STØTTE: Kristne i USA er sterkere i troen på at Israel ble gitt til jødene av Gud, enn det jødene selv er. Her fra en pro-israelsk demonstrasjon i New York.

Amerikanske kristne er faste i troen på Israel

Tanken om det utvalgte folk står sterkere hos evangeliske kristne i USA enn det gjør hos «det utvalgte folk».

Hvite, amerikanske protestanter er langt sikrere på at jødene er Guds utvalgte folk, enn det amerikanske jøder er selv, viser en ny meningsmåling.

Hele 82 prosent av hvite, evangelisk kristne i USA er fast i troen på at Gud ga Israel til det jødiske folk. For amerikanske protestanter sett under ett er andelen 64 prosent. Dette melder NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Andelen amerikanske jøder som tror dette er til sammenligning under halvparten, bare 40 prosent, viser en undersøkelse fra Pew Research Centre.

Mens så å si alle evangelisk kristne tror på Gud, sier 72 prosent av amerikanske jøder at de tror på Gud, mens 23 prosent sier at de ikke tror på Gud.

Selv blant amerikanske jøder som tror på Gud, er det bare 52 prosent som tror at Gud ga Israel til det jødiske folk.

Israel

Hvite protestanter i USA markerer seg også som sterkere støttespillere for Israel enn amerikanske jøder, viser undersøkelsen.

31 prosent av amerikanske jøder mener USA bør trappe opp støtten til Israel, mens 54 prosent mener dagens støtte er passe stor.

46 prosent av hvite, evangeliske kristne mener USA bør øke støtten til Israel, mens 31 prosent mener at dagens støtte er passe stor.

Listetopp

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det jødiske samfunnet i USA er også den religiøse retningen som resten av landet har mest positivt syn på. Det er igjen Pew Research som er ute og kartlegger. Deltagerne i undersøkelsen ble bedt om å gradere hvor varme og positive følelser de hadde overfor forskjellige grupper. 100 betydde «svært varme, så positive som mulig», mens 0 indikerte «kalde, så negative som mulig».

Jødene fikk 63 poeng, tett fulgt av katolikkene på 62 og evangeliske kristne på 61.

Sånn midt på treet lå buddhistene med 53, hinduistene med 50 og mormonerne med 48.

Ateister lå på 41, mens muslimene måtte ta til takke med 40.

Sine egne

Tallene til Pew viser, kanskje ikke så overraskende, at religiøse grupper liker seg selv best. For eksempel gav katolikker seg selv høyere score, enn det ikke-katolikker gjorde. Det er også forskjell i hvordan man ser på hverandre. Katolikker og evangeliske kristne gav hverandre gode omtaler. Evangeliske kristne gav også jødene høy score, hele 69 poeng. Bare jødene selv rangerte seg selv høyere enn det evangeliske kristne gjorde. Men de varme følelsene ble ikke gjengjeldt. Jødene i USA gav evangeliske kristen en score på 34. Altså godt nede på det kjølige.

Kjøligheten mellom evangeliske kristne og ateister er derimot gjensidig. Disse kristne gir ikke-troende 25, mens de får 28 tilbake. Ateistene er derimot godt fornøyd med buddhistene og gir dem 69.

Et annet interessant funn Pew gjorde var at kristne og jøder får høyere score hos de eldre i undersøkelsen. Ikke-kristne religioner får høyere score hos de yngre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USA

Religion i USA er uoversiktlig.

Trolig er godt over halvparten av alle amerikanere tilsluttet et kristent kirkesamfunn.

Det er over 6 mill. muslimer og ca. 5,5 mill. jøder.

Kilde: SNL

Les også
Større bibelskepsis blant amerikanere
Les også
Amerikansk journalist drept i mislykket redningsaksjon i Jemen
Les også
Amerikaner frikjent etter 39 år i fengsel
Les også
Skjøt mot politiet i Ferguson