Syrisk TV: Evakueringen av Homs er i gang.

Evakueringen av sivile fra den beleirede gamlebyen i Homs er i gang, melder syrisk fjernsyn. Rundt 200 mennesker vil trolig bli hentet ut fredag, ifølge byens guvernør.

De førs­te som vil få slip­pe ut, in­klu­de­rer barn under 15 år, menn over 55, samt kvin­ner, opp­lys­te Talal Barzai til ny­hets­by­rå­et AFP.

Han sa også at FN og Røde Halv­måne først lør­dag vil få le­ve­re hu­ma­ni­tær hjelp til dem som fort­satt er i by­de­len.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gam­le­byen i Homs har vært be­lei­ret i halv­an­net år, og bo­lig­om­rå­der er lagt i grus som følge av bom­bar­de­ment og gra­nat­an­grep. De siste ukene har inn­byg­ger­ne stort sett over­levd ved å spise oli­ven, iføl­ge ak­ti­vis­ter. Minst 1.200 barn, kvin­ner og eldre er blant de 2.500 si­vi­le som har vært fan­get i by­de­len.

FN fikk tors­dag med seg den sy­ris­ke re­gje­rin­gen og opp­rø­rer­ne på å ta en pause i kam­pe­ne. Den skal gjøre det mulig for hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne å få inn nød­hjelp, sam­ti­dig som si­vi­le eva­ku­eres. Iføl­ge rus­sis­ke myn­dig­he­ter er par­te­ne blitt enige om en tre­da­gers vå­pen­hvi­le.

- Hu­ma­ni­tær pause

- Vi for­står det slik at ope­ra­sjo­nen skal be­gyn­ne fre­dag mor­gen, og at den vil in­ne­bære en hu­ma­ni­tær pause mens eva­ku­e­rin­ge­ne fore­går og mens mat og annen hu­ma­ni­tær hjelp blir le­vert, sier Jen Psaki, tals­kvin­ne for det ame­ri­kans­ke uten­riks­de­par­te­men­tet.

Hun un­der­stre­ker at åp­nin­gen inn til Homs ikke må bru­kes som et «for­hand­lings­kort», og at eva­ku­e­rin­gen ikke er en er­stat­ning for at hjelpe­ar­bei­de­re får uhind­ret til­gang til Homs.

- Vi bør ikke gi ros til et re­gi­me som le­ve­rer mat i noen få dager til men­nes­ker som sul­ter. Dette er noe de burde gjort hele tiden, sier Psaki.

USA ut­tryk­ker skep­sis til hva slags grun­ner re­gi­met har for å inngå av­ta­len.

- Gitt at re­gi­met fram til nå har be­skre­vet om­trent alle som bor i op­po­si­sjons­kon­trol­ler­te om­rå­der som ter­ro­ris­ter, og har an­gre­pet dem som det, så har vi ut fra his­to­ri­en grunn til å være svært skep­tis­ke, sier USAs FN-am­bas­sa­dør Sa­man­t­ha Power.

Navn på menn

Re­gi­met i Da­mas­kus har tid­li­ge­re sagt at de vil ha nav­ne­ne på alle menn som for­la­ter Homs under en even­tu­ell eva­ku­e­ring, og iføl­ge Power er USA svært be­kym­ret for hva som vil skje med en­hver som kom­mer fra op­po­si­sjo­nens om­rå­der og som fal­ler i hen­de­ne på re­gi­met.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Homs var ett av dis­ku­sjons­em­ne­ne under freds­for­hand­lin­ge­ne i Genève for en uke siden, men par­te­ne grei­de da ikke å komme til enig­het.

Homs reg­nes som «re­vo­lu­sjo­nens ho­ved­stad» av mange i Syria. Byen var først et sen­trum for fre­de­li­ge de­mon­stra­sjo­ner mot re­gi­met, men etter at re­gje­rings­hæ­ren slo hardt ned på pro­tes­te­ne, tok flere av byens menn til våpen.

Homs hadde før kri­gen 1 mil­lion inn­byg­ge­re, og be­folk­nin­gen har be­stått av både sunni­mus­li­mer, sjia­mus­li­mer og flere andre re­li­giø­se grup­per. (©NTB)