om Bi­be­lens Gud på en me­nings­fylt måte, ikke minst i møte med folk som vi kjen­ner. Vi tren­ger også hjelp til å for­stå hvor­dan se­ku­læ­re per­spek­ti­ver som ate­is­me og ag­nos­ti­sis­me ut­ford­rer vår krist­ne tro - på «en Gud og en Herre».

Det er verd å merke seg at denne do­ku­men­tar­se­ri­en fore­lig­ger i flere ver­sjo­ner. TV-ver­sjo­nen tar ut­gangs­punkt i de van­ligs­te vi­ten­ska­pe­li­ge teori­ene om uni­ver­set (kos­mo­lo­gi), li­vets ut­vik­ling (evo­lu­sjon) og men­nes­kets be­visst­het (hjerne­forsk­ning).

Føl­gen­de spørs­mål står helt sen­tralt i se­ri­en: Der­som disse teori­ene skul­le være rik­ti­ge, er da Gud blitt over­flø­dig? Eller er det fort­satt rom for Gud? Der­med hjel­per TV-ver­sjo­nen oss som krist­ne til å fo­ku­se­re på Guds ek­sis­tens og Gud som Ska­per som de aller vik­tigs­te spørs­må­le­ne in­nen­for dette tema­fel­tet.

DVD-ver­sjo­nen er pro­du­sert for skole og me­nig­het som are­na­er, og plan­leg­ges ut­gitt på norsk av Da­ma­ris Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I denne ver­sjo­nen gis også plass til å pre­sen­te­re og drøf­te ulike krist­ne po­si­sjo­ner til spørs­må­let om hvor­dan Gud skap­te. Dette in­klu­de­rer både «ung jord», «gam­mel jord», «in­tel­li­gent de­sign» og «teis­tisk evo­lu­sjo­nis­me».

Der­med gir DVD-ver­sjo­nen en ba­lan­sert be­skri­vel­se av ulike for­tolk­nin­ger av 1 Mose­bok 1. Men fort­satt er fokus - også i denne ver­sjo­nen - på det aller vik­tigs­te spørs­må­let: Fin­nes Gud? Er det ate­is­me eller (kris­ten) teis­me som er det mest tro­ver­di­ge livs­sy­net?

Da­ma­ris-nett­si­den snakkom­gud.no ble etab­lert med tanke på den åpne sam­funns­are­na­en. Her gis en­hver in­ter­es­sert mu­lig­het til å skaf­fe seg en mye bre­de­re in­for­ma­sjon om TV-se­ri­en og de tre pro­gram­me­ne enn det som gis på nrk.no.

Sam­ti­dig dan­ner snakkom­gud.no et yp­per­lig ut­gangs­punkt for sam­ta­le og re­flek­sjon, åpen de­batt og re­li­gions­un­der­vis­ning. Vi håper at mange vil får stort ut­byt­te av denne res­surs­si­den frem­over - siden TV-se­ri­en jo blir lig­gen­de på nrk.no i lang tid.

Pa­ral­lelt med dette pub­li­se­rer Da­ma­ris også en rekke ak­tu­el­le apo­lo­ge­tis­ke res­sur­ser om TV-se­ri­en for me­nig­hets­are­na­en på snakk­om­tro.no, som nå er blitt en gra­tis­res­surs.

Det er vår for­håp­ning at disse sup­ple­ren­de res­sur­se­ne til snakkom­gud.no bi­drar til at vi som krist­ne kan set­tes bedre i stand til tro­s­opp­læ­ring - og til å delta i livs­syns­sam­ta­ler og livs­syns­de­batt. Vi­de­re er Da­ma­ris gjen­nom nett­si­den krdon­line.no i ferd med å ut­vik­le ak­tu­el­le un­der­vis­nings­opp­legg om TV-se­ri­en for krist­ne sko­ler. Vi plan­leg­ger også noe stoff om se­ri­en på kon­fir­man­ton­line.no.

Der­med er det ut­ford­ren­de spørs­må­let til hver en­kelt av oss: Bru­ker vi den unike an­led­nin­gen som denne TV-se­ri­en gir til gode dia­lo­ger og de­bat­ter om selve Guds-spørs­må­let - i åpen­het, ty­de­lig­het og re­spekt?

PÅ TV: NRK 2 klokken 22.30

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Del 1 og del 2 av serien kan du se på NRKs nettsider.

Lars Dahle

prorektor for samfunnskontakt, NLA Høgskolen

Les også
Livssynsserien «Gud og vitskapen»Lars Dahle
Les også
Gud og vitenskapen - ny serie på NRKThe God Question