KRITIKK: Kritikken fra venstresiden var hard da Hallgrim Berg (til høyre) lanserte boken «Amerikabrevet» i 2007. På bildet diskuterer Berg med SVs Audun Lysbakken i TV2s Holmgangstudio. Foto: Dagen-arkiv

Angrer ikke «Fjordman» som kilde

Hallgrim Berg bruker bloggeren Fjordman som kilde i boken «Amerikabrevet: Europa i fare» fra 2007. Han mener det er uriktig å sette ham i bås med terrorsiktede Anders Behring Breivik.

- Fjordman har hverken oppfordret til vold, terror eller drap, poengterer Berg overfor Dagen. Han presiserer at den høyreradikale bloggeren for ham kun er angitt som referanse én gang.

I boken «Amerikabrevet: Europa i fare», utgitt på Koloritt Forlag i 2007, viser forfatter og tidligere stortingsmann Hallgrim Berg til den etterhvert så omtalte bloggeren Fjordman, som nå har stått frem med fullt navn. Her viser Berg til at den høyreradikale Peder Are Nøstvold Jensen har presentert en serie omfattende artikler som han kaller The Eurabia Code. I bloggen sin har Fjordman sammenfattet det historikeren Bat Ye´or har forsket på og publisert, og han fører opp linkene som viser til de dokumentariske kildene hun gjør bruk av.

Omskape Europa

Blant de det henvises til, er offisielle EU-dokumenter som legger føringer for en utvikling som har som formål å omskape Europa, det arabiske Nord-Afrika og Midtøsten til en samlet enhet, både kulturelt, politisk og økonomisk. Hun hevder at denne utviklingen finner sted som følge av det samarbeid som skal være på gang mellom EU og Den Arabiske Ligaen - et samarbeid som bærer navnet Den Euro-Arabiske Dialogen.
Berg forklarer sin henvisning til Fjordman i boken nettopp fordi han aktivt gjør bruk av Bat Ye´or som referanse for sine teorier.

- Ideen hans var å sammenfatte en del av det store materialet denne historikeren, som foreleser ved universitetene Brandeis, Columbia, Georgetown og Yale har lagt for dagen, og som må kunne karakteriseres som urovekkende og samtidig interessant for dem som er nyfikne og interessert i samtidshistorie og politikk.

Kunnskapsrik fyr

- Hva mener du nå om Fjordman og det han har lagt ut på nettet?
- Jeg kjenner ham ikke godt nok til å foreta en rettferdig vurdering. Han er tydeligvis kunnskapsrik. Jeg ser at han skriver godt, men likevel etter mitt syn ujevnt. I situasjonen etter det forferdelige som hendte 22. juli, er en del skribenter ute med sitt vanlige «blame game», der de leter frem de fæleste sitater de er i stand til å finne, og der hensikten tydeligvis er å «klistre» både den ene og den andre til bloggeren som «medansvarlige» for ugjerningene. Det blir for dumt. Fjordman gikk jo selv til politiet for å hjelpe til med etterforskningen. Sympatisk, konkluderer Berg, som ikke har sett noe som tyder på at Fjordman skal ha oppfordret til vold, terror eller drap.

Historikeren Bat Ye'or skrev The Euro-Arab Axis i 2005, og foreleser ved Columbia, Georgetown og Yale. Ye'or tror den multikulturalismen som EU fremmer, over tid fører til at Europa, som til nå har vært forankret i judeo-kristen kultur, sklir vekk fra den transatlantiske alliansen med USA, svikter jødene i Europa og staten Israel. Til slutt, etter noen tiår, vil europeerne oppleve å spille rollen som dhimmi-borgere i Det Islamske Huset.
- Bat Ye´or går langt, men hun er en historiker som er svært kildeorientert, er kunnskapsrik og har en klisterhjerne uten sidestykke. Det hun har levert er viktig for å stimulere dette viktige ordskiftet. Fjordman er ikke interessant på annen måte enn at han har brukt henne som en av sine kilder, sier Hallgrim Berg.DAGEN