Mohamad Nobir Noor (27) er en statsløs muslim fra Myanmar. UNHCR mener statsløshet kan utryddes innen ti år. Det kan være så enkelt som å endre noen ord i landets statsborgerlov, som gjorde 300.000 statsløse i Bangladesh til statsborgere i 2008. Foto: Andrew RC Marshall / Reuters / NTB scanpix

FN vil utrydde statsløshet på ti år

Ti millioner mennesker er statsløse i verden. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) vil få slutt på statsløshet innen 2024.

UNHCR lanserer tirsdag den globale kampanjen «I Belong». Statsløse mangler statsborgerskap eller nasjonalitet og dermed menneskerettighetene som følger med. Ifølge UNHCR fører det til at barn nektes å gå på skolen og vanskeligheter med å få jobb.

FNs høykommissær for flyktninger António Guterres, UNHCRs spesialutsending Angelina Jolie og mer enn 20 kjendiser har skrevet under på et åpent brev hvor det står at det er på tide å utrydde statsløshet 60 år etter at FN vedtok å beskytte statsløse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Statsløshet kan bety et liv uten utdanning, legehjelp eller lovlig arbeid, et liv uten muligheten til å bevege seg fritt, uten fremtid eller håp, heter det i brevet.

Flest blir statsløse på grunn av diskriminering basert på etnisitet, religion eller kjønn. 27 land nekter også kvinner retten til å videreføre sin nasjonalitet til sine barn. Det er i tillegg en sammenheng mellom statsløshet og regionens stabilitet.