BOMBING: Human Rights Watch anklager Israel for å bombe skoler og ikke militære mål under Gazakrigen i sommer. Israel har startet etterforskning av mulige kriminelle handlinger begått av israelske soldater under krigen. Bildet er fra bombing av Rafah på den sørlige Gazastripen 9. august i år.

Anklager Israel for krigsforbrytelser

Human Rights Watch anklager Israel for å ha begått krigsforbrytelser under den 50 dager lange Gaza-krigen i sommer.

I en rapport fra den amerikanske menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) nevner de tre tilfeller der israelske fly bombet FN-skoler på Gazastripen der mer enn 50 palestinere ble drept.

HRW hevder bombingen ble gjort med hensikt og var uproporsjonalt voldsom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tre skoler

Ved et angrep på FN-skolen i Beit Hanoun ble 13 palestinere drept, mens 20 ble drept da Israel bombet skolen i Jabalija. HRW mener målet bombingen ikke var militært og derfor ikke kan rettferdiggjøres.

Ved et tredje angrep i Rafah ble 12 sivile palestinere drept. HRW kaller dette angrepet «ulovlig og ute av proporsjoner».

Israel på sin side hevder at målet enten var militært på skoleområdet eller at de besvarte skyting fra Hamas-krigere fra skolene.

Brukte FN-skoler

Pressetalsmann Mark Regev ved den israelske statsministerens kontor sier til Dagen at det er slått fast at FN-bygninger ble brukt av Hamas-krigere i Gazakonflikten i sommer.

– Det har kommet tre rapporter som viser at FN-bygg ble brukt til å skyte raketter fra. Når terrorister gjør det, vender de FN-områder om til krigssoner. Slik bruk må de så regne med å stå ansvarlig for i form av motangrep fra Israel, sier Regev.

Han viser til at israelske myndigheter denne uken har satt i gang en serie av undersøkelser av anklager om overgrep angivelig begått av israelske soldater under konflikten i Gaza.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi følger de høyeste internasjonale standarder for krigføring, og vår strategi er at våre undersøkelser skal være åpen for innsyn fra publikum. Det er et opplegg som er overlegent de fleste NATO-land, der slike undersøkelser forblir internt i NATO. I Israel er dette åpent tilgjengelig for alle, sier Regev.

IDF undersøker

Den israelske hær (IDF) har satt i gang undersøking om det skal reises rettssak for kriminell oppførsel i fem tilfeller under Gazakrigen. Sju anklager er allerede lagt til side, mens IDF etterforsker 99 andre anklager.

HWR har liten tro på IDFs etterforskning i slike saker.

– Israel har en lang merittliste for å slurve med etterforskningen når det gjelder krigsforbrytelser, hevder HWR.

Mark Regev svarer med å anklage menneskerettsorganisasjonen for å være Israel-fiendtlig.

– HWR har lenge drevet en systematisk kampanje mot mitt land. Det kan faktisk dokumenteres at det har skjedd over lang tid, sier Regev til Dagen.

Truet av Hamas

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Troverdige kilder opplyser til Jerusalem Post at FN-personell ble utsatt for vold og trusler under Gazakrigen. De forteller at Hamas gjemte våpen i bygninger som blir drevet av UNRWA, og at det ble skutt raketter fra plasser tett inntil skolene.

I en rekke tilfeller truet Hamas-terrorister med å drepe UNRWA-personell dersom de avslørte at Hamas brukte FN-bygg i krigsøyemed for å få dem til å tie om aktivitetene til Hamas.

Ved en rekke tilfeller ble også medisiner, mat og nødhjelp til UNRWA beslaglagt av bevæpnede Hamas-folk, opplyser kildene.

FN har selv innrømt at de hadde problemer av denne typen under Gazakrigen. UNRWA-ansatte fordømte plassering av våpen i deres bygninger, og kalte det «et klart brudd på eiendommenes særstilling som er underlagt internasjonal lov.»

Pressetalsmann Christopher Gunness i UNRWA avviser påstandene.

– Jeg har sjekket og dobbelsjekket med kilder i Gaza, og det er ingen bevis på dødstrusler mot UNRWA-personell. Det er ingen bevis for at nødhjelp til UNRWA ble stjålet.

Israel anklages

Human Rights Watch anklager Israel for krigsforbrytelser under Gazakrigen.

Bombing av tre skoler med drap på over 50 palestinere.

Israel hevder skolene ble brukt av Hamas som våpenlagre og til utskyting av raketter.

Israels hær har åpne t kriminell etterforskning av fem tilfeller under Gazakrigen.

IDF vurderer å reise sak i 99 andre tilfeller.

Israels hær har åpnet kriminell etterforskning av fem tilfeller under Gazakrigen.

Les også
Lite godt svar
Les også
Nye terrortunneler graves fra GazaTunneler Gaza
Les også
Kristen sionisme
Les også
– Israel ønsker internasjonal styrke til Gaza
Les også
Ekstrem islamisme truer Midtøsten