Lain Morris har i fire år møy­som­me­lig sam­let inn in­ter­vju­er med vi­ten­skaps­folk av ulik tro­s­til­hø­rig­het.

Gud og vitenskapen - ny serie på NRK

Gir vitenskapen rom for Gud? Det er spørsmålet i serien «Gud og vitskapen» som starter på NRK i dag.

Den tre epi­so­der lange se­ri­en, som er pro­du­sert av skots­ke Iain Mor­ris, byr blant annet på et gjen­syn med den nå av­døde ate­is­ten Chris­top­her Hitch­ens, kjent for sine spiss­for­mu­ler­te an­grep på tan­ken om at det fin­nes en Gud.

Den ame­ri­kans­ke fi­lo­so­fen og for­fat­te­ren Da­ni­el Den­net bi­drar også på samme bane­halv­del. I teist-hjør­net be­fin­ner blant andre teo­log og astro­fy­si­ker David Wilkin­son, gen­eti­ker og leder av «Human Ge­no­me Pro­ject» Fran­cis Collins, samt ma­te­ma­ti­ker og vi­ten­skaps­fi­lo­sof John Len­nox.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I til­legg bi­drar 20 men­nes­ker som stil­ler seg nøy­tralt til spørs­må­let.

Se en introduksjon til første program i videoen øverst på siden.

Om de aka­de­mis­ke tit­le­ne høres frem­med­gjø­ren­de ut så kan en trøs­te seg med at pro­du­sent Iain Mor­ris har et ut­talt mål om å gjøre folk flest mer in­for­mert i spørs­må­let om hvor­vidt det kan fin­nes en Gud. Ikke minst på grunn av sitt krist­ne livs­syn har han struk­ket seg langt for å skape en god ba­lan­se mel­lom dem som mener vi­ten­skap og guds­tro, for­tel­ler han til Dagen.

- Det har vært mange pro­blem­stil­lin­ger, som hvem som skul­le få siste ordet i hver epi­so­de. Skul­le det være en ate­ist eller en teist?

- Bredt inn­syn

Hos NRKs do­ku­men­tar­av­de­ling for­tel­ler Tore Tom­ter at The God Ques­tion over­be­vis­te på grunn av kva­li­tet i pro­duk­sjo­nen og god bred­de av kva­li­fi­ser­te men­nes­ker som ut­ta­ler seg om sine fag­om­rå­der. Tom­ter, som er an­svar­lig for inn­kjøp av do­ku­men­ta­rer i NRK, tror dess­uten at selve spørs­må­let om Guds ek­sis­tens vek­ker in­ter­es­se blant da­gens men­nes­ker.

- Se­ri­en gir et godt og bredt inn­syn i vi­ten­ska­pens syn på Gud. Spørs­mål rundt re­li­gion og guds­be­grep er kjempe­ak­tu­elt for vår tid. Der­for er det vik­tig for oss i NRK å bidra til å sette fokus på dette. Denne se­ri­en vil bidra til en fin start på tv-året, sier Tom­ter.

God spred­ning

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se­ri­en er et re­sul­tat av frust­ra­sjo­nen Iain Mor­ris følte da han så et pro­gram med evo­lu­sjons­bio­log og ate­ist Richard Dawkins på BBC. Pro­gram­met var så en­si­dig og ukri­tisk at den medie­van­te skot­ten tenk­te at dette burde noen gjøre bedre. I fire år har han møy­som­me­lig sam­let inn in­ter­vju­er med vi­ten­skaps­folk av ulik tro­s­til­hø­rig­het.

Se­ri­en er al­le­re­de sendt på den svens­ke stats­ka­na­len Svt, og er i til­legg solgt til Dan­mark, Polen, Thai­land og Kenya. Den siste kon­trak­ten halte dis­tri­bu­tø­ren i land med Sør-Afri­kas stats­kring­kas­ter, South Afri­can Broad­cas­ting Cor­po­ra­tion.

- To­talt er se­ri­en nå til­gjen­ge­lig for 210 mil­lio­ner men­nes­ker, når en ser på hvem som har til­gang til disse ka­na­le­ne. Det tar tid å få en serie til å spre seg ut over ver­den, men det er det som skjer nå, for­tel­ler Mor­ris.

- Bril­jant

Så langt er det kun Sve­ri­ge som har sendt se­ri­en, men dvd-bok­sen har vært til­gjen­ge­lig på en­gelsk en stund. Mange tro­en­de men­nes­ker har gitt ut­trykk for glede over hvor godt guds­tro­en står seg etter at de har hørt ar­gu­men­ter fra både teis­ter og ate­is­ter. Fra ikke-tro­en­de har til­bake­mel­din­gen også vært over­vei­en­de god.

- En hu­ma­nist be­skrev se­ri­en som «full­sten­dig bril­jant». En ate­ist be­skrev den imid­ler­tid som en tro­jansk hest for In­tel­li­gent De­sign (idéen om at det må stå en de­sig­ner bak til­væ­rel­sen, journ. anm.). Vi kan ar­gu­men­te­re nokså godt for at det ikke er til­fel­let, sier Mor­ris som nå får til­bake­mel­din­ger om at dvd-ver­sjo­nen av pro­gram­met bru­kes på sko­ler og uni­ver­si­tet rundt om i hele ver­den. Dvd-en er spredt til 20 ulike land.

På NRK2 klok­ken 22.30 i kveld

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

The God Question

Dokumentar bestående av tre tv-program på en snau time hver. I tillegg eksisterer en noe utvidet dvd-versjon og omfattende undervisningsmateriell om emnene som tas opp.

I dokumentaren intervjues vitenskapsfolk om temaene «Universet», «Livets tilblivelse» og «Menneskets bevissthet». Det underliggende spørsmålet er om Guds eksistens er motbevist av vitenskapen, eller om de to ikke utelukker hverandre.

Produsent er Iain Morris, og selskapet Search for Truth Enterprises.

Dokumentarserien («Gud og vitskapen» på norsk) sendes på NRK i kveld (mandag 6. januar 2014) kl 22.30 og tre uker fremover.

Nettstedet snakkomgud.no er nylig opprettet, som en ressurs knyttet til dokumentarserien.

Les også
Noe godt å jage etter
Les også
Snakkomgud.no følger opp dokumentarserie på TV