- Klart for nødhjelp til Homs fredag

Både USA og Russland regner med at de beleirede områdene av byen Homs vil motta sine første leveranser med nødhjelp fredag.

Både USAs og Russ­lands uten­riks­de­par­te­ment mel­der at hjelpe­sen­din­ge­ne til den sy­ris­ke byen kan komme i gang i løpet av mor­ge­nen.

Det er ven­tet at et kort opp­hold i kam­pe­ne vil gjøre det mulig å få inn nød­hjelp, sam­ti­dig som si­vi­le vil kunne eva­ku­eres fra Homs' gam­le­by.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der er bo­lig­om­rå­der lagt i grus som følge av mange må­ne­ders bom­bar­de­ment og gra­nat­an­grep. De siste ukene har inn­byg­ger­ne stort sett over­levd ved å spise oli­ven, iføl­ge ak­ti­vis­ter.

- Hu­ma­ni­tær pause

- Vi for­står det slik at ope­ra­sjo­nen skal be­gyn­ne fre­dag mor­gen, og at den vil in­ne­bære en hu­ma­ni­tær pause mens eva­ku­e­rin­ge­ne fore­går og mens mat og annen hu­ma­ni­tær hjelp blir le­vert, sier Jen Psaki, tals­kvin­ne for det ame­ri­kans­ke uten­riks­de­par­te­men­tet.

Hun un­der­stre­ker at åp­nin­gen inn til Homs ikke må bru­kes som et «for­hand­lings­kort», og at eva­ku­e­rin­gen ikke er en er­stat­ning for at hjelpe­ar­bei­de­re får uhind­ret til­gang til Homs.

- Vi bør ikke gi ros til et re­gi­me som le­ve­rer mat i noen få dager til men­nes­ker som sul­ter. Dette er noe de burde gjort hele tiden, sier Psaki.

Tors­dag kom mel­din­gen om at det sy­ris­ke re­gi­met og op­po­si­sjo­nen var blitt enige om en av­ta­le om nød­hjelp til Homs, som i lang tid har vært uten for­sy­nin­ger som følge av at den er be­lei­ret av re­gje­rings­hæ­ren.

Skep­sis

Av­ta­len skal sikre fri til­gang til byen slik at om lag 2.500 si­vi­le i de be­lei­re­de om­rå­de­ne får livs­vik­ti­ge for­sy­nin­ger.

Men USA ut­tryk­te raskt skep­sis til hva slags grun­ner re­gi­met har for å inngå av­ta­len.

- Gitt at re­gi­met fram til nå har be­skre­vet om­trent alle som bor i op­po­si­sjons­kon­trol­ler­te om­rå­der som ter­ro­ris­ter, og har an­gre­pet dem som det, så har vi ut fra his­to­ri­en grunn til å være svært skep­tis­ke, sier USAs FN-am­bas­sa­dør Sa­man­t­ha Power.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Navn på menn

Re­gi­met i Da­mas­kus har tid­li­ge­re sagt at de vil ha nav­ne­ne på alle menn som for­la­ter Homs under en even­tu­ell eva­ku­e­ring, og iføl­ge Power er USA svært be­kym­ret for hva som vil skje med en­hver som kom­mer fra op­po­si­sjo­nens om­rå­der og som fal­ler i hen­de­ne på re­gi­met.

Homs var ett av dis­ku­sjons­em­ne­ne under freds­for­hand­lin­ge­ne i Genève for en uke siden, men par­te­ne grei­de da ikke å komme til enig­het.

Homs reg­nes som «re­vo­lu­sjo­nens ho­ved­stad» av mange i Syria. Byen var først et sen­trum for fre­de­li­ge de­mon­stra­sjo­ner mot re­gi­met, men etter at re­gje­rings­hæ­ren slo hardt ned på pro­tes­te­ne, tok flere av byens menn til våpen.

Homs hadde før kri­gen 1 mil­lion inn­byg­ge­re, og be­folk­nin­gen har be­stått av både sunni­mus­li­mer, sjia­mus­li­mer og flere andre re­li­giø­se grup­per. (©NTB)