Abbas sin sønn har millioner i skatteparadis

Panama-papirene avdekker at president Mahmoud Abbas' sønn har aksjer verdt millioner i et skatteparadisselskap med bånd til de palestinske selvstyremyndighetene.

De lekkede dokumentene fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca avslører at medlemmer av den palestinske politiske elite har store økonomiske interesser i skatteparadiser, ifølge den israelske avisenHaaretz.

Holdingselskapet Arab Palestinian Investment Company (APIC) ble registrert på De britiske jomfruøyene i 1994. Siden har APIC vokst seg til en økonomisk kjempe i palestinsk sammenheng, og selskapet er aktivt i nærmest alle sektorer i Palestinas økonomi. Presidentens sønn Tareq Abbas har siden 2011 sittet i APICs styre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Israelske toppolitikere mistenkt for korrupsjon

Åtte millioner kroner

Det er offentlig kjent, men Panama-papirene avslører at presidentens sønn i 2013 hadde aksjeandeler verdt drøyt 8 millioner kroner, skriver Haaretz. Flere andre palestinere med bånd til den politiske eliten i Ramallah navngis også som eiere i APIC.

Tareq Abbas' advokat Kareem Sheadeh sier følgende til Haaretz om saken:

– Det anerkjente firmaet Deloitte har overoppsyn med APIC, og fullstendige og åpne detaljer om selskapets handler kan finnes i årsrapporten på nettsiden.

APIC ble registrert på den palestinske børsen i 2014. Den palestinske selvstyremyndigheten PA har i dag ingen aksjer i selskapet. Men det palestinske investeringsfondet PIF, som knyttes til Abbas, har en aksjepost på hele 18 prosent, ifølge Haaretz.

Tok full kontroll

PIF oppgir selv å være et uavhengig investeringsselskap, men ifølge avisa har PA i realiteten stor innflytelse over fondet, og Mahmoud Abbas skal selv ha nærmest total kontroll over styret.

I 2006, like etter at Hamas gikk seirende ut av parlamentsvalget, sørget han for at PIF ble lagt direkte under presidentens kontroll.

Daværende amerikansk konsul i Jerusalem, Jake Walles, skal ifølge Wikileaks ha rapportert følgende: «Den over en milliard dollar store investerings-portfolioen til PIF er nå sikkert i hendene på president Abbas og styret som han selv har utpekt, bortsett fra noen styreplasser reservert for ministere».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Allerede en måned etter Arafats død hadde Abbas dessuten skiftet ut store deler av den Arafat-tro ledelsen i PFI, og erstattet disse med folk som var lojale mot han selv. Den tidligere lederen, Mohammed Rashid, var en nær venn av Arafat. Han måtte forlate sin post sammen med åtte andre styremedlemmer og administrative ledere. Rashid ble erstattet med Mohammad Mustafa, Abbas sin økonomiske rådgiver. To måneder senere ble Mustafa dessuten med i styret for APIC.

Arafat-skandaler

I 2012 ble Mohammed Rashid i en palestinsk rett dømt for å ha sniket til seg millioner av dollar, en del av disse fra PIF. Siden han ikke bodde i de palestinske områdene, ble dommen kunngjort in absentia.

Ifølge en rapport på nettsiden tilThe gatestone Institute, var Rashid da en av de rikeste palestinerne i verden, med en nettoformue på to-tre milliarder kroner. Før han begynte å arbeide for Arafat var han imidlertid en lite bemidlet journalist, med en månedslønn på noen tusen kroner.

I et intervju med en statlige saudiarabisk fjernsynskanal truet han med å offentliggjøre alle skandalene hos de palestinske myndighetene fra sin egen tid der, under Arafat. Dessuten krevde han at PA-president Mahmoud Abbas’ formue på flere hundre millioner kroner måtte bli etterforsket.

– Dagen etter kom de palestinske myndighetene «plutselig» på det alle palestinere allerede visste, skriver Khaled Abu Toameh i Gatestone Institute: Rashid har selv en gigantisk formue som han ikke har skaffet seg på legitimt vis.

Forretnings-suksess

I 2011 ble presidentsønnen Tareq styremedlem i APIC. Han og broren Yasser har dessuten en rekke roller i palestinsk næringsliv og har hatt stor suksess. Opp gjennom årene har en rekke medier og instanser tatt opp spørsmålet om hvorvidt denne suksessen skyldes familiære bånd til presidenten.

I 2009 publiserte Reuters en artikkel om at Abbas-brødrene hadde vunnet anbud på kontrakter med US Aid, et organ som forvalter USAs ikke-militære u-hjelp. Kontraktene var verd to millioner dollar, men brødrenes advokat sa den gang at påstander om at familiære bånd var inne i bildet, var uetiske og grunnløse.

I 2012 skrev magasinet Foreign Policy en artikkel der de luftet spørsmålet om Abbas-brødrenes forretningssuksess var koblet til farens posisjon. Det ble vist til at Tareq er visedirektør for Arab Palestinian Shopping Center Company, som eier en rekke shoppingsentre på Vestbredden. Han er også med i styret for Unipal General Trading Company, den ledende distributøren av mat, sigaretter og kosmetikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israelske skandaler

Panama-opplysningene om Tareq Abbas kommer samtidig med nyekorrupsjonsavsløringer i Israel, hvor både partiledere, en tidligere statsminister og minst én tidligere sjefrabbiner risikerer å måtte sone.

Kommentatorer i Israel peker på at landet har et korrupsjonsproblem, og at ledere i stadig større grad tror de kan gjøre hva de vil uten konsekvenser. At nye saker stadig kommer for dagen, og at både høy og lav i samfunnet risikerer å bli straffet, viser imidlertid at systemet i Israel virker.

Spørsmålet mange stiller seg, er hvem som skal ta tak i korrupsjonen i de palestinske områdene.