Advarer mot muslimsk flertall

Redaktør Ole Jørgen Anfindsen mener dagens innvandringspolitikk kan gi ikke-vestlig flertall i Norge innen 2050.

- Dersom vi forsetter som vi har gjort siden 1980-tallet de neste 45 årene, er det et matematisk faktum at nordmenn vil bli en minoritet i Norge innen 2050, sier Anfindsen som sammen med broren Jens Tomas Anfindsen driver nettstedet HonestThinking.org.

I en kronikk i VG 15. mai gikk Ole Jørgen Anfindsen hardt ut mot forsker Lars Østby i Statistisk sentralbyrå (SSB). Anfindsen mener Østby har en innvandringsvennlig politisk agenda, når han som byråets fremste forsker på området gjentatte ganger har hevdet at et "muslimsk flertall i 'vår tid' er fullstendig urealistisk".

- En hver som behersker litt matematikk, vil imidlertid lett kunne se at Østby er på meget tynn is med denne uttalelsen, mener Anfindsen.

Definisjon

Han peker på at antagelsen om at "årlig netto innvandring vil forbli mer eller mindre konstant gjennom hele fremskrivningsperioden" ligger til grunn for SSBs prognoser.

- Det urealistiske i denne forutsetningen kan kort forklares ved å vise til at jo flere innvandrere man har, desto flere søknader får man om familiegjenforening eller innreisetillatelse for ektefeller som hentes fra hjemlandet. Dette gir en selvforsterkende effekt, og resulterer gjerne i såkalt eksponentiell vekst. At det virkelig forholder seg slik blir da også bekreftet av SSBs egne tall for tiden før og etter 1990, sier Anfindsen.

Et av hans hovedankepunkter mot SSB er definisjonen av innvandrer: En person født i utlandet eller en person født av to utenlandsfødte foreldre. I praksis betyr dette at et barn født i Norge i et ekteskap mellom en andregenerasjons innvandrer og en ektefelle hentet fra besteforeldres hjemland, ikke regnes som innvandrer i statistikken.

- Det er mulig at det kan argumenteres godt for en slik begrepsbruk, men jeg mener det er uheldig at man i så fall ikke innfører et nytt begrep som kan fange opp nettopp "innvandrere og deres etterkommere". Når man ikke gjør det, avskjærer man muligheten for å få tak i viktig demografisk informasjon, mener Anfindsen.

Politisk forståelse

Han tror uansett ikke norske myndigheter vil kunne føre den samme innvandringspolitikken i fremtiden som det har vært gjort frem til i dag.

- Jeg tror det vil bli et folkekrav at politikken legges om. Dagens politikk er basert på en modell som ikke er god nok, mener Anfindsen.

- Tanken om Norge som en sjenerøs og inkluderende nasjon som kan hjelpe flyktninger, som er preget av toleranse og som utveksler kulturelle impulser med andre, har bred støtte i samfunnet. Alle skjønner imidlertid at hvis vi for eksempel tar imot én million innvandrer i året, da går det galt. Det jeg påpeker, er at med den modellen vi har nå, vil utviklingen bli vanskeligere og vanskeligere å håndtere fremover.

- Hvilke konsekvenser bør dette få for innvandringspolitikken?
- Jeg foreslår at vi får en evaluering av hvilke modeller som kan være tenkelige. Jeg sitter ikke på fasiten, men jeg tror det etter hvert vil bli tverrpolitisk forståelse for at dette bærer galt av sted, sier Anfindsen.

"En tredje vei"

Han advarer mot at vi i Norge om ti til 15 år kan oppleve lignende tilstander som det man i dag har i Nederland, Sverige og Frankrike.

- Dette er noen av de verste landene når gjelder for eksempel trakassering av jøder, Holocaust-fornektelse, enkelte muslimske elevers manglende respekt for kvinnelige lærere, og andre symptomer på at integreringen ikke fungerer godt nok. La oss ikke gjøre alle de samme feilene som disse landene, oppfordrer redaktøren.

Han mener det bør settes ned et offentlig utvalg som kan finne "en tredje vei mellom den snillismen vi har nå og tanken om at Norge bare er for nordmenn," og utfordrer politikere, intellektuelle, mediefolk og kristenledere til å gå i dybden når det gjelder spørsmålet om innvandring og integrering.

- Vi trenger en fri og åpen debatt. Det er den beste måte å unngå det som gjerne kalles brungrums. Nynazisme og fremmedhat skapes når man legger lokk på debatten, sier redaktøren.

- Mener du at Last Østby bevisst jukser med tallene?
- I kronikken ordla jeg meg ekstra provoserende for å tvinge frem en debatt som jeg i to år har prøvd å få i gang. Men jeg fastholder at Østby bevisst har lagt frem prognoser som han visste ikke kunne stemme, og det er helt klart at han har opptrådt kritikkverdig. Han har underkommunisert den demografiske utviklingen i flere år. Han har ikke fulgt de spillereglene som gjelder for forskere. Det er ikke noen tvil om at han har hatt en politisk agenda, hevder Anfindsen.

Trygve W. Jordheim