700 vil forlate Homs' raserte gamleby

Den første gruppen med sivile har fått forlate den utbombede og beleirede gamlebyen i Homs. Rundt 700 mennesker har sagt at de ønsker å forlate byen, ifølge Røde Kors.

Sven Molle­kleiv, pre­si­dent i Nor­ges Røde Kors, opp­ly­ser at søs­ter­or­ga­ni­sa­sjo­nen Røde Halv­måne i Syria har seks am­bu­lan­ser med i ope­ra­sjo­nen.

De skal hente ut eldre og syke som i lang tid ikke har fått medi­si­ner på grunn av be­lei­rin­gen, så vel som dem som er blitt såret i kri­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det kan være folk som har fått hus over seg, eller har blitt skutt eller fått splin­ter, sier Molle­kleiv til NTB.

Han un­der­stre­ker at inn­byg­ger­ne i gam­le­byen i Homs har levd i en krigs­sone i lang tid og vært av­skå­ret fra mat, vann og medi­si­ner.

De som er igjen skal få mat, medi­si­ner og vann i løpet av den hu­ma­ni­tæ­re vå­pen­hvi­len, som iføl­ge rus­sis­ke myn­dig­he­ter vil vare i tre dager.

Stor eva­ku­e­ring

En til­sva­ren­de ope­ra­sjon er også i gang i den pa­le­stins­ke flykt­ning­lei­ren Yar­mouk i Da­mas­kus.

- Ut fra mel­din­ge­ne vi får er den hu­ma­ni­tæ­re si­tua­sjo­nen i Yar­mouk om mulig enda verre enn i Homs, sier Molle­kleiv.

Han opp­ly­ser at det er cirka 18.000 men­nes­ker i flykt­ning­lei­ren, som i prak­sis er en bydel i ho­ved­sta­den. Hvor mange av dem som øns­ker å eva­ku­ere, har ikke Molle­kleiv noe tall på, men det er tro­lig et be­ty­de­lig an­tall.

- Til nå har vi fått be­skjed om at 698 per­soner er frak­tet til syke­hus i Da­mas­kus. Dette er et stort an­tall for et syke­hus­ap­pa­rat som er sprengt i ut­gangs­punk­tet, sier han.

Mange par­ter

Røde Kors og FN håper nå at den hu­ma­ni­tæ­re vå­pen­hvi­len som ble inn­le­det fre­dag, blir over­holdt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har vært i for­hand­lin­ger med de som er in­volvert i kam­pe­ne i disse om­rå­de­ne og har fått for­sik­rin­ger fra dem om at det blir over­holdt, sier Molle­kleiv til NTB.

- Hvis vå­pen­hvi­len hol­der og par­te­ne føl­ger av­ta­len, har vi håp om å få ut alle som øns­ker å komme ut, og gi hjelp til dem som øns­ker å bli, sier han.

Men han med­gir at dette er kom­pli­sert fordi det er så mange ulike grup­per in­volvert i kri­gen i til­legg til myn­dig­he­te­ne.

Sy­risk Røde Halv­måne har sett 34 fri­vil­li­ge blitt skutt og drept «på post» i løpet av bor­ger­kri­gen.

- Det er et om­fang av an­grep på hu­ma­ni­tært per­so­nell som vi ikke har sett noen gang tid­li­ge­re i his­to­ri­en, sier Molle­kleiv.

- Vi vil un­der­stre­ke at det er brudd på in­ter­na­sjo­nal hu­ma­ni­tær rett fra alle sider i Syria, på­pe­ker Molle­kleiv.

Han håper imid­ler­tid at det nå kan inn­gås til­sva­ren­de vå­pen­hvile­av­ta­ler i andre om­rå­der som er be­lei­ret.

- Vi ser på dette som et vik­tig skritt i rik­tig ret­ning, sier Molle­kleiv, og mener økt in­ter­na­sjo­nalt press på par­te­ne i kri­gen har lagt til rette for dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NTB

Les også
Syrisk TV: Evakueringen av Homs er i gang.
Les også
- Klart for nødhjelp til Homs fredag
Les også
Syrisk journalist drept i Homs