Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (H). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ap over 40 prosent

Arbeiderpartiet går fram 7 prosentpoeng og er godt over 40 prosent på en ny måling. Høyre og Frp går nesten like mye tilbake og får en samlet oppslutning på bare 35,1 prosent.

Frp får 11,3 prosent, en nedgang på 3 prosentpoeng, mens Høyre får 23,8 prosent, en tilbakegang på 3,4 prosentpoeng.

Frps oppslutning er den laveste Norstat har målt partiet til for NRK siden målingene startet i 2006.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Støre med rekordmåling, se TV-innslaget fra NRK mandag kveld:

Det kan virke som at det er kritikken mot regjeringens forslag til statsbudsjett som gjør at Høyre og Fremskrittspartiet går tilbake henholdsvis 3,4 og 3 prosentpoeng fra forrige måling i oktober. Med en oppslutning på 23,8 og 11,3 prosent ville regjeringspartiene dermed hatt 35,1 prosent av stemmene i ryggen hvis målingen Norstat har gjennomført for NRK var valgresultat.

Frp-leder Siv Jensen avviser kritikken mot den sosiale profilen i forslaget til statsbudsjett for neste år og hevder kritikerne grovt feilinformerer velgerne.

– Jeg skjønner at velgerne er usikre, noe som henger sammen med at det har kommet en del ville påstander etter at budsjettet ble lagt fram. Sannheten er at vi gjør det vi lovet i valgkampen, sier Jensen til NRK.

Ap over 40 prosent

Flesteparten av velgerne som forlater regjeringspartiene, flykter til Arbeiderpartiet, som gjør et byks på 7 prosentpoeng fra oktobermålingen til 40,9 prosent i november.

Målingen synes å forsterke inntrykket av en svært negativ trend for regjeringspartiene. Også på TNS Gallup-målingen TV 2 presenterte mandag går Ap fram (3,3 prosentpoeng) til 39,8 prosent, på bekostning av Høyre og Frp. som får 23,4 (-1,9) og 9,5 prosent (-4,3).

VGs oktobermåling går Ap fram 5,5 prosentpoeng fra forrige måling i mai til 39,2 prosent. Høyre og Frp får henholdsvis 21,4 prosent (-4,6) og 14,1 (-0,2).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en kraftig reaksjon på det statsbudsjettet som er lagt fram. Både Høyre og Frp har gått kraftig tilbake på flere målinger. Det er et varsel om at folk ikke liker det de har sett; at de gir mer penger til de som har mye fra før, sier avtroppende partisekretær Raymond Johansen.

Angriper budsjettet

Høyres parlamentariske leder mener partiene kan skylde seg selv.

– Vi må jobbe enda hardere og vise hva som faktisk er tanken bak regjeringens politikk. Og det er det bare Høyre og Frp som kan gjøre, sier Trond Helleland.

Målingene kommer idet de fire samarbeidspartiene skal ut av startblokkene og forsøke å vinne forhandlingene om neste års statsbudsjett. Kristelig Folkeparti har gått kraftig ut mot den sosiale profilen i budsjettforslaget, mens Venstre ønsker å reversere mesteparten av skattegrepene regjeringen foreslår.

Men støttepartiene tjener lite eller ingenting på regjeringspartienes tap, KrF får 5,7 prosent (+0,8) og Venstre 4,3 prosent (-0,3).

SV havner under sperregrensen for tredje måned på rad i NRKs målinger, med 3,8 prosent (-0,1). Sp får 4,9 prosent (-0,3) og MDG 3,5 prosent (-0,5)

Les også
Sverige venter opptil 105.000 asylsøkere neste år
Les også
Høyre varsler krevende budsjettforhandlinger
Les også
Frp kan droppe skattelettelser til de rikeste
Les også
FN vil utrydde statsløshet på ti år
Les også
NHO-sjefen skuffet over KrF