Israelske toppolitikere mistenkt for korrupsjon

I Israel er både opposisjonslederen i parlamentet, Isaac Herzog (Sionistunionen/Ap), og innenriksminister Aryeh Deri (Shas) under etterforskning av politi og skattemyndigheter.

Herzog er mistenkt for brudd på partifinansieringsloven under en intern valgkamp i Arbeiderpartiet i 2013. I primærvalget dette året slo han sittende partileder Shelly Yacimovich, og det mistenkes at han brukte store summer fra frivillige organisasjoner for å finansiere kampanjen – summer som ikke ble rapportert inn.

ISRAEL-PODCAST:Drapssiktet soldat splitter israelerne

Artikkelen fortsetter under annonsen.

IfølgeThe Jerusalem Post sier Herzog i en kommentar at etterforskningen er et forsøk på politisk karakterdrap, satt i scene av regjeringspartietLikud og frustrerte aktivister i hans eget parti. Han sier at han ikke har noe å skjule og lover å samarbeide med etterforskerne.

– Jeg er sikker på at etterforskningen vil bevise en gang for alle at påstandene er hinsides all fornuft. Jeg vil samarbeide tett med hvem det måtte være for å komme til bunns i saken, sier Ap-lederen.

Lignende sak

Herzog er aldri blitt straffedømt, men i 1999 var han blant de mistenkte i en lignende partifinansieringssak. Etter valget dette året ble han sekretær iEhud Baraks regjering, men valgte å bruke retten til ikke å uttale seg, da han fikk spørsmål om ulovlig finansiering av Baraks kampanje.

Herzog var mistenkt for å ha vært med på å kanalisere store pengestrømmer fra utlandet til den daværende arbeiderpartilederens valgkamp mot LikudsBenjamin Netanyahu. Barak slo Netanyahu og ble sittende som statsminister inntil han tapte forAriel Sharon i 2001 – det siste året velgerne direkte kunne stemme på hvem de ville ha som statsminister.

Flere israelske kommentatorer har pekt på hendelsene i 1999, og fra politiske motstandere kommer det sterke anklager. Likuds ungdomsorganisasjon var onsdag raskt ute med å vise til Herzogs «berømte» taushet.

LES:Bak lås og slå i Israel

«En mann som dette er uegnet til å lede opposisjonen i Israel. Han bør suspendere seg selv, inntil sannheten kommer frem», heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Etterforskningen av arbeiderpartipolitikeren er fortsatt på et innledende stadium. Det dreier seg om innhenting av nødvendig dokumentasjon fra den aktuelle tidsperioden, og saken er så langt ikke klassifisert som kriminalsak av politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Deri dømt før

Onsdag ble det offentlig bekreftet at en lignende etterforskning er satt i gang mot Aryeh Deri, som er innenriksminister i regjeringen og leder for det ultraortodokse partietShas. Deri opplyste selv til pressen allerede tirsdag kveld at han var mistenkt i en korrupsjonssak, og at han ville samarbeide fullt ut med politiet om etterforskningen.

Detaljene i denne anklagen er fortsatt unntatt fra offentlighet, men ifølge den israelske fjernsynskanalen Channel 10, skal deler av anklagen bunne i at Deri-familien har store eiendommer som de vanskelig kan ha rekvirert på lovlig vis. Deri og familien anklages også for manglende betaling av skatt.

En annen fjernsynskanal, Channel 2, har fått tak i et opptak der en kilde nær Deri uttaler at den begynnende skandalen kan være slutten på Deris politiske liv.

– Han kan på ny ende opp i fengsel på grunn av tullet han har gjort, sier kilden.

Deri er tidligere straffedømt for korrupsjon. Han ble anklaget for å ha tatt imot bestikkelser mens han var innenriksminister i 1993 og han måtte forlate regjeringen samme år. Han var medlem avKnesset (parlamentet) fra 1992 til 1999. I år 2000 endte rettssaken mot han med dom. Han sonet 22 måneder i fengsel fra 2000 til 2002.

I 2012 gjorde han politisk comeback da han ble partileder i Shas, og i 2013 ble han på ny valgt inn i Knesset. Etter fjorårets valg ble Deri økonomiminister, noe høyesterett godkjente «under tvil». På grunn av uenighet med statsminister Benjamin Netanyahu om olje- og gassutvinningen, ble han i november igjen innenriksminister, mens Netanyahu selv overtok som økonomiminister.

– Uegnet

Anklagene fra politiske motstandere har haglet mot Aryeh Deri de siste par dagene. Sionistunionens Miki Rosenthal sier at politiets foreløpige undersøkelse ikke er nok, og at det snarest mulig saken mot Deri snarest mulig må etterforskes om en kriminalsak.

– Han er korrupt, han har misbrukt folkets tillitt og han har fylt lommene med offentlige midler. Han vil aldri mer være verdig til å tjene folket, sier Knesset-representanten tilThe Times of Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ:Iran: – Vil snart selge 2 millioner fat olje per dag

I Israel sier mange at de er lei av de stadige korrupsjonssakene som kommer til overflaten. Tidligere statsministerEhud Olmert har vært gransket av israelsk politi for misligheter i totalt seks saker. For et par uker siden startet dessuten rettssaken mot tidligere sjefrabbiner Yona Metzger.nyh