ANONYM: "Ali" vil fortsatt ikke stå frem med sin identitet.

Aktor går inn for frifinnelse

Forsvarsadvokat: - "Ali" har kun seg selv å takke.

Politiadvokat Øyvind Haukland ber om frifinnelse av den tiltalte somalieren, som er beskyldt for å ha kastet kokende vann på «Ali» på Hå mottakssenter på Jæren. - Rimelig tvil skal komme tiltalte til gode, og dette er det grunnlag for i denne saken. Derfor går jeg inn for frifinnelse, sa Haukland i sin prosedyre i Jæren tingrett i går.

- Kjernen i saken er om det er bevist at gjerningen er utført forsettlig, og etter vitnenes forklaring er ikke dette tilstrekkelig bevist. Det er også motstrid i forklaringen mellom fornærmet og tiltalt. Fornærmet mener at det ble kranglet om religion, mens tiltalte sier at det var på grunn av kokeplater. Vitner forteller at tiltalte gikk først ut av kjøkkenet med gryten i hånden, og ble angrepet bakfra av fornærmede, sa Øyvind Haukland, som er aktor i saken.

Spørsmål om erstatning

Bistandsadvokat Liss Barbro Byrkjedal la fram påstand om erstatning til «Ali» for det som har skjedd, og dette er ikke avhengig av en domfellelse.

- Politiet sier at det foreligger tvil. Men når det gjelder erstatningssak, så er det en sannsynlig overvekt for at tiltalte grovt uaktsomt har påført fornærmede skade, sa Byrkjedal.


Les også:Torturert på asylmottak i NorgeAsylsøker tiltalt for vold mot kristenKristne "Arsland" flyktet i redsel fra asylmottak

Hun mente at forklaringen til «Ali» er logisk, og han har ingen grunn til å lyve.

- Han sier at religion var motivet. Det er ikke utenkelig at muslimer beskytter hverandre mot ham som er konvertitt. Fornærmede var alene på kjøkkenet med sin overbevisning.

Tiltalte og flere vitner har avgitt motsatte forklaringer, og de stemmer dårlig overens med fornærmedes skade. Det er grunn til å stille spørsmål med troverdigheten, og om det er avgitt rett forklaring. Jeg frykter at det er kommet falske forklaringer fra andre vitner, sa bistandsadvokaten.

Hun nedsatte påstand om at tiltalte dømmes til å betale oppreisning til «Ali» fastsatt etter rettens skjønn, oppad begrenset til 50.000 kroner.

- Utløste en provokasjon

- Jeg er helt enig i at tiltalte skal frifinnes, sa forsvarsadvokat Thomas Andreas Olsen i sin prosedyre. Han mente at selv om retten skulle komme til at det foreligger en forsettlig fornærmelse fra tiltalte, må de også ta hensyn til om det var provokasjon med i bildet under hendelsen. I tillegg la han til at dommerne også må vurdere bestemmelsene om nødverge.

Han viste til at tiltaltes versjon støttes av flere vitner, som mener at «Ali» utløste en provokasjon, og at ikke vannet ble kastet mot ham med hensikt, men det var et uhell.


FAKTA: Dette er saken
23. august 2011 fikk "Ali" helt kokende vann over seg.
Han ble fraktet til sykehus, og det ble konstatert annen grads forbrenning.
"Ali" var redd for å flytte tilbake til Hå mottakssenter, og bodde hos venner på Jæren.
Han har nå flyttet til Bergen.

Olsen kom også inn på at «Ali» er konvertitt.- Han har noe å tjene på å være konvertitt, og er den eneste på kjøkkenet som sier at de snakket om religion. Det er merkelig at ingen andre fikk med seg noe om dette. Kanskje «Ali» ønsker å fokusere på de problemer han senere vil møte i Afghanistan, og skaffe seg et plausibelt (rimelig) motiv, spurte Olsen.Han mente også at «Ali» snakket usant i sin forklaring, og gikk også sterkt i rette med at det skulle utbetales noen erstatning til ham. - Fornærmede har alene fremkalt denne situasjonen. Han har kun seg selv å takke for det som skjedde, påstod Thomas Andreas Olsen.

Fastholdt erstatningssøksmålBistandsadvokaten fastholdt at vilkårene for erstatning er til stede, og at «Ali» hadde gitt samme forklaring både i avhør og i retten, og det er troverdig.- Hvis en skal legge til grunn det som tiltalte og vitner forteller, så viser dette at det er tiltalte og ikke fornærmede som hadde grunn til å være sint etter det som skjedde på kjøkkenet. Derfor er deres forklaringer ikke logiske, sa Liss Barbro Byrkjedal.Dom i saken er ventet neste uke.Dagen